5 întrebări pe care să le pui medicului înainte de o operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai importante întrebări care trebuie puse chirurgului este cât timp va dura recuperarea
Una dintre cele mai importante întrebări care trebuie puse chirurgului este cât timp va dura recuperarea

În cazul în care ai nevoie de o operaţie, există milioane de întrebări care îţi trec prin minte: dacă ceva nu o să meargă bine, cât timp o să dureze recuperarea, oare merită să fac asta?

Există un set de cinci întrebări de bază care te ajută să porneşti o discuţie cu medicul tău despre îngrijorările pe care le-ai putea avea cu privire la orice operaţie. 

Care sunt beneficiile acestei proceduri? 

Ceea ce crede medicul că este cel mai bine pentru tine nu este neapărat şi ce consideri tu că este mai bine pentru tine însuţi. Este foarte important să ştii de ce este necesară intervenţia chirurgicală şi dacă va mai fi nevoie de intervenţii ulterioare.

Anumite operaţii îţi vor face un bine care te va ţine toată viaţa, iar altele necesită multe alte intervenţii chirurgicale. Ştiind rezultatele şi pe termen lung şi pe termen scurt, te va ajuta să iei o decizie în cunoştinţă de cauză şi să ai aşteptări mult mai realiste, notează CNN.

Există vreo alternativă la această operaţie? Care sunt şansele ca problema să se rezolve cu ajutorul tratamentelor?

Uneori, intervenţia chirurgicală poate fi evitată prin medicaţie sau prin schimbarea stilului de viaţă. Un pas important pentru a te împăca cu gândul unei operaţii este să stabileşti cu medicul tău riscurile şi beneficiile unei alternative la intervenţia chirurgicală. În anumite cazuri, operaţia nu este necesară pe termen scurt, dar poate fi necesară o monitorizare atentă pentru a se vedea schimbările din organism.

Este important să înţelegi implicaţiile unei operaţii. Monitorizarea dezvoltării unei boli poate fi necesară timp de chiar zece ani. Ai grijă să păstrezi copii de pe dosarul medical în cazul în care te muţi sau schimbi doctorul.

Este nevoie de o a doua opinie?

În cazul în care operaţia nu este urgentă, opinia altui expert poate fi de ajutor. Nu uita să-ţi aduci dosarul medical pentru a fi consultat şi de cel de-al doilea specialist, mai ales pentru a evita repetarea unor analize ce se pot dovedi costisitoare. 

Pentru procedurile urgente, o a doua opinie nu este recomandată. Gravitatea situaţiei face ca cea de-a doua opinie să fie doar o întârziere în rezolvarea problemei.

Cât costă intervenţia?

Ai grijă să consulţi medicul sau administraţia spitalului pentru a vedea la ce să te aştepţi. Anumite costuri ale intervenţiei chirurgicale nu sunt acoperite de asigurarea medicală, aşa că trebuie să fii pregătit să ştii cât scoţi din buzunar.

Cât timp va dura recuperarea?

Timpul de recuperare depinde de un număr de factori, cum ar fi vârsta, starea generală de sănătate şi tipul intervenţiei chirurgicale. În timpul recuperării poate fi nevoie de anumite echipamente, instrumente sau medicamente. Dacă ştii dinainte la ce să te aştepţi după operaţie, te va ajuta să grăbeşti recuperare şi nu s-o întârzii căutând ce ai nevoie.


Citeşte şi:

Abilităţi supranaturale după o operaţie pe creier: superempatia

O femeie din Franţa a dezvoltat o superempatie în urma unei operaţii pe creier care ar fi trebuit să-i vindece crizele severe de epilepsie.

Cele mai bune metode de reducere a dioptriilor

Nevoia de a purta ochelari sau viciile de refracţie includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul şi toate duc la nevoia de a purta ochelari sau, pentru cei care nu doresc, lentile de contact.

Premieră în România: gemeni identici salvaţi printr-o operaţie laser în uter

O afecţiune rară face ca gemenii să-şi transfere unul altuia sânge prin intermediul placentei, iar riscul de deces este foarte mare. Printr-o intervenţie minim invazivă, medicul Hadi Rahimian a reuşit pentru prima oară în România să salveze viaţa a doi gemeni cât timp erau încă în uter.

Revoluţie în medicină: medicii susţin că, în curând, chimioterapia va fi de domeniul trecutului

Până acum, principal abordare în tratamentul cancerului a fost simplă: îndepărtarea tumorilor folosind orice mijloace, în cel mai eficient mod posibil: prin operaţie, chimioterapie sau radioterapie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite