Teja, victimă perfectă pentru Becali: Povestea antrenorului care a fost adus la FCSB şi care a fost deja luat peste picior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Teja. FOTO: Inquam photos
Mihai Teja. FOTO: Inquam photos

După eşecul numit Nicolae Dică, un tehnician adus din liga a treia, latifundiarul din Pipera a bătut palma cu Mihai Teja (40 de ani), cel care s-a remarcat ca asistent al lui Rednic, iar ca principal are un CV modest.

La FCSB, pentru postul de antrenor se caută o marionetă! Adică, un om care să stea pe bancă şi fie executantul ordinelor venite pe filiera Gigi Becali – Mihai Stoica.

Rezultatul? De trei ani, FCSB e echipa care plăteşte cei mai mulţi bani, ia cei mai buni jucători, dar ratează titlul. E ca şi cum ai alerga singur într-o cursă şi să termini pe locul 2! După „decapitarea“ lui Nicolae Dică, succesorul acestuia are exact acelaşi profil ca fostul jucător al roş-albaştrilor. Mihai Teja (40 de ani) e un tehncian cu un CV modest, fără niciun trofeu, care, conform spuselor patronului a venit în genunchi la FCSB: „Nici n-a negociat nimic, vine, semnează, nici nu citeşte contractul“. 

Nu degeaba, chiar Lucian Becali, nepotul latifundiarului din Pipera, s-a amuzat pe seama numirii noului antrenor. „Teja pentru noi e un fel de Dică 2!“, a scris Lucian Becali pe reţelele de socializare, după ce finanţatorul roş-albaştrilor a anunţat aducerea noului antrenor.

Cine e însă Mihai Teja? „Weekend Adevărul“ vă prezintă povestea celui care are misiunea de a câştiga titlul cu FCSB, deoarece altfel „va fi vai de capul lui!“, după cum a anunţat deja Gigi Becali.

Ilie Dumitrescu l-a gonit de la Steaua

Machidon ca şi Gigi Becali, Mihai Teja şi-a făcut junioratul la Steaua, fiind mijlocaş. Şi-a încheiat însă prematur cariera de fotbalist, după ce a fost diagnosticat cu probleme la inimă. Astfel, s-a reorientat şi s-a apucat de antrenorat. Şi-a luat masteratul şi doctoratul în fotbal, după care a început să lucreze la academia clubului Dinamo. A părăsit însă, la un moment dat, formaţia din „Ştefan cel Mare“ pentru a-şi continua studiile la renumita şcoală italiană Coverciano, acolo unde a ajuns la recomandarea lui Walter Zenga.

După ce a absolvit de la Coverciano, Teja a revenit la Dinamo, fiind antrenor secund la echipa a doua a roş-albilor. Din 2006, tânărul tehnician a devenit un colaborator fidel al lui Mircea Rednic, urmărindu-l pe acesta, ca secund, la FC Vaslui şi la prima echipă a lui Dinamo.

Revenirea la Steaua s-a produs tot ca secund, în mandatul lui Marius Lăcătuş. Iar după ce „Fiara“ a plecat din Ghencea, Teja a continuat să activeze ca secund sub comanda lui Dorinel Munteanu şi Cristiano Bergodi. Atunci când Ilie Dumitrescu a ajuns la Steaua pentru o scurtă perioadă, fostul internaţional şi-a adus propriul staff, iar Teja a fost îndepărtat. 

Astfel, a început o nouă etapă destul de lungă pentru Teja, din nou, ca secund al lui Mircea Rednic, cei doi lucrând împreună la Khazar Lankaran (Azerbaidjan), Astra, Petrolul şi Standard Liege (Belgia).

A rezistat cinci meciuri la Dinamo

În 2013, Teja s-a întors la Astra, tot ca secund, de această dată în stafful lui Daniel Isăilă. Abia din 2015, fostul mijlocaş a început să lucreze în calitate de principal. Prima sa echipă a fost Universitatea Cluj, acolo unde a rezistat şi cel mai mult şi a avut şi cele mai bune rezultate, câştigând 14 din cele 30 de jocuri.

A urmat un traseu destul de bizar pentru Teja cu un meci pe banca naţionalei de tineret, cinci partide ca principal la Dinamo, patru meciuri la „U“ Cluj, din nou secund al lui Rednic la Mouscron (Belgia) şi un meci, ca principal, la Pandurii!

Ne cunoaştem familie de ani şi ani, sute de ani, familia mea cu familia lui, cu tata, cu bunicii lui, n-am ce să mă înţeleg cu el. Are încredere maximă, nici n-a negociat nimic. Copilul ăsta a crescut sub ochii mei, sunt prieten cu tatăl lui. Când e vorba să-l iau la mine, cum să-mi zică mie nu? Aici e familie, ne cunoaştem, au venit din Albania împreună familiile noastre. Gigi Becali despre Mihai Teja

A câştigat unul din ultimele zece meciuri la Gaz Metan

Numit la Gaz Metan Mediaş la 1 iulie, Teja şi-a început excelent mandatul, ajungând, la un moment dat, pe locuri de play-off în campionat. În primele 11 etape, medieşenii au înregistrat şase victorii, două remize şi doar trei înfrângeri. Apoi însă, a început o perioadă catastrofală! Echipa a părăsit Cupa României în optimi, fiind învinsă de CFR Cluj acasă. Iar în campionat, între etapele 11 şi 21, elevii lui Teja au înregistrat un bilanţ dezolant: o victorie, cinci remize, patru înfrângeri. Astfel, echipa a terminat anul pe locul 8, de play-out. Paradoxal, după această perioadă proastă, Teja a ajuns la FCSB, o echipă care ţinteşte titlul!

8.000 de euro pe lună va câştiga Mihai Teja la FCSB, suma fiind dublă faţă de salariul său la Gaz Metan Mediaş.  

Traseul lui Mihai Teja ca antrenor principal

Echipă Numire Plecare Meciuri pe bancă

„U“ Cluj 23 octombrie 2013 3 septembrie 2014 30

România U21 6 noiembrie 2014 19 decembrie 2014 1

Dinamo 7 ianuarie 2015 12 martie 2015 5

„U“ Cluj 29 octombrie 2015 13 aprilie 2016 4

Pandurii 17 iulie 2017 6 august 2017 1

Gaz Metan 1 iulie 2018 26 decembrie 2018 23

Ce jucători vor ajunge la FCSB sau sunt pe lista clubului

Nume Post Actualul Club Meciuri / goluri în actualul campionat

Andrei Cristea (34 de ani) Atacant CSMS Iaşi 19 / 6

Iulian Cristea (24 de ani) Fundaş Gaz Metan 20 / 2

Antoni Ivanov (24 de ani) Mijlocaş Gaz Metan 11 / 1

Boubacar Fofana (29 de ani) Fundaş Gaz Metan 19 / 2

Ibrahima Tandia (25 de ani) Mijlocaş Sepsi 20 / 8

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite