VIDEO „Câinii“ au la dispoziţie modelul 1986. Atunci au bătut de două ori Steaua, deşi aceasta era campioana Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamo - Steaua (duminică, ora 21.30, Digisport 1) se anunţă un derby dezechilibrat, judecând după valoarea loturilor celor două echipe, dar „alb-roşii” au un precedent care le dă dreptul să spere la un rezultat favorabil.

44 de milioane de euro versus 16 milioane de euro.  Acesta ar fi duelul dintre Steaua şi Dinamo, raportat la criteriul valorii loturilor. Diferenţa este netă în favoarea steliştilor, la fel cum clară este şi perioada pe care o traversează cele două echipe. În vreme ce Steaua îşi continuă marşul triumfal spre grupele Ligii Campionilor, Dinamo încearcă să-şi construiască o echipă nouă şi ieftină. Şi totuşi, dinamoviştii speră să învingă Steaua, venind cu argument în favoarea lor. În meciurile cu Steaua primordială e ambiţia şi dăruirea, mai puţin valoarea individual. “Câinii” aduc şi exemple concrete.
În 1986, spre exemplu, la câteva săptămâni după ce Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, Dinamo a învins-o de două ori: 2-1 în campionat şi 1-0 în finala Cupei României. În vreme ce steliştii se încununaseră campioni ai Europei, Dinamo se afla pe locul 4 în clasament, iar Mircea Lucescu încerca să ride o nouă echipă. Il Luce a învins însă Steaua cu o echipă de veteran, mizând pe orgoliul şi experienţa unui Movilă, Alexandru Nicolae, Stănescu, Dragnea sau Orac, oameni care nu aveau să se regăsească în echipa de top de la sfârşitul anilor 1980.
Orac: “N-avem teamă de ei”
Costel Orac, unul dintre cei care a bătut atunci Steaua de două ori, a explicat pentru “Adevărul” secretele acelor succese din 1986: “Chiar dacă întâlneam campioana Europei, n-aveam deloc teamă. Erau emoţiile unui derby, însă nu teamă. Aveam şi noi internaţionali în echipă şi ne cunoşteam foarte bine adversarul direct. În plus, aveam o ambiţie foarte mare ca să demonstrăm că suntem mai buni decât steliştii. De fapt, în toată cariera mea de jucător, am pierdut o singură dată la scor cu Steaua. A fost un 0-3, dar au existat mai multe explicaţii pentru acel eşec. Atunci, Steaua ne-a prins după ce bătuserăm Hamburg cu 3-0. Meciul trebuia să se joace duminică, dar, ulterior, l-au pus sâmbătă. Noi încă nu ne reveniserăm după petrecerea victoriei cu Hamburg şi, de aceea, am pierdut la scor”.
Dinamovist convins, Orac nu crede însă în actuala Dinamo. „De când sunt eu în fotbal, n-a fost niciodată o diferenţă atât de mare între cele două echipe. Acum, Steaua e favorită în mod clar. Dinamo încearcă să schimbe ceva, dar, din păcate, la ce am văzut în primele trei etape, sunt mulţi jucători care n-au ce căuta acolo. Au ajuns la echipa asta din motive care ţin de conjunctura actuală”, a mai declarat Orac. Cât despre obiectivul lui Dinamo?: „Să ia titlul nici nu se pune problema. Sper doar ca prin ambiţie şi dăruire facă un meci bun cu Steaua, dar de câştigarea campionatului nu poate fi vorba”
Mihăescu: „Au venit infatuaţi”
În asentimentul lui Orac a fost şi un alt dinamovist, Iulian Mihăescu, autor al unui gol în poarta lui Duckadam, acum 27 de ani. „N-a mai existat niciodată o diferenţă aşa de mare între Steaua şi Dinamo. Steaua s-a ridicat an de an, a luat jucători tineri şi talentaţi, pe când Dinamo a regresat an de an, a ajuns o echipă de locul 6.
Nici anul ăsta Steaua n-are rival la titlu. Poate un Petrolul sau Astra, dar nu cred că vor ţine pasul până la final. Pentru Dinamo ar fi aur un loc de cupele europene la lotul de acum. Păi, fără supărare, l-am văzut pe vârful de atac, africanul (n.r. - Pape N'Daw), în două meciuri a avut numai execuţii hilare”, ne-a declarat Mihăescu. Cum a fost însă în 1986?  “Pe vremea noastră ambele echipe aveau loturi echilibrate. Nu erau diferenţe mari între stelişti şi dinamovişti, chiar dacă ei au luat Cupa campionilor în 1986. Atunci ne-au privit de sus şi i-am bătut de două ori, de nu le vemea să creadă”, a încheiat fostul fotbalist.

Damaschin: “A fost meritul lui Lucescu”

Eroul dinamoviştilor în meciurile din 1986 a fost Marian Damaschin, un vârf de atac puternic, şiret şi cu execuţii surprinzătoare, care atunci avea 21 de ani. Damaschin, acum om cu afaceri în Bucureşti şi Urziceni, n-are cum să uite acele meciuri. “Îi respectam pe stelişti, dar brânza era pe bani. Nea Mircea a pregătit meciurile extraordinar, victoriile sunt ale lui. Era atât de profesionist încât şi la petrecerea de după finala Cupei Românei noi chefuiam, iar el venea pe la fiecare să ne explice ce am greşit”, a povestit Damaschin.  “Am tras o petrecere pe cinste atunci la Hotel Bucureşti, cu şampanie şi whisky”, şi-a mai amintit el. Deşi era un fotbalist foarte bun, în 1987, Damaschin a fost trimis de Dinamo la Victoria Bucureşti, pentru a-i face loc lui Cămătaru, dar după plecarea acestuia în Belgia a fost readus în Ştefan cel Mare, unde a câştigat titlul în 1990. Apoi a prins un transfer afară, la Feyenoord Rotterdam, marcând în primul sezon 9 goluri pentru celebra formaţie olandeză. Damaschin s-a retras devreme din activitate, la doar 29 de ani, din cauza unei accidentări.

“La Dinamo, Matei e singurul care poate face diferenţa acum. Mă bazez pe el şi pe puterea de luptă a lui Rus. Ar fi o şansă dacă Steaua ar trata meciul cu aroganţă sau ar prinde o zi mai slabă”

Iulian Mihăescu, fost jucător Dinamo

“Pe lângă Steaua, sunt şi alte echipe peste Dinamo, precum Petrolul, Astra, chiar şi Vasluiul care a prins o zi mai ciudată cu noi”
Costel Orac, fost jucător Dinamo
 

28.05.1986, DINAMO – STEAUA 2-1 (1-0)
Stadion: Dinamo. Spectatori: 17.000. Au marcat: Damaschin (11), Mihăescu (77) / Majearu (79pen). Au arbitrat: Ion Crăciunescu – Nicolae Dinescu, Gheorghe Constantin (toţi Râmnicu Vâlcea). Cartonaşe galbene: Movilă, Moraru, Al. Nicolae, Andone, Orac / Iovan, Bumbescu, Balint, Bölöni, Lăcătuş
DINAMO: Moraru – I. Varga, Al. Nicolae, Movilă, Stănescu – Rednic, Al. Suciu, Dragnea, Andone – Damaschin I (46 Mihăescu, 89 Văidean), Orac. Antr. Mircea Lucescu.
STEAUA: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Balint, T. Stoica, Bölöni, Majearu – Lăcătuş, Piţurcă (74 Radu II). Antr. Emerich Ienei.

25.06.1986 DINAMO BUCUREŞTI - STEAUA 1-0 (0-0)
Stadion: „23 August”. Spectatori: 40.000. Marcator: Damaschin I (71). În min.27, Majearu a ratat un penalty. Arbitri: Radu Petrescu (Braşov) – Adrian Porumboiu (Vaslui), George Ionescu (Bucureşti). Cartonaşe albene.: Andone / Bumbescu, T.Stoica.
DINAMO: Moraru - I.Varga, Al.Nicolae, Movilă, Stănescu - Rednic, Dragnea, Andone, Al.Suciu (46 Mihăescu, 89 Văidean) – Damaschin I, Orac. Antr. Mircea Lucescu.
STEAUA: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - T.Stoica, G.Balint, Bölöni, Majearu (75 L.Bălan) - Lăcătuş, Piţurcă. Antr. Emerich Ienei.

64 de meciuri a jucat Dinamo cu Steaua, pe teren propriu, câştigând 26, terminând la egalitate 23 şi pierzând 15, golaveraj 93-78

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite