Citim foarte des despre efectele negative pe care le poate avea consumul unora dintre cele mai agreate alimente. Carnea suculentă, preparată la grătar, prajiturile cu creme de unt, smântâna grasă şi gustoasă, toate s-au dovedit în timp a fi duşmanii sănătăţii omului. De aceea este cu atât mai plăcut să aflăm că o băutură extrem de apreciată, berea, are efecte sanogenetice. Cercetări efectuate în ultimele decenii au indicat faptul că berea, consumată cu moderaţie, scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun, reducând riscul de boală cardio-vasculară. Tot berea ameliorează funcţiile cognitive la vârsta a treia, încetinind degradarea fiziologică a acestora la seniori. Berea s-a dovedit utila şi în profilaxia bolii Parkinson. Iar pentru cei cu probleme de tipul insomniei, este bine de stiut că hameiul aduce berii proprietăţi naturale soporifice, asigurând un somn adânc şi cu instalare rapidă. Cercetări de ultimă oră arată că berea are şi efect antiulceros, neutralizând efectele temutei bacterii Helicobacter pylori. Deci, fără exces, berea poate fi o componentă utilă a unei diete sănătoase.