Un ou pe zi nu creşte colesterolul persoanelor sănătoase. Cine are, totuşi, interdicţie la gălbenuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle de găină sunt în topul consumului
Ouăle de găină sunt în topul consumului

Gălbenuşul reprezintă circa 40% dintr-un ou şi conţine proteine, grăsimi, lecitină, colesterol, fier şi vitamina A. Albuşul are un conţinut crescut de apă.

Principala proteină prezentă în albuşul de ou este ovalbumina, cu o valoare biologică înaltă – ce conţine multă lizină,metionină şi trptofan -, fiind considerată proteina-etalon, potrivit Ghidului de nutriţie clinică, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, la Institutul Paulescu din Bucureşti.

Potrivit aceleiaşi surse, proteinele din ou  conţin toţi aminoacizii esenţiali şi au o valoare biologică de referinţă, amestecul proteinelor din albuş şi gălbenuş realizând cel mai echilibrat conţinut de aminoacizi faţă de necesarul omului.

Cantitatea de lipide (grăsimi) dintr-un ou variază în funcţie de specie. Oul de găină conţine 12% lipide, constituite din trigliceride, fosfolipide şi steroli. Din cauza conţinutului mare de colesterol se recomandă consumarea cu moderaţie a gălbenuţului de ou de persoanele cărora li s-a indicat diete cu conţinut scăzut de colesterol.

Mai multe studii recente nu au raportat însă efecte asupra colesterolului total la persoanele cu niveluri normale de colesterol care au consumat câte un ou zilnic.

Oul nu conţine glucide, însă este o sursă bună de calciu – mineralele găsindu-se în special în gălbenuş: fosfor, magneziu, zinc, cupru, iod, mangan.Deosebit de important e conţinutul de fier – 0,92 de miligrame de fier într-un ou de mărime medie.

 Este o sursă importantă de vitamine conţinând toate vitaminele esenţiale, mai puţin vitamina C. Astfel, la nivel albuşului găsim în special vitamina B 2 şi B 3, în timp ce gălbenuşul conţine cantităţi crescute de vitamina A, D, B6, K, E şi B 12.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite