VIDEO Idolii copilăriei care au căzut în dizgraţie: de la Maradona la Lance Armstrong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diego Armando Maradona, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, a avut în repetate rânduri probleme cu legea FOTO Mediafax
Diego Armando Maradona, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, a avut în repetate rânduri probleme cu legea FOTO Mediafax

De-a lungul timpului, mai mulţi sportivi care au avut cariere glorioase şi s-au bucurat de succese fabuloase s-au transformat din eroi în personaje în jurul cărora s-au iscat scandaluri monstru şi care au fost chiar condamnate la închisoare pentru diferite infracţiuni.

Lista poate fi deschisă cu argentinianul Diego Armando Maradona, considerat de specialişti drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, care a avut o carieră strălucită de antrenor, dar care, în ultimul timp, a căzut în dizgraţie. Cauzele decăderii lui Maradona sunt multipe, el fiind considerat una dintre cele mai controversate figuri ale sportului mondial. În anul 1991, a fost suspendat timp de 15 luni din activitate din cauză că a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control de rutină. Din aceleaşi cauze, în anul 1994 a fost trimis acasă de la Campionatul Mondial de Fotbal, comportament care a stârnit nemulţumirea lumii întregi. Aceasta se poate numi decăderea lui Maradona, care s-a transformat dintr-un idol întru-un renegat.

Problemele nu s-au oprit aici pentru fostul fotbalist argentian, care, din cauza consumului de cocaină, a crescut foarte mult în greutate. Din acest motiv, Maradona a suferit o intervenţie chirurgicală la stomac menită să-l ajute să depăşească aceste probleme. Argentinianul a fost acuzat că ar fi tras cu pistolul în jurnalişti, dornici de a-i viola intimitatea. Pe numele său au fost intentate mai multe procese peste care Maradona a trecut cu bine. Fostul său coechipier Jorge Valdano spunea despre viaţa celui mai mare fotbalist al lumii: „Este o persoană pe care mulţi ar vrea s-o depăşească, o figură controversată, iubită, urâtă, care a creat multă agitaţie, mai ales în Argentina. Insistenţa asupra vieţii sale personale este o greşeală. Maradona nu a avut rival pe teren, dar şi-a transformat viaţa personală într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă care nu ar trebui să fie imitată”.

Cariera de antrenor a lui Maradona nu a fost la fel de tumultuoasă ca cea de jucător, cea mai galonată echipă pregătită de fostul fotbalist fiind naţionala Argentinei, cu care a ajuns până în sferturile de finală ale CM de Fotbal din 2010.

Atletul american Carl Lewis a fost la rândul său un idol în anii '80-'90, fiind considerat de specialişti unul dintre cei mai buni atleţi ai lumii (Lewis a câştigat în total nouă medalii olimpice de aur la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice). Însă, pe cât de adulat a fost, pe atât de mult a decăzut în prezent. Cauzele acestui declin au fost legate de consumul de droguri. Mai precis, în anul 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul, Lewis a fost testat pozitiv la un control anti-doping, dar rezultatele acelui test au fost făcute publice abia în 2003, când atletului american i-au fost retrase titlurile câştigate la acea Olimpiadă (medalia de aur la săritura în lungime, medalia de aur la 100 de metri obţinută prin descalificarea jamaicanului Ben Johnson, prins şi el dopat la acea vreme). La aflarea verdictului, Lewis a fost foarte acid la adresa celor care au judecat cazul său: „Toţi sportivii americani au fost trataţi la fel, deci despre ce vorbim? Chiar nu înţeleg!”, s-a plâns americanul.

Lewis era considerat de adversarii săi drept un concurent arogant, egoist şi lipsit de modestie, devenind uneori insuportabil chiar şi pentru americani.
Mai mult decât atât, invidios pentru performanţele lui Usain Bolt din ultimul timp şi beneficiind de poziţia de comentator sportiv al postului american NBC, Carl Lewis l-a acuzat pe sprinterul jamaican că se dopează, reacţie care a stârnit nemulţumirea publicului. Bolt este considerat de specialişti cel mai mare sprinter al tuturor timpurilor.

Atleta Marion Jones, cunoscută lumii întregi drept sprintera anilor 1998-2000, a avut şi ea mari probleme cu dopajul. Sportiva şi-a început cariera cu baschetul, dar s-a îndreptat către atletism din cauza unei accidentări care a ţinut-o departe de echipa naţională a Statelor Unite. Reorientarea către atletism a fost de bun augur pentru Jones, deoarece în felul acesta de devenit celebră. Doar că celebritatea ei nu a durat foarte mult.
La Jocurile Olimpice de la Sydney, Marion Jones a devenit triplă campioană olimpică în probele de 100 m, 200 m şi cu ştafeta SUA la 4X400 m. De asemenea, americanca a luat şi două medalii de bronz în probele de săritura în lungime şi 4X100 m. Toate aceste medalii i-au fost retrase lui Marion Jones din cauza acuzaţiilor de dopaj din 2007. Surprinzător sau nu, atleta a recunoscut aceste acuzaţii, şocând o lume întreagă prin declaraţiile sale potrivit cărora s-a dopat cu steroizi. După deposedarea de medalii, Jones a fost judecată şi, în mai puţin de patru luni, în ianuarie 2008, a fost condamnată la şase luni de închisoare, pedeapsa fiind executată într-un tribunal din Texas.
Astfel, aura de celebritate a lui Marion Jones, pe cât de greu s-a construit, pe atât de uşor a fost spulberată.

Pugilistul american Mike Tyson, campionul mondial la categoria grea în anii 1986-1990-1996, este considerat de specialişti printre cei mai celebri boxeri din lume. El a rămas în istoria boxului profesionist datorită fuleului său impresionant, dar şi datorită vârstei la care şi-a început cariera. Astfel, Tyson a fost cel mai tânăr pugilist care a câştigat un titlu mondial, mai precis la vârsta de 20 de ani şi patru luni. Americanul a marcat istoria boxului graţie parcursului său ieşit din comun, având un comportament rebel atât în ring, cât şi în afara ringului.
Încă din copilărie, Tyson a avut probleme cu legea. Născut în Brooklyn, din cauza săvârşirii mai multor delicte, fostul boxer a fost internat într-o şcoală de corecţie, acolo unde a fost remarcat de gardieni, care i-au descoperit capacităţile atletice. De aici a început cariera de sportiv a lui Mike Tyson, care avea să devină un anti-erou din cauza deselor derapaje comise.
În 1992, fostul pugilist a fost condamnat la trei ani de închisoare din cauza unor acuzaţii de viol. Escapadele şi temperamentul său agresiv l-au costat foarte mult pe Tyson, care în 2003 s-a declarat falit, deşi în toată cariera a câştigat aproape 300 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, americanul este considerat boxerul cel mai adulat al secolului XX, fiind totuşi supranumit „copilul teribil al boxului”. Violenţa şi agresivitatea caracteristice lui Tyson i-au pricinuit multe probleme în afara ringului. Performanţele sale uluitoare au fost date uitării de întreaga planetă, spre deosebire de acuzaţiile de viol şi de comportament bestial faţă de adversarii din ring, care au rămas în memoria colectivă.
Sugestiv sau nu, Mike Tyson a fost poreclit de presa americană „cel mai rău om al planetei”.

mike tyson

Ciclistul american Lance Armstrong a intrat in istoria sportului datorită celor şapte victorii consecutive din Turul Franţei, cea mai celebră şi râvnită competiţie de ciclism la nivel mondial. Astfel, din 1999 până în 2005, Armstrong a fost singurul ciclist care s-a încoronat rege în Hexagon. Cariera sa a fost marcată de probleme grave de sănătate, în 1996 americanul fiind diagnosticat cu cancer la testicule. Sportivul nu s-a dat bătut în lupta cu boala, pe care a învins-o graţie unei voinţe de fier, astfel că, trei ani mai târziu, Armstrong a câştigat pentru prima dată Marea Buclă.

Contestatarii spun că acest palmares impresionant al ciclistului a fost obţinut datorită substanţelor dopante pe care Armstrong şi le-a administrat pentru a-şi îmbunătăţii performanţele fizice. Curios sau nu, Agenţia Americană Anti-doping le-a dat recent dreptate celor care îl contestau pe Armstrong, deposedeându-l de toate cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi radiindu-l definitiv din ciclism. Probele pe care s-a bazat instanţa în luarea deciziei au fost rezultatele analizelor efectuate de-a lungul timpului de sportiv, dar şi cei 12 martori care au adus la dosar o serie de documente incriminatoare. Totuşi, decizia Agenţiei Americane Anti-doping va trebui să fie confirmată şi de Uniunea Ciclistă Internaţională.
Astfel, un erou colosal al sportului mondial a dispărut din acest peisaj, chiar dacă Lance a fost pentru mulţi un model demn de urmat. Dacă în lupta cu cancerul, ciclistul a biruit, în lupta contra drogurilor americanul a cedat, fiind învins de o legislaţie dură şi, pe alocuri, imperfectă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite