VIDEO Un crater misterios a apărut pe o câmpie din Siberia. Care este explicaţia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaura uriaşa descoperită într-o zonă din Siberia FOTO The Siberian Times
Gaura uriaşa descoperită într-o zonă din Siberia FOTO The Siberian Times

O gaură uriaşă, apărută din senin, a fost filmată pe o câmpie din Siberia, şi nimeni nu ştie cu exactitate cum şi când s-a format.

Craterul localizat în peninsula Yamal, în nordul îndepărtat al Siberiei, are un diametru de 80 de metri şi o adâncime foarte mare, care încă n-a fost stabilită.

Potrivit The Siberian Times, o echipă de cercetători a fost trimisă în zonă pentru a afla originile craterului, aflat la 30 de kilometri de unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale descoperite în 1972, pe care din 2012 îl exploatează gigantul petrolier rus Gazprom.

Deşi deocamdată nimeni nu ştie cum s-a format craterul, o explicaţie posibilă este legată tocmai de aceste exploatări ale zăcământului de gaze.

De asemenea, printre ipotezele lansate de specialiştii ruşi figurează şi efectele încălzirii globale.

Anna Kurchatova, de la Centrul de Cercetare Ştiinţific Sub-Arctic, consideră că topirea permafrostului (stratul de pământ îngheţat tot timpul anului la o adâncime între 20 şi 1.500 m), care a dus la crearea unui ameste periculos de apă, sare şi gaze ar fi declanşat o explozie în subteran, fenomenul fiind comparabil cu deschiderea unei sticle de şampanie.

De altfel, culoarea închisă de pe marginile craterului, care seamănă cu urmele de arsură, par să susţină această variantă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite