Lipoaspiraţia laser, o metodă eficientă pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă şi şolduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liposucţia laser nu este o metodă de slăbire, ci doar de remodelare FOTO: Shutterstock
Liposucţia laser nu este o metodă de slăbire, ci doar de remodelare FOTO: Shutterstock

Lipoaspiraţia laser este un tip nou de liposucţie, care diferă de lipoaspiraţia clasică prin faptul că se utilizează căldura produsă de laser pentru a “pastifica”, a lichefia grăsimea, ceea ce o face mai uşor de îndepărtat.

Scopul acestei intervenţii chirurgicale estetice este acelaşi cu al liposucţiei obişnuite: de a reda o linie armonioasă corpului, de a oferi o siluetă de vis tuturor celor care visează la ea.

Această metodă a apărut în urmă cu câţiva ani, dar a devenit în scurt timp una dintre cele mai solicitate intervenţii estetice.

Lipoaspiraţia laser: Indicaţii şi contraindicaţii

Pacientul potrivit pentru această intervenţie este o persoană ce are mai mult de 18 ani,  care are depozite mici şi medii de grăsime, persistente, localizate în anumite zone (abdomen, flancuri, coapse, genunchi, guşă, braţe), care nu au dispărut sau nu s-au diminuat în ciuda adoptării unei diete şi a efectuării de efort fizic.

Dr. Cristian Niţescu, specialist în chirurgie estetică, plastică şi reparatorie, vine cu câteva informaţii suplimentare referitoare la contraindicaţiile acestei metode.

„Intervenţia nu este indicată pacienţilor cu obezitate, cu depozite adipoase mari, pentru că liposucţia, indiferent de metoda utilizată, nu este o modalitate de a slăbi“, spune medicul.

Această categorie de persoane va urma întâi o dietă şi va adopta un stil de viaţă sănătos, cu efectuare zilnică de exerciţii fizice, după care, după pierderea în greutate, se va practica lipoaspiraţia grăsimii rămase.

Specialiştii recomandă precauţie şi chiar interzicerea realizarării lipoaspiraţiei la persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi bolile autoimune, afecţiuni caracterizate de deficit de coagulare şi predispoziţie spre sângerări. De asemenea, nu se va efectua intervenţia la paciente însărcinate sau care alăptează.

Proaspetele mămici vor trebui să aştepte câteva luni de la întreruperea alăptării, pentru ca organismul să aibă şansa să se recupereze după toate modificările, atât de greutate cât şi hormonale.

În ce constă lipoaspiraţia laser şi care sunt efectele

Medicul Cristian Niţescu explică întocmai cum are loc procedura de lipoaspiraţie laser.

„Lipoaspiraţia laser presupune următorii paşi: iniţial, exact ca în cazul lipoaspiraţiei clasice, se infiltrează zonele vizate cu o soluţie specială, apoi, se fac nişte incizii şi prin utilizarea unei canule ce are ataşată o lumină laser Nd-yag, se lichefiază grăsimea“, spune specialistul.

Laserul emite caldură, ce “topeşte” celulele grase şi în acelaşi timp limitează sângerarea pentru că produce coagulare la nivelul vaselor mici.

Ulterior, prin aceleaşi incizii se introduce o altă canulă, ce este ataşată la un sistem de vacuum şi astfel se aspiră grăsimea “pastificată”. Prin liposucţia laser nu se îndepărtează doar depozitele inestetice de grăsime, ci se şi conferă o elasticitate sporită tegumentelor, completează dr. Niţescu.

Abdomen fără grăsime, la 45 de ani

O doamnă de 45 de ani a trecut pragul cabinetului dr. Niţescu, în căutarea unei siluete care să-i readucă încrederea în sine.

Îmi amintesc că am avut de curând o pacientă în vârstă de 47 de ani, care mi-a povestit că de la 27 de ani încerca să scape de burtica cu care a rămas după naştere. Femeia mi-a mărturisit că întotdeauna a fost slăbuţă, cu member supple, dar cu tendinţa de a depune grăsime pe abdomen şi pe partea externă a coapselor, numită popular aripioare.

Tot ea a recunoscut că a încercat numeroase cure de slăbire, înfometre, mers la sala de fitness, înot, dar nimic nu a ajutat.

Pozele făcute la mare, alături de fiica ei, au determinat-o pe femeie să apeleze la liposucţie, chiar dacă îi era teamă de o astfel de procedură,  mai ales că nimic din ceea ce încercase nu dăduse niciun rezultat.

După operaţia, primele ei cuvinte au fost: o viaţă de complexe şi frică şi a trecut aşa de repede!, povesteşte dr. Niţescu.

Ce nu ai voie să faci înainte de intervenţie

Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pacientul se va prezenta la un consult preoperator, la care va semnala medicului chirurg plastician care sunt nemulţumirile legate de siluetă. Chirurgul estetician va evalua pacientul şi va stabili ce se poate remedia de comun acord cu acesta.
Pacientul va efectua apoi un set complet de analize uzuale. Se recomandă evitarea fumatului şi a administrării de medicamente ce pot produce sângerare (aspirina, pastille contraceptive, anticoagulante) în zilele ce preced cât şi în cele ce succed operaţia.

Avantajele liposucţiei laser

Faţă de lipoaspiraţia clasică, metoda cu laser este mult mai eficientă în cazul pacienţilor cu piele laxă, neelastică, conferind astfel şi un aspect mai ferm zonelor operate. De asemenea, datorită emulsionării grăsimii şi coagulării produse de laser, sângerarea este minimă iar grăsimea se extrage uşor, astfel că vânătăile şi edemul (umflarea) la nivelul zonelor lipoaspirate sunt mult mai reduse decât în cazul lipoaspiraţiei clasice. Şi durerea şi disconfortul pacientului sunt deci reduse.

Recuperarea este mult mai rapidă după liposucţia laser, aşadar pacienţii revin mai repede la activităţile zilnice şi la serviciu.

Recuperarea şi indicaţiile postoperatorii

Perioada de convalescenţă după intervenţia de lipoaspiraţie laser este de scurtă durată, în general cam 3-4 zile, dar acest lucru depinde şi de cantitatea totală de grăsime îndepărtată şi de numărul zonelor liposucţionate, precum şi de organismul pacientului, spune dr. Niţescu.

În primele zile este necesar repausul şi evitarea statului prelungit în picioare sau în şezut. De asemenea se recomandă o dietă nutritivă, echilibrată dar normocalorică, pentru a ajuta organismul să se vindece şi recupereze mai rapid. În următoarele zile se vor relua treptat activităţile cotidiene, urmate de reluarea activităţii fizice moderate cam la o lună postoperator şi a sportului după două luni de la intervenţie.

În primele săptămâni pacienţii vor purta nişte haine compresiv-elastice (burtieră, brasieră, pantalonaş etc. în funcţie de zonă), ce ajută la vindecarea în poziţie corectă a ţesuturilor. În primele luni trebuie evitată şi expunerea la soare. În primul an postoperator, pentru obţinerea unor rezultate bune, pacientul trebuie să aibă un regim alimentar echilibrat dar hipocaloric, asociat cu efort fizic regulat, ca să se evite luarea în greutate.

Este important de ştiut că liposucţia laser nu este un mod de a slăbi. De asemenea, în general, dacă vindecarea s-a produs, cam după aproximativ un an postoperator, în zonele lipoaspirate nu se va mai depune grăsime, dar acest lucru nu înseamnă că pacientul nu se poate îngrăşa. Lucrul acesta se poate produce, acumulând depozite adipoase în restul corpului. Rezultatele obţinute sunt foarte bune dar rezultatele postoperatorii pe termen lung depind de disciplina şi complianţa cu care pacientul respectă indicaţiile medicului chirurg plastician.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite