Toma Caragiu, pus la zid în „Scânteia“ din cauza lui Cornel Dinu, care era „ciupit“ bine: „Nea Tomiţă, dacă nu cădea beleaua pe matale, mă băgau în pârnaie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Caragiu
Toma Caragiu

Fostul mare internaţional Cornel Dinu, poate cel mai cult dintre oamenii de fotbal de la noi, era nelipsit din compania „boemei“ bucureştene de altădată. „Procurorul“ a fost bun prieten cu scriitori şi actori precum Fănuş Neagu, Ion Băieşu, Toma Caragiu sau Gheorghe Dinică.

„Am avut mereu alături prieteni, oameni de valoare şi foarte buni români – scriitori, profesori, actori, poeţi. Atunci, lumile scriitorilor, actorilor, sportivilor, se intersectau deseori – ne întâlneam pe la restaurante, în sălile de teatru, în tribune, la meciuri, în locurile de întâlnire ale scriitorilor, era o atmosferă foarte frumoasă”, rememorează Cornel Dinu într-unul dintre volumele autobiografice.

O carte de memorii, „Stacana - Triptic cu Ahoe şi Toma Caragiu”, a unui fost medic veterinar, Miron Costin, dezvăluie o întâmplare neştiută din trecutul celui supranumit „Procurorul”. „Scenariu de operetă, Miroane. Ieri am fost la Buftea. Din diverse tâmpite şi birocratice motive, nu s-a putut filma. Scenariul mai avea nevoie de o ştampilă ca să intre în producţie şi studiourile, cu toate capetele lor pătrate, nu au permis să se facă nicio filmare în vânt, până nu iese apostila, tovarăşi. O zi pierdută. Ce facem?! Hai să mergem la Snagov, să luăm masa acolo. Buuun. Zis şi făcut. La o masă, care era aproape de masa noastră şi de malul lacului, erau deja de câtva timp câţiva fotbalişti de la Dinamo, printre care şi Cornel Dinu, pe care eu îl simpatizez. Ne salutăm, aruncăm o vorbă-două peste masă şi, n-am de lucru, îl chem la masa noastră să bem un pahar împreună. Numai când a venit lângă noi şi a început să vorbească, mi-am dat seama că e ciupit bine. Băieţii avuseseră meci duminică şi sărbătoreau victoria. Nu cred că a trecut mai mult de un sfert de ceas, când Dinu se scoală (era numai în costum de baie) şi dă să se arunce în apă. Până la apă, însă, se împiedică şi cade, măi băiatule, cu faţa pe ciment. Când se scoală, faţa şi nasul erau pline de sânge. Ce mai, o faţă de-ţi venea să-i plângi de milă! (...) Mă trezesc acum o oră cu un telefon de la CC. De la un tovarăş pe care-l cunosc, care-mi spune că mâine apare un articol în Scânteia, despre cum Toma Caragiu i-a dat de băut lui Cornel Dinu până l-a îmbătat, şi acesta a făcut un accident din care şi-a mototolit faţa, etc.“, scria Miron Costin. 

„A doua zi, a apărut un articol în care Cornel Dinu era scos copil nevinovat, iar Toma Caragiu - un om inconştient care pune în pericol viaţa unui sportiv de mare valoare. Îmi aduc aminte că, atunci când Toma i-a cerut lui Dinu să retracteze, adică să facă precizările necesare, acesta l-a refuzat cam aşa: Nea Tomiţă, dacă nu era articolul în care a căzut beleaua pe matale, dracu' mă lua. Mă băgau la pârnaie, mă degradau, îmi luau din primă şi din salariu, aşa că nu pot eu acum să dau în scris că sunt vinovat. Nu te supăra, dar fără voie m-ai salvat. Şi, în fond, nu ţi-au făcut nimic!“, a completat Costin. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite