Dieta care măsoară alimentele cu palma. Ce presupune regimul Zone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta Zone este una săracă în calorii, cu respectarea strictă a orelor de masă
Dieta Zone este una săracă în calorii, cu respectarea strictă a orelor de masă

Adevărul a început să vă prezinte o analiză a celor mai populare cure de slăbire. Astăzi, dieta cu nr. 7, al cărei autor este biochimistul Barry Sears.

Cele 10 diete în total care vor fi prezentate de Adevărul au fost selecţionate din Top-rated Diets Overall US News şi alte clasificări de specialitate – şi analizate de unii dintre cei mai buni medici nutriţionişti de la noi.

Pe lângă principiile dietelor în cauză care au fost publicate în „Abecedarul de obezitate“, echipa de medici nutriţionişti, coordonată de academicianul Nicolae Hâncu, a analizat principiile fiecărui regim şi a pus faţă în faţă avantajele şi dezavantajele fiecăruia în parte.

Dieta Zone al cărei autor este biochimistul este Barry Sears merge pe principiul că alimentaţia este un medicament care trebuie administrat atunci când trebuie, în dozele potrivite. Scopul regimului este acela de a păstra nivelul glucozei în sânge stabil, lucru care duce la un echilibru hormonal deoarece insulina şi alţi hormoni secretaţi în exces pot să producă şi să menţină o stare de inflamaţie care se află la baza producerii bolilor cronice.

Astfel, regimul impune că la fiecare masă trebuie consumate proporţii exacte de carbohidraţi, proteine, lipide sănătoase – adică 40%, 30%, 30% - astfel încât glicemia şi nivelul de hormoni să fie cam în aceeaşi zonă (de unde vine să denumirea dietei).

Pentru femei se recomandă un consum de 1.200 de kcal/zi, iar pentru bărbaţi 1.500 kcal/zi – cam 60-75% din recomandările nutriţionale uzuale.

Autorul dietei afirmă că fiecare dintre noi poate măsura ceea ce mănâncă cu ajutorul palmei. Spre exemplu, farfuria de la cină va fi împărţită în trei părţi egale: o parte carne slabă (un grătar nu mai mare decât palma – adică 150 gr pentru femei şi 200 de gr pentru bărbaţi- iar în rest carbohidraţi din surse cât mai colorate. Fructe şi legume. Peste toate alimentele se pune ulei de măsline.

Orarul meselor este strict: micul dejun trebuie luat în prima oră după trezire şi apoi mâncat la fiecare 4 ore.

Avantajele regimului:

Prin această dietă se obţine o scădere în greutate de 0,5 – 1 kg pe săptămână aşa cum era de aşteptat fiind o dietă hipocalorică.

Nu sunt alimente interzise, dar cantităţile permise sunt diferite.

Sunt permise gustările, ceea ce previne apariţia senzaţiei de foame.

Urmând dieta Zone poate apărea o scădere a nivelului de colesterol.

Sunt disponibile on-line o multitudine de reţete.

Dezavantajele dietei:

Proporţia de 40/30/30 de carbohidraţi/proteine/lipide nu a demonstrat prin studii ştiinţifice că reduce semnificatibv nivelul insulinei, comparativ cu alte diete şi nici că ar fi mai eficientă pentru scăderea ponderală.

Studiile nu indică niciun beneficiu nici la reglarea nivelului insulinei pentru pacienţii cu diabet zaharat.

Asigură un raport mai redus de carbohidraţi – 40% din totalul caloriilor – faţă de recomandările nutriţionale – 45-65%.

Este consumatoare de timp.

Mesele trebuie pregătite cu atenţie fiind necesare calcule pentru a fi respectate proporţiile recomandate de proteine, lipide, glucide, servirea meselor la restaurant fiind dificilă în aceste condiţii.

Concluzie:

Este o dietă cu puţine calorii şi glucide în care se consumă alimente cu indice glicemic mic în scopul prevenirii creşterii nivelului de insulină şi a altor hormoni în sânge, după masă. Noua greutate este greu de menţinut dacă se revine la vechile obiceiuri alimentare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite