400.000 de români suferă de psoriazis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coatele sunt o zonă frecvent afectată de psoriazis Foto Arhiva Adevărul
Coatele sunt o zonă frecvent afectată de psoriazis Foto Arhiva Adevărul

România se situează pe unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor afecate de psoriazis, cu o incidenţă de până la 5%, potrivit ultimelor statistici prezentate de Societatea Română de Dermatologie.

Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună, necontagioasă, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii, precum afecţiuni cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate sau boala Crohn.

La nivelul pielii, aceasta se manifestă pritnr-o evoluţie accelarată a celulor pielii, care are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Astfel, dacă în mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-6 zile.

90% dintre pacienţi au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului şi pe genunchi.

Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani.

România figurează în topul ţărilor europene cu cel mai mare număr de persoane atinse de această boală a pielii.

Unul din cele mai recente studii populaţionale pe care le-am condus indică o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4% -5%, mai mare decât cea estimată până acum“, a prof. dr. Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRS).

În cifre, bilanţul este impresionant: aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. Medicii spun că, tot mai mulţi pacienţi dezvoltă psoriazisul „vulgar“, o formă a afecţiunii care revine ciclic la intervale relativ scurte.

Astfel, psoriazisul se numără printre primele trei afecţiuni, după insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea artrerială, care afectează funcţia fizică a unui om şi este a doua afecţiune, după depresie, în afectarea funcţiei psihice.

Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se află pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea indicelui de calitate a vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate.

De unde ştim că e psoriazis?

Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele. In plus exista tendinta pacientilor de a confunda orice afectiune cutanta cu o forma de psoriazis.

Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenţa şi poziţionarea plăcilor de psoriazis pot varia – anumite persoane pot un singură într-o parte determinată a corpului, în timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toată suprafaţa corpului. În 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este însoţit şi de mâncărimi ale pielii.

Diagnosticul şi impactul negativ

Diagnosticul psoriazisului se bazează pe tabloul clinic şi realizarea unui examen histopatologic. Investigaţiile de laborator sunt rareori necesare.

Un pacient cu psoriazis poate dezvolta în timpul vieţii mai multe forme ale afecţiunii cutanate. Extinderea leziunilor şi severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni ample cu vezicule, de la acoperire cutanată discretă până la erupţie generalizată.

Important de reţinut este că există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis, fie el uşor, mediu sau sever, medicii îndemnând pacienţii să ceară ajutor specializat încă de la primele semne ale bolii.

Netratată, boala se asociază cu depresia, stresul, frustarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prieteni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite