FOTO Celulita: cum să o combaţi eficient cu tratamente, dietă şi exerciţii
0Cu toate că în ultimii 50 de ani au apărut sute, chiar mii de remedii anticelulită, tratamentul acestei probleme estetice rămâne o provocare şi pentru medici. Totuşi, există soluţii, ne liniştesc specialiştii.
Tratamentele anticelulitice au devenit o adevărată industrie. Într-un singur an, în SUA se cheltuiesc aproximativ 60 de milioane de dolari pentru creme, pastile, plasturi, dispozitive care întind, vibrează, strâng şi presează pielea de pe picioare, fese şi chiar de pe braţe, pentru a o face netedă, fără gropiţe.
Nici nu e de mirare, în contextul în care în ultimii ani nici mai mult nici mai puţin de opt din zece femei fac celulită. Iar problema se agravează parcă văzând cu ochii, în timp ce producătorii de cosmetice şi de dispozitive estetice lansează game întregi de soluţii-minune.
Cu toate acestea, medicii dermatologi Oana Clătici, de la Centrul Medical Academica, şi Viviana Iordache, de la Clinica de Dermatologie Estetică DermaLife, ambele din Bucureşti, mărturisesc că tratamentul de atenuare a celulitei nu este atât de simplu şi ne spun că prima armă de care avem nevoie în această luptă este răbdarea. „Tratamentul celulitei reprezintă, încă, o adevărată provocare atât pentru medicii dermatologi, cât şi pentru cei care lucrează în industria SPA şi cosmetică. Nu există o cale rapidă şi miraculoasă de a trata eficient celulita. Metodele care funcţionează necesită timp pentru a obţine efectele dorite“, ne lămureşte medicul Oana Clătici.
Dacă o ignorăm, se agravează
Timpul nu face altceva decât să accentueze pielea cu aspect de coajă de portocală, avertizează cele două specialiste. „Celulita apare pe un teren genetic şi este agravată de modul de viaţă. Dacă nu ne îngrijim, problema va progresa şi, mai târziu, va deveni mai dificil de tratat. O celulită de gradul 4 nu se va face niciodată coală de hârtie“, subliniază medicul Viviana Iordache.
Gradele celulitei se stabilesc de către medicul dermatolog, în urma unei consultaţii, şi pornesc de la gradul 1, care nu este vizibil decât atunci când pielea este pişcată, până la gradul 4, când celulita este vizibilă dacă persoana stă în picioare, gropiţele sunt adânci şi atingerile provoacă durere.
„Examinarea pacientei se face în poziţie ridicată şi urmăreşte evaluarea completă a zonei care va fi supusă intervenţiei: numărul şi adâncimea depresiunilor şi mărimea suprafeţei afectate“, spune dr. Oana Clătici, medic dermatolog.
De aceeaşi părere este şi medicul Oana Clătici, care spune că dacă nu se iau măsuri din timp, corpul se poate deforma ireversibil. „Celulita este un avertisment: e timpul să ne schimbăm modul de viaţă, alimentaţia şi să facem exerciţii fizice“, semnalează specialista.
Ce este celulita? Grăsimile sunt stocate sub piele în adipocite. Când există un echilibru între stocarea şi utilizarea grăsimilor de către organism, pentru energie, adipocitele îşi păstrează dimensiunile normale.
Însă dacă stocarea depăşeşte utilizarea grăsimilor, adipocitele îşi măresc volumul şi comprimă vasele sangvine şi limfatice, pielea devenind denivelată. Apa şi toxinele sunt eliminate cu dificultate, iar fibrele de colagen degenerează, toate acestea având drept consecinţă formarea gropiţelor din ce în ce mai adânci.
Unele dispozitive combină mai multe tehnologii anticelulită
Rezultatele terapiilor, în funcţie de forma celulitei
De vină pentru celulită sunt o varietate de factori, potrivit medicului Oana Clătici: de la predispoziţia ereditară (mama, bunica, mătuşa au celulită), dereglările hormonale (excesul de hormoni estrogeni afectează direct ţesutul conjunctiv, care este susţinătorul grăsimii), până la disfuncţiile ovarelor, tiroidei, funcţionarea deficitară a ficatului şi digestia lentă. Desigur, sedentarismul şi alimentaţia haotică agravează problema.
Pilulele contraceptive pot agrava celulita, spun specialiştii.
Foto
Înainte de a prescrie un tratament anticelulită, medicul face mai întâi o evaluare a acesteia. Dacă pielea tremură atunci când persoana se mişcă, iar atunci când pielea este pişcată, se simte ca un edem, celulita este edematoasă. Dacă la palpare se simt noduli dureroşi, este vorba despre celulită fibroasă. Din fericire, cel mai frecvent tip de celulită, adică cea edematoasă, este şi cel mai uşor de tratat. Cu toate acestea, fără întreţinere, celulita edematoasă reapare frecvent. Forma fibroasă răspunde mai greu la tratament.
Potrivit celor două specialiste, nu există un singur tratament sigur pentru celulită. Dar ele au observat rezultate bune, de atenuare considerabilă a aspectului de coajă de portocală, atunci când pacientele au asociat dieta bogată în fructe şi legume cu exerciţiile fizice efectuate cu regularitate, masaj şi, desigur, cu tratamentele realizate în centrele de dermatologie şi dermatocosmetică.
„Trebuie evitate înfometările“
„În ceea ce priveşte alimentaţia, este foarte importantă păstrarea unui echilibru între fructe, legume proaspete şi diverse şi sursele de proteine, cum sunt lactatele şi brânzeturile degresate, carnea slabă de pui şi de peşte oceanic. De asemenea, trebuie evitate înfometările şi dietele disociate“, recomandă medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
Cele mai moderne tratamente anticelulită
Tratamentul cu radiofrecvenţă este una dintre cele mai căutate soluţii anticelulită. „Dispozitivele cum este Accent XL atenuează celulita prin încălzirea dermică profundă, prin contracţia şi remodelarea fibrelor de colagen, îmbunătăţirea microcirculaţiei sangvine, drenajul limfatic şi eliminarea din circulaţie a adipocitelor“, explică medicul Oana Clătici.
O şedinţă cu un astfel de aparat pe o suprafaţă de 60 de centimetri pătraţi costă aproximativ 200 de lei. Sunt necesare patru-şase şedinţe la intervale de două-trei săptămâni, urmate de şedinţe de întreţinere.
Mezoterapia este un alt tip de tratament foarte căutat în ultima vreme. Constă în administrarea prin microinjecţii în piele a unui cocktail de substanţe stabilite de medic conţinând vitamine, aminoacizi, minerale şi extracte naturale, cu scopul de a îmbunătăţi circulaţia sangvină locală, toni-
fierea pielii şi dizolvarea excesului de grăsime. Efectele sunt vizibile tot după patru-şase
şedinţe, la intervale de o săptămână. O şedinţă costă între 200 şi 400 de lei.
Există şi dispozitive care combină mai multe tipuri de tratament într-o singură şedinţă. Aparatul VelaSmooth Pro, de exemplu, primul aprobat de Autoritatea Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration), combină patru tehnologii diferite: energia optică cu infraroşu, radiofrecvenţa bipolară, vaccumul pulsat şi forţa mecanică, prin folosirea unor role mecanice.
„Celulita nu are scăpare. Radiofrecvenţa încălzeşte dermul, facilitând restructurarea şi remodelarea pielii, infraroşiile stimulează utilizarea de către organism a adipocitelor pentru energie, vacuumul pulsat îmbunătăţeşte fluxul sangvin şi limfatic, iar rolele mecanice masează pielea în profunzime“, lămureşte medicul dermatolog Viviana Iordache.
Rezultatele se văd după aproximativ opt şedinţe de tratament combinat, iar o şedinţă costă în jur de 60 de euro pe zonă (abdomenul este o zonă, coapsele sunt o altă zonă).
Acest articol a fost publicat în săptămânalul „Weekend Adevărul“.