De ce cade părul: despre alopecia la bărbaţi şi femei. Cele mai bune remedii împotriva căderii părului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eexistă o serie de preparate din plante care, pe lângă faptul că întăresc şi hrănesc rădăcina firului de păr, înlătură mătreaţa şi dau părului un aspect sănătos şi strălucitor FOTO Fotolia
Eexistă o serie de preparate din plante care, pe lângă faptul că întăresc şi hrănesc rădăcina firului de păr, înlătură mătreaţa şi dau părului un aspect sănătos şi strălucitor FOTO Fotolia

Îţi cade părul în exces? Cauzele căderii părului sunt variate, cele mai comune cauze fiind moştenirea genetică şi alopecia, o afecţiune dermatologică inflamatorie care afectează folicolii piloşi în special de la nivelul scalpului. De asemenea, căderea părului poate fi atât un efect al lipsei anumitor vitamine şi minerale, cât şi o consecinţă a stresului, anxietăţii sau depresiei.

De ce cade părul: procesul natural

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, 90% din podoaba capilară creşte în orice moment, cu o durată de creştere de până la 6 ani, în timp ce restul creşte în timp de două, trei luni, după care are loc faza de regenerare în care este normal să pierzi între 50 şi 100 de fire pe zi. Însă, alte fire de păr încep să crească din acelaşi folicul de păr, procesul de creştere al părului fiind unul ciclic. Cu toate acestea, foarte multe persoane observă că pierderea părului are loc în mod excesiv.

De ce cade părul: alopecia

Când echilibrul dintre firele care cresc şi cele care cad se strică, apare alopecia, o boală cronică ce determină căderea părului pe anumite porţiuni sau chiar pierderea lui totală. Deşi nu pune în pericol viaţa bolnavilor şi nu creează durere (uneori pot surveni iritaţii la nivelul pielii), alopecia are un impact major asupra psihicului persoanelor şi favorizează instalarea unor tulburări psihice precum anxietatea şi depresia, deoarece afectează imaginea de sine. 

În majoritatea cazurilor, căderea părului este determinată de factori genetici, iar alopecia specifică bărbaţilor este cea androgenogenetică. Debutează, de obicei, în a doua decadă de viaţă şi este prezentă la aproximativ 80% din bărbaţii în vârstă de 70 de ani. 

Vorbim despre alopecie androgenodependentă în condiţiile în care rărirea părului se manifestă doar în zonele cu receptori pentru hormonii androgeni. Pe scalp, aceştia sunt prezenţi frontal şi în creştet, nu şi în zonele laterale. Hipersensibilitatea acestor receptori pentru hormonii androgeni determină şi distrugeri ale foliculilor piloşi.

Alopecia la femei

Alopecia androgenogenetică poate afecta în situaţii rare şi femeile, dar mai frecvente sunt cazurile de alopecie aerată, numită şi peladă. Această afecţiune dermatologică constă în căderea părului pe porţiuni circulare, asemănătoare unor monede, şi apare mai des la copii şi la femei. În zonele afectate de alopecie aerată pielea are aspect normal, fără inflamaţii sau iritaţii. De cele mai multe ori, părul creşte la loc, dar fenomenul se poate repeta. 

De ce cade părul: dezechilibrele hormonale

Multor femei le cade părul şi din cauza dereglărilor hormonale. În momentul în care organismul unei femei produce mai puţin estrogen şi mai mult testosteron (lucru care se întâmplă în general în timpul menopauzei), căderea părului poate fi excesivă. De asemenea, şi femeile care au născut recent se pot confrunta cu o astfel de problemă din cauza dereglării temporare a hormonilor.

În cazul femeilor care fac şedinţe de chimoterapie, căderea părului este inevitabilă, însă creşterea acestuia are lor de îndată ce tratamentul s-a încheiat. Totodată, persoanele cu probleme tiroidiene se pot confrunta cu pierderea excesivă a părului.

Chiar şi produsele de slabă calitate folosite pentru îngrijirea părului pot avea un impact negativ asupra podoabei capilare. Unele dintre ele pot agrava rărirea părului sau duc chiar la pierderea definitivă a părului. Aşadar, specialiştii recomandă alegerea cu atenţie a produselor de îngrijire capilară.

Înainte de a opta pentru un tratament împotriva căderii părului este esenţial să descoperi cauza care a dus la apariţia acestei probleme. De aceea, este indicat să consulţi un medic, să îţi faci analizele de rutină, să elimini cauza, iar apoi să te preocupi de îngrijirea podoabei capilare. 

Remedii pentru căderea părului

Din fericire, există o serie de preparate din plante care, pe lângă faptul că întăresc şi hrănesc rădăcina firului de păr, înlătură mătreaţa şi dau părului un aspect sănătos şi strălucitor. Tratamentele se fac, în general, pe durate lungi, de circa şase luni. În plus, pentru a stimula circulaţia sangvină la nivelul scalpului, se recomandă periajul părului de două ori pe zi, câte 5 minute.

   

Prepară-ţi un şampon pe bază de urzică

Urzica este unul dintre cele mai recunoscute remedii împotriva căderii părului. Iar acest lucru se datorează proprietăţilor ei astringente, tonice şi antiinflamatoare. Poţi folosi această plantă sub formă de şampon. Amestecă două linguri de decoct de urzică (patru linguri de plantă se fierb în 300 ml de apă, timp de 10 minute), cu 10 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă şi cu trei linguriţe de ulei de măsline extravirgin. Spală-te pe cap cu acest şampon de trei ori pe săptămână, timp de cel puţin şase luni, perioadă în care este indicat să nu foloseşti alte tipuri de şampon sau produse de înfrumuseţare precum gel, spumă de păr ori fixativ. Dacă totuşi nu doreşti să renunţi la şamponul tău obişnuit, poţi folosi un ceai concentrat de urzică pentru a-ţi clăti părul după fiecare spălare. Infuzia se prepară din 40-50 g de plantă la un litru de apă clocotită. 

   

Fricţionează-ţi scalpul cu decoct de brusture

O dată pe săptămână poţi face fricţionări ale scalpului cu un decoct preparat din trei linguri de rădăcină de brusture mărunţită, ce se fierbe timp de 30 de minute în jumătate de litru de apă. Tot pentru fricţionări poţi folosi şi tinctura de brusture. Rădăcina plantei se mărunţeşte fin şi se pune într-o sticlă până ce s-au umplut trei sferturi din recipient. Apoi se umple sticla cu alcool de 40 de grade. Preparatul se lasă la macerat 14 zile, timp în care trebuie să agiţi amestecul de două ori pe zi. După aceea, tinctura se filtrează şi se foloseşte pentru masarea scalpului de câte două ori pe săptămână. Tratamentul se face în cure de câte o lună.

   

Masaj cu ulei de măsline, zece seri la rând

Un alt remediu care ajută la regenerarea părului şi care în acelaşi timp îi conferă strălucire este uleiul de măsline. Aşadar, în fiecare seară, timp de zece zile, se masează pielea capului cu acest ulei, iar pe timpul nopţii, capul se ţine învelit. De asemenea, pentru a stopa căderea părului, mai ales dacă suferi de alopecie, poţi face zilnic, timp de şase luni, un masaj al scalpului cu o infuzie concentrată din ceai negru sau cu suc proaspăt de năsturel. Un alt remediu este şi oţetul de mere, cu care se fricţionează în special zonele cu tendinţă de chelire de şase ori pe zi.

   

Frunze de nuc, pentru regenerare şi nuanţare

Poţi avea un păr mai rezistent şi îi poţi conferi în acelaşi timp reflexe castanii dacă îl clăteşti de două ori pe săptămână, timp de o lună, cu infuzie din frunze de nuc. Pune patru linguri de frunze într-un litru de apă clocotită şi lasă amestecul la infuzat timp de 15 minute. După aceea, strecoară şi foloseşte soluţia obţinută pentru clătirea părului după spălare.

   

Mască de gălbenuş, suc de lămâie şi de ricin

Pentru fortifierea podoabei capilare, specialiştii recomandă ca săptămânal să se aplice pe părul proaspăt spălat o mască obţinută dintr-un gălbenuş de ou şi din suc de lămâie. Aşadar, se trece prin tifon un gălbenuş de ou, se amestecă cu două-trei picături de suc de lămâie şi cu una-două picături de ulei de ricin, de măsline sau de porumb. Se aplică preparatul la rădăcina firelor de păr şi se lasă 15-20 de minute. Pentru clătirea părului se poate folosi un decoct de plante în care se pune puţin oţet de mere sau doar apă călduţă cu oţet de mere (proporţia trebuie să fie de o lingură de oţet la o cană cu apă).


SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie,reflexoterapeut

Înainte de a începe un tratament naturist împotriva căderii părului, este important să se depisteze cauza care a declanşat această problemă. Abia atunci se pot recomanda remedii cu administrare internă, cum ar fi capsulele Hair Blend, care stimulează creşterea părului şi circulaţia sangvină capilară. De asemenea, se pot lua suplimente nutriţionale cu vitaminele A, B, E, C şi cu minerale precum iod, seleniu, calciu, zinc şi fier. Pentru a stopa căderea părului este indicată şi cura cu drojdie de bere, care presupune administrarea a una-trei linguriţe de drojdie de bere pe zi, timp de cel puţin o lună. Eficient este şi ceaiul concentrat de urzică şi de brusture, cu care se clăteşte părul după spălare, precum şi folosirea unui tonic capilar cu aloe vera şi cu argilă, cu care se fac fricţionări ale pielii capului seara, înainte de culcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite