Carbohidraţii ne dau energie. Diferenţele dintre cei simpli şi cei complecşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerealele integrale sunt de preferat pentru că asigură o digestie mai bună şi o absorbţie optimă
Cerealele integrale sunt de preferat pentru că asigură o digestie mai bună şi o absorbţie optimă

Carbohidraţii includ atât zaharurile, cât şi alimentele care conţin amidon. Carbohidraţii sunt cea mai importantă sursă de energie pentru organism.

Sub o formă sau alta, toate tipurile de carbohidraţi sunt descompuşi în glucoză – care este combustibilul organismului – dar pentru sănătatea noastră contează viteza cu care aceştia sunt separaţi, explică specialista britanică în nutriţie dr. Marilyn Glenville.

Potrivit acesteia, cantitatea de energie depinde de tipul de carbohidraţi: simpli sau complecşi. cei simpli provin, de exemplu, din sucuri şi fructe, miere, zahăr şi glucoza adăugată în băuturile energizante. Energia care vine din carbohidraţii simpli se consumă rapid, pe când cea provenită din cei complecşi este de durată pentru că sunt deigeraţi lent.

Carbohidraţii complecşi se găsesc în grâu, secară, ovăz, orez, mazăre, linte, soia şi fasole şi pot fi rafinaţi sau nerafinaţi. Cerealele pe care le consumăm trebuie să fie sub formă de seminţe sau păstăi pentru a conţine elemente nutritive esenţiale precum vitamina B, E, minerale - magneziu, seleniu şi zinc; fibre, flavonoide, oligozaharide şi fitoestrogeni. Aceştia asigură o sănătate mai bună mai ales pentru femei. Cerealele integrale sunt de preferat pentru că reglează glicemia, colesterolul şi echilibrează hormonii. În plus, asigură o digestie mai bună şi se asimilează optim.

Potrivit sursei mai sus citate, trebuie să ne asigurăm că mâncăm la toate mesele cel puţin o porţie de alimente integrale. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite