Prepararea sănătoasă a cărnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prepararea sănătoasă a cărnii

În perioada sărbătorilor de iarnă, când carnea se află pe multe mese, tot mai mulţi oameni sunt interesaţi de prepararea sănătoasă a cărnii. Iată ce ne sfătuiesc nutriţioniştii.

Carnea va fi sănătoasă dacă este preparată la cuptor, la rotisor, pe grătarul electric sau grătarul cu căldură umedă care poate fi plasat pe aragaz. Astfel sunt eliminate grăsimile şi toxinele, iar denaturarea proteinelor, vitaminelor şi mineralelor din carne este minimă.

Pentru prepararea sănătoasă a cărnii, este important că grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, nu direct pe sursa de căldură.

Alte metode de preparare sănătoasă a cărnii sunt fierberea şi gătirea la aburi. Din păcate, în România nu sunt încă suficient de bine cunoscute şi utilizate vasele de gătit la aburi. „Principiul gătitului la aburi este însă unul foarte vechi, datând probabil dinaintea descoperirii focului, când oamenii îşi preparau hrana folosind căldura degajată de izvoarele termale. Există în prezent o mare varietate de gătit la abur, cu 2-3 sau mai multe compartimente, electrice sau care se pun pe flacăra aragazului, metalice, din plastic sau cu coşuri din bambus. Oricare din acestea ne ajută să gătim simplu, gustos şi sănătos“, ne asigură prof. dr. Hâncu.

Prepararea sănătoasă a cărnii: Aşa NU

Frigerea cărnii pe grătarul cu cărbuni nu este o metodă de preparare sănătoasă a cărnii. Cauzele: potenţialul cancerigen al substanţelor rezultate din arderea grăsimilor şi cărbunilor şi cantităţi crescute de oxidanţi rezultaţi prin gătirea la temperaturi foarte crescute, după cum notează prof. dr. Nicolae Hâncu în volumul „Abecedar de nutriţie“.

Nici prăjirea în ulei nu este o bună variantă de preparare a cărnii. Cu toate că este cea mai des folosită metodă de gătire a cărnii, prăjirea este de departe cea mai nesănătoasă, spun nutriţioniştii. Carnea prăjită este îmbogăţită în calorii şi grăsimi, care duc la creşterea colesterolului şi riscul bolilor cardiovasculare, dar şi în compuşi toxici: hidrocarburi policiclice şi aromatice, nitrozamine implicate în apariţia cancerelor digestive.

Prepararea cărnii sub forma mâncărurilor su sos (tocană, ciulama) nu este de asemenea recomandată de prof. Hâncu, din cauza cantităţii mari de ulei necesară pentru gătirea ingredientelor şi a necesităţii de a adăuga făină sau amidon alimentar.

Prepararea sănătoasă a cărnii: Trucuri pentru a găti gustos şi sănătos

Specialistul în nutriţie Nicolae Hâncu ne oferă o serie de trucuri pentru prepararea sănătoasă a cărnii, dar pentru ca gustul, uneori fad al cărnii să poată fi substanţial ameliorat:

  • Marinarea cărnii în amestecuri de condimente şi ierburi aromatice înainte de a o coace;
  • Folosirea din belşug a sucului de lămâie, atât în preparatele din carne, peşte, cât şi la legume;
  • Utilizarea usturoiului şi a cepei pentru aromatizarea fripturilor;
  • Şniţelele şi chiftelele pot fi coapte în cuptor (pe hârtie de copt), în loc să fie prăjite în ulei.
  • Limitaţi procesarea cărnii prin afumare şi sărare, care este transformată astfel în mezeluri.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite