Soluţii pentru tratarea insomniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii pentru tratarea insomniei  FOTO Arhivă
Soluţii pentru tratarea insomniei  FOTO Arhivă

Durează mai mult de 45 de minute până adormi? Te trezeşti frecvent în timpul nopţii şi nu poţi adormi la loc? Dimineaţa te trezeşti mai obosit decât te-ai culcat? Dacă aceste tulburări se repetă constant, atunci te încadrezi în tabloul clasic al insomniei. Din fericire, în majoritatea cazurilor, sunt tulburări de somn trecătoare, care nu maschează o boală şi pot fi tratate fără medicamente. Iată o serie de soluţii pentru tratarea insomniei.

Insomnia ocazională poate fi cauzată de disconfort, de suprasolicitare fizică sau psihică, de zgomote, de temperaturi extreme sau schimbări ale mediului în care dormiţi. Astfel de tulburări de somn se rezolvă când cauza dispare. Soluţii pentru tratarea insomniei:

  • Faceţi mişcare în timpul zilei, dar evitaţi efortul fizic cu două ore înainte de culcare.
  • Menţineţi semiîntuneric în dormitor, aerisiţi camera şi aveţi grijă ca temperatura ambientală să fie între 20 şi 23 de grade Celsius.
  • Îndepărtaţi din dormitor obiectele care v-ar putea distrage: ceas, telefon, televizor, laptop.
  • Evitaţi rezolvarea problemelor dificile seara, munca fizică şi psihică.
  • Păstraţi dormitorul doar pentru somn şi mergeţi în altă cameră pentru a citi, pentru a vă uita le televizor sau pentru a mânca.
  • Când mergeţi la culcare, faceţi un efort conştient pentru a vă relaxa musculatura, imaginaţi-vă într-un cadru liniştit şi plăcut.

Soluţii pentru tratarea insomniei: plante care favorizează adormirea

Există plante cu reale efecte relaxante, antistres şi anxiolitice. Teiul, muşeţelul, valeriana, roiniţa sunt unele dintre cele mai bune soluţii pentru tratarea insomniei.

Infuzia din flori de tei calmează sistemul nervos, destinde musculatura şi favorizează inducerea somnului. Această plantă poate fi folosită cu succes şi în cazul copiilor şi adolescenţilor care au un somn agitat. În sezonul rece, teiul este indicat pentru combaterea durerilor musculare provocate de răceli.

Muşeţelul ajută la adormire, dar posedă şi proprietăţi de îmbunătăţire a digestiei. Din acest motiv, infuzia de muşeţel este ideală în serile în care nu putem dormi din cauza unei mese copioase. Având acţiune blândă ca şi florile de tei, muşeţelul este bun şi pentru copii.

Infuzia de valeriană este recunoscută pentru acţiunea sa benefică în stări de nervozitate, insomnii, stres şi tensiune. Această plantă este folosită din Antichitate ca tranchilizant şi anxiolitic. Dar tocmai din pricina acestor efecte puternice, valeriana este contraindicată copiilor şi femeilor care alăptează.

Pe lângă faptul că alungă tulburările de somn, roiniţa calmează anxietatea, agitaţia, colicile şi spasmele intestinale. Infuzia de roiniţă are o aromă plăcută la gust şi se poate bea o cană, seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere.

Soluţii pentru tratarea insomniei: plante care previn trezirile nocturne

Plantele care ajută la menţinerea somnului şi previn trezirea nejustificată exercită un efect sedativ şi antidepresiv.

Preparatele pe bază de frunze şi flori de portocal, precum şi uleiul esenţial din flori de portocal acţionează ca nişte sedative naturale, contribuind din plin la menţinerea stării de somn. Remediile din flori de portocal se pot folosi sub formă de infuzie sau în lampa de aromaterapie.

Floarea pasiunii sau passiflora este utilizată în mod tradiţional contra insomniei şi depresiei. Infuzia de passiflora induce somnul profund, reparator şi facilitează adormirea. Planta este totuşi contraindicată copiilor şi gravidelor.

Hameiul, un bun tonic şi diuretic, alungă insomnia şi nervozitatea. Remediile pe bază de hamei împiedică trezirea nocturnă şi calmează tulburările de digestie de origine nervoasă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite