Prânzul este a doua masă importantă a zilei şi cea mai bogată caloric. Ce este recomandat să mâncăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absenţa micului dejun este un real pericol pentru sănătate, avertizează medicii nutriţionişti. Dacă sărim peste prima masă a zilei ne scade glicemia şi riscăm să înfulecăm apoi tot ce ne pică în mână: produse de patiserie, gogoşi, ciocolată.

Un mic dejun sănătos se compune din cereale integrale precum fulgi de ovăz, secară sau porumb, proteine cu conţinut redus de grăsimi, respectiv şuncă de pui sau curcan, somon afumat, albuş de ou, seminţe şi nuci, lactate degresate, fructe şi legume.

Combinaţia acestor grupe de alimente asigură un complex de carbohidraţi cu eliberare prelungită, fibre, proteine şi cantităţi reduse de grăsimi care, pe lângă beneficiile nutriţionale certe, ne vor asigura senzaţia de saţietate pentru mai multe ore, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Prânzul este a doua masă importantă a zilei şi adesea cea mai bogată caloric, asigurând între 400 şi 700 de kilocalorii. Ce este indicat să consumăm, potrivit sursei citate mai sus.

În primul rând, proteine cu valoare înaltă ca de exemplu peşte sau fructe de mare, carne de curcan sau de pui, carne de vită sau de porc (dar nu mai des de 3-4 ori pe lună).

Legume – brocoli, conopidă, cartofi, morcovi, fasole verde, mazăre, spanac, varză, dovlecel, sub formă de salate, supe, ciorbe sau creme de legume.

Umrează leguminoasele precum lintea, fasolea boabe, mazărea uscată sau soia şi cerealele precum orezul basmati sau brun, pastele de făină integrală fără ou, paste din orez, mămăligă din făină de mălai nerafinată, pâine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite