Este posibil ca o categorie socială de elită  să ne facă nemuritori?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai sta prost cu vederea, ai purta ochelari? Dacă unul dintre organele din trup nu ţi-ar mai funcţiona, ai apela la un transplant? Dar şi dacă ai dori să ai un unghi de 360 de grade de vedere? Ai fi de acord să îţi implantezi un ochi la ceafă? Ei bine, „supraomul” lui Nietzsche pare să fi fost reînviat de transhumanişti. Ei sunt membrii unei mişcări hotărâte să ridice capacităţile umane la un alt nivel.

Oamenii s-au folosit de ştiinţă şi tehnologie pentru a-şi îmbunătăţi viaţa considerabil, este unul dintre aspectele care îi separă de restul animalelor de pe planetă.
În cea mai mare parte, această iniţiativă a fost dublată de capacitatea oamenilor de a înţelege condiţia umană, şi de a se raporta la noţiunea de normal sau de natural.

Totuşi, dacă în loc să căutăm să reparăm elementele care se deteriorează, ne-am preocupa de a îmbunătăţi şi completa ceea ce ne-a fost oferit de natură? Aceasta este întrebarea care preocupă intelectualii şi filozofii mişcării numite ”transhumanism”, mişacre ce a devenit tot mai populară pe întreg globul. Transhumaniştii cred că omenirea poate evolua la un nivel superior abilităţilor fizice şi mentale limitate de natură, devenind superoameni, şi eventuali, nemuritori.

Probabil cel mai cunoscut transhumanist este Zoltan Istvan, un individ care a candidat pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americe, ca lider al Partidului Transhumanist.
Istvan este de părere că oamenii au dreptul de a-şi modifica trupurile în orice mod posibil, atât timp cât nu pun în pericol sănătatea altora. Mai mult, el consideră că oamenii pot să-şi ofere numeroase avantaje vieţii, adăugând funcţii suplimentare corpului cu ajutorul tehnologiei,

"În 15 la 20 de ani, va fi ceva comun ca cineva să spună: "mi-am modernizat braţul, iar eu sunt fericit, şi sunt în căutarea modelului următor, "ca atunci când căutăm următorul model de iPhone. "
De la membrie bionice, la chip-uri implantate în mâini care să permită controlarea temperaturii mediului înconjurător, există deja suficiente exemple la care ne putem gândi de oameni care au deprins superputeri cu ajutorul tehnologiei.

Cu toţii spun că trupul uman este magnific. Nu există nimic pe măsură. Biologia corpului omului presupune un sistem incredibil. Totuşi, nu există vreo persoană care să nu creadă că ar putea fi construiţi roboţi care să alerge mai repede decât un om, deci de ce nu ne-am gândi că am putea face acest lucru şi cu inteligenţa artificială? De ce nu am putea ajunge nemuritori?

Totuşi, o problemă care se naşte ţine de accesibilitatea acestor superputeri în momentul când acestea vor deveni disponibile. Vor fi ele accesibile pentru toţi cetăţenii sau vor fi disponibile pentru categoria de oameni super bogaţi a societăţii.

Istvan este de părere că există un risc ca transhumanismul să producă inechitate. O inimă de robot, pentru exemplu, în prezent costă 200 000$, ceea ce înseamnă că doar o mică porţiune de oameni şi-ar putea permite să achiziţioneze una. Astfel, el se gândeşte la un sistem care să poată permită tuturor categoriilor sociale să aibă acces la invenţiile moderne pe care le anticipează transhumaniştii.

image

Totodată, el se teme şi ca aceste superputeri să nu ajungă a fi folosite în scopuri negative, şi speră ca oamenii să devină mult mai liberali.
"Avem nevoie de o regândire a chestiunii. Poate că etica noastră într-un mod trebuie să fie mult mai precaută decât este în prezent. Trebuie să trăim într-o societate care este dispusă să îmbrăţişeze un risc mult mai mic de a dezvolta instincte negative", a încheiat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite