Zhang-zbang şi-acasă! Simona Halep, explicaţiile unui eşec: „Ca să câştigi un Grand Slam îţi trebuie curaj şi încredere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a ieşit din primul tur la Australian Open, după o înfrângere dureroasă cu Shuai Zhang, locul 133 în lume. Chinezoaica venită din calificări s-a impus cu 6-4, 6-3.

Simona Halep iese prematur de la primul Grand Slam al anului, după un meci în care s-a simţit “pierdută pe teren”. Românca poate pierde şi locul 2 WTA.

Simona a intrat ieri pe teren ca numărul doi mondial, cu un zâmbet larg pe faţă. Shuai Zhang era un nume care pica perfect ca partener de antrenament înaintea confruntărilor adevărate. Locul 133 în lume, venită din calificări, niciodată mai departe de turul unu, cam astea erau recomandările lui Shuai.

Până să se dezmeticească bine Simona şi cafeaua noastră să se mai răcească, era déjà 4-0 pentru Zhang. Un foc de paie, ne-am zis cu toţii, pentru că e în obiceiul marilor jucătoare să se pună în mişcare mai greu, să lase câteva jocuri să treacă până se încălzeşte motorul.

Gluma s-a îngroşat după ce Shuai a luat primul set, scor 6-4, dar chiar şi-aşa am fi pariat pe Simona. Halep a condus cu 3-1 în setul al doilea, după care a intervenit o inexplicabilă cădere, un plonjon într-o mare de greşeli şi decizii proaste în moment dintre cele mai nefericite. Shuai Zhang a pus pe tabelă cinci jocuri la rând, a câştigat meciul, şi a transformat-o pe Simona în cea anonimă.

Lacrimi de fericire pentru Shuai, un “Sorry, Romania” în discursul chinezoaicei,un bagaj de dezamăgiri şi îngrijorări în spatele Simonei,  S-a simţit pierdută, dar refuză psihologul Până la verdictul marilor specialişti şi la explicaţii lăuntrice, să spunem că Shuai a jucat extrem de bine, iar Simona nu s-a putut ridica la înălţimea adversarei, pur şi simplu.

image

Să auzim ce a avut de spus Halep: “Mental, am fost jos. Nu am simţit dureri, dar în mintea mea era încă accidentarea.  Pot spune că m-am simţit pierdută pe teren. Zhuai a jucat fără frică, o felicit. Eu sunt dezamăgită, dar mai sunt multe meciuri de jucat în acest an şi merg înainte”.

Probabil că Simona ar avea nevoie de un “mental coach”, doar că ideea de a colabora cu un psiholog nu îi este pe plac jucătoarei noastre, după o experienţă nefericită în trecut şi crede că Darren Cahill e omul care o poate impinge spre triumful într-un Grand Slam. “Ca să câştigi un Grand Slam, cred că îţi trebuie un pic de experienţă şi mai mult curaj mental. Adică să crezi foarte mult că eşti în stare să câştigi”, spunea Simona înaintea turneului.Pe când cu Shuai, exact aceşti factori au lipsit jucătoarei noastre, curajul şi încrederea.

Pentru Halep urmează acum o perioadă de pauză, după care va juca în naţionala României la meciul de Fed Cup cu Cehia, programat la Cluj-Napoca pe 6-7 februarie.

A “egalat-o” pe Ruzici

Din 1979 nu s-a mai întâmplat ca una dintre primele două jucătoare ale lumii să fie eliminată în primul tur la turneul de Grand Slam, de la Melbourne. Cea care a "comis-o" ultima dată este Virginia Ruzici, actualul maneger al Simonei, care a pierdut în faţa anonimei Mary Sawyer. Ruzici era atunci favorita numărul 1 a competiţiei, dar în acea dispută a câştigat totuşi un set, scorul din 1979 fiind 6-0, 2-6, 4-6.

Shuai a vrut să se retragă

În urmă cu trei luni, adversara Simonei ajunsese atât de jos, ca joc şi mental, încât a vrut să renunţe la tenis. Shuai nu putea să câştige un meci şi se simţea tristă, a dezvăluit ea după victoria cu Halep. La US Open, anul trecut, ea şi-a adus părinţii pentru că ar fi vrut să o vadă la ultimul ei turneu oficial. Până la urmă, Zhang a decis să-şi mai acorde o şansă şi cu Halep ea a reuşit prima victorie din carieră pe tabloul principal al unui Grand Slam. Povestea emoţională a lui Shuai a strnit ecouri pe reţelele de socializare şi multe jucătoare din circuit şi-au transmis mesajele de felicitare. Ea va juca în turul secund cu Alize Cornet, din Franţa.   15 înfrângeri suferise până acum Shuai Zhang în primul tur de la Grand Slamuri 18 era cota la pariuri pentru un succes al lui Shuai Zhang cu 2-0 la seturi 31 de lovituri direct câştigătoare a trimis Shuai, faţă de cele 11 ale Simonei  

Alte surprize de la Australian Open

@ Spaniolul Rafael Nadal, locul 5 ATP, a fost învins în runda inaugurală de compatriotul său Fernando Verdasco. Totuşi, Nadal nu a cedat partidă fără luptă, jocul fiind câştigat de Verdasco după cinci seturi şi aproape cinci ore de joc. Pentru Rafa Nadal este abia al doilea Grand Slam al carierei în care iese din primul tur.

@ Ocupanta locului 10 în clasamentul WTA, americanca Venus Williams, a fost eliminată de britanica Johanna Konta. Aceasta s-a impus în doua seturi, scor 6-4, 6-2, dupa un meci ce a durat doar o oră şi 20 de minute. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite