Beneficiile ceaiului de sunătoare pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile ceaiului de sunătoare pentru sănătate sunt numeroase, spun mai multe studii
Beneficiile ceaiului de sunătoare pentru sănătate sunt numeroase, spun mai multe studii

Beneficiile ceaiului de sunătoare poate fi remarcate mai ales de cei care trec printr-o perioadă stresantă. Ceaiul de sunătoare este un bun aliat pentru cei care vor să scape de depresiile uşoare.

Sunătoarea este o plantă care se întâlneşte la noi în toată ţară, de la zonele de câmpie până la cele de munte. Tulpina este dreaptă şi lemnoastă şi atinge până la 100 centimetri. Frunzele sunt ovale, iar florile sunt galbene. Se recoltează în lunile de vară, la prânz şi se pot usca într-un loc cu umbră, pentru a nu-şi pierde din proprietăţi. 

Colina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide şi taninurile sunt câteva dintre numeroasele substanţe benefice care se regăsesc în compoziţia plantei de sunătoare. Pe lista de benficii ale ceaiului de sunătoare trebuie notat faptul că are proprietăţi antiseptice, sedative, antiinflamatoare, cicatrizante şi astringente. 

Beneficiile ceaiului de sunătoare pot apărea la cei care au depresii. Potrivit medicilor, sunătoare are o acţiune blândă asupra biochimiei creierului şi ameliorează stările de depresie. În  depresii mai accentuate puteţi încerca capsule cu extract de sunătoare, însă nu înainte de a consulta şi un medic. 

Datorită compuşilor amari din sunătoare, ceaiul poate avea beneficii în stimularea digestiei şi alungarea paraziţilor intestinali. De asemenea, saponinele din sunătoare pot ajuta în tratarea răcelilor şi virozelor. Ceaiul de sunătoare, prin conţinutul de acid clorogenic şi cafeic, are proprietăţi cicatrizante şi antiinflamatoare.   

Beneficiile ceaiului de sunătoare. De ajutor şi în cazul rănilor 

Ceaiul de sunătoare poate avea beneficii calmante pentru cei care suferă de migrene, nevroze şi nevralgii faciale. E indicat şi seara, pentru cei care suferă de somnabulism, stări de anxietate sau chiar tulburări de vorbire. 

Pentru că are proprietăi antibacteriene şi antiinflamatoare, infuzia de ceai de sunătoare poate fi de mare ajutor pentru femeile care suferă de afecţiuni genitale. Tot prin infuzie se pot ameliora şi durerile articulare sau guta. Sunt studii care spun că o gargară cu ceai de sunătoare poate fi de ajutor pentru cei care suferă de abces dentar, afte bucale sau diverse răni.

De asemenea, sunt studii care arată că rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, acneea furuncule, înţepăturile de insecte şi diverse eczeme pot fi tratate cu ajutorul infuziilor de ceai de sunătoare. Ceaiul de sunătoare are şi efect calmant şi combate durerea, usturimea sau mâncărimea. 

La cei care consumă sunătoare pot apărea şi câteva efecte adverse. Poate apărea fotosensibilitatea, arsurile de piele, dureri de cap, ameţeli, senzaţia de gură uscată sau tulburări gastro-intestinale. De asemenea, se recomandă ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să evite consumul de sunătoare. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite