Stelescu, nu Comănescu: arbitrul care a urcat Steaua pe locul 1 în play-off a mai favorizat echipa într-un meci crucial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Comănescu (stânga) şi brigada sa au favorizat Steaua şi în finala Cupei Ligii din sezonul trecut, într-o partidă cu Pandurii. FOTO: Mediafax
Adrian Comănescu (stânga) şi brigada sa au favorizat Steaua şi în finala Cupei Ligii din sezonul trecut, într-o partidă cu Pandurii. FOTO: Mediafax

Ionuţ Stelescu îl cheamă pe secundul Pandurilor, însă numele său de familie poate fi „împrumutat“, fără probleme, de Adrian Comănescu, arbitrul care a luat cea mai controversată decizie de până acum din play-off.

În minutul 89 al meciului Pandurii – Steaua, unul în care bucureştenii nu jucaseră mai nimic, deşi au avut un om în plus din minutul 38 (Mrzljak a fost eliminat), Comănescu a luat o decizie care a virat punctele în contul oaspeţilor. 

După un corner al Stelei, balonul a trecut de un grup de jucători şi l-a surprins pe Hora care, văzând prea târziu mingea, a fost lovit de ea în mână. Faza a continuat dar, după trei, patru secunde, jocul a fost oprit. Asta deoarece Comănescu, din postura de arbitru adiţional, aflat în spatele porţii, i-a transmis în cască centralului Marius Avram că se impune acordarea unui penalty. 

Lovitura de la 11 metri a fost transformată de Nicuşor Stanciu, Steaua a câştigat, a urcat pe locul 1 în play-off, însă adevăratul „meci“ a început după fluierul de final. Tema dezbaterii: a fost sau n-a fost penalty?

Un vâlcean îl apără pe altul

Diverşi specialişti au comentat, fie pe gsp.ro, fie la Digi Sport, faza din minutul 89. Singurul care a susţinut că Adrian Comănescu a procedat bine, atunci când i-a transmis centralului să dicteze penalty, a fost Ion Crăciunescu. Trebuie precizat însă un amănunt: Ion Crăciunescu e din Râmnicu Vâlcea, la fel ca şi Adrian Comănescu.

*Adrian Porumboiu: „Dacă mingea îl lovea direct în mână pe Hora, atunci era penalty. Avea tot timpul din lume să se poziţioneze, să-şi ţină mâinile în aşa fel încât să nu producă un henţ. Numai că, la faza respectivă, mingea a fost deviată cu capul de Hamroun, astfel încât Hora n-a mai avut timp să se ferească. Aşadar, n-a lovit intenţionat mingea, deci nu e penalty“.

*Dan Lăzărescu: „Hora se trezeşte cu mingea în mâinile lui, are şi ochii închişi în momentul în care îl atinge balonul, se şi dezechilibrează, dovadă că n-a avut intenţia de a juca mingea cu mâna. Nu se impunea penalty“.

*Constantin Zotta: „Comănescu nu trebuia să judece faza în perspectiva penalty-ului, fiindcă Hora nu vrea să joace în mod intenţionat balonul cu mâna“.

*Ion Crăciunescu: „La regulament spune că dacă opreşti mingea cu mâna, care se îndreaptă către un adversar, se sancţionează jucătorul. Ori aplici regulamentul la milimetru peste tot, ori poţi să ai probleme. A fost decizie corectă, lovitură de la 11 metri“.

Adi Popa, henţ identic

Dincolo de părerile specialiştilor, mai e un argument în favoarea teoriei că penalty-ul din care Steaua a câştigat n-ar fi trebuit acordat. În minutul 38, balonul şutat de Mrzljak l-a lovit pe Adi Popa în mână. Stelistul a rămas în posesia mingii şi a pornit pe contraatac. A fost oprit însă de Mrzljak, care a luat al doilea „galben“ şi a fost eliminat. Dacă modul în care balonul l-a lovit în mână pe Adi Popa n-a fost interpretat ca fiind henţ, atunci nici faza cu Hora din minutul 89 n-ar fi trebuit sancţionată cu o lovitură de pedeapsă. 

A comis-o şi în finala Cupei Ligii

Revenind la Adrian Comănescu, el e la al doilea meci Steaua – Pandurii în care ajută formaţia bucureşteană. În stagiunea precedentă, în finala Cupei Ligii, el şi brigada sa au contribuit la golul din minutul 2 prin care Steaua a deschis scorul. Concret, asistentul Mircea Grigoriu n-a văzut un ofsaid din care a plecat Chipciu. Faza a continuat, balonul a ajuns la Ţucudean în careu, moment în care Grigoriu a ridicat fanionul pentru o altă poziţie de ofsaid. După câteva secunde însă, tuşierul a lăsat fanionul jos, realizând că Adrian Comănescu dictase penalty, înainte ca mingea să ajungă la Ţucudean. Lovitura de la 11 metri a fost transformată de Iancu, iar Steaua s-a impus cu 3-0.

La o zi după meci, clubul Pandurii l-a pus la zid pe Adrian Comănescu printr-un comunicat: „Ne e greu să înţelegem cum la o finală de Cupă a Ligii a fost desemnat să arbitreze un central fără ecuson FIFA! Greu de înţeles delegarea lui Comănescu şi din alt punct de vedere, acesta fiind arbitrul care ne-a condus la partida de la Chiajna din urmă cu numai trei săptămâni, partidă în care, alături de asistentul Ciprian Danşa, a luat o serie de decizii ce au defavorizat echipa noastră în timpul jocului“.

Am văzut că Porumboiu, Zotta şi Lăzărescu spun că n-a fost penalty. Ei, pur şi simplu, mint, au o problemă cu Steaua. Crăciunescu, care vine şi spune că a fost penalty, a fost cel mai bun. Porumboiu a fost cel mai bun al patrulea oficial. Mihai Stoica director sportiv Steaua   Pentru Mihai Stoica nu pot să am decât compătimire. Nu mă pot coborî la nivelul lui. Eu n-am fost arbitru mare, am fost foarte mare! Eu n-am fost tuşar, ci am stat la centru. Viaţa asta e plină de paharnici care pot să spună ce vor. Eu n-am nicio antipatie faţă de vreo echipă. Adrian Porumboiu fost arbitru FIFA   Au ajuns jucătorii să plângă în vestiar pentru o nedreptate. Enache trebuia eliminat şi a fost henţ la Adi Popa, înainte de eliminarea lui Mrzljak. Ne-a bătut o echipă care n-a avut un şut pe spaţiul porţii. Ionuţ Stelescu antrenor secund PanduriiNu mai ţineam minte, dar mi-au amintit băieţii că domnul Comănescu a inventat un penalty în Cupa Ligii, tot cu Steaua.Narcis Răducan preşedinte Pandurii

N-a văzut penalty-ul care a fost

Centralul Marius Avram a dictat un penalty controversat, în minutul 89, la semnalizarea adiţionalului Adrian Comănescu. În schimb, în minutul 20, Avram n-a văzut o lovitură de la 11 metri pentru Steaua, după ce Săpunaru l-a faultat pe Adi Popa în careu.

De zece ani în Liga I, niciodată ecuson FIFA

Cine e Adrian Comănescu, autorul deciziei controversate din meciul Pandurii – Steaua? Născut la Râmnicu Vâlcea, el are 42 de ani şi a debutat în Liga I la 26 noiembrie 2006, într-un Steaua – Jiul, scor 3-0. Până atunci, a arbitrat patru ani în „C“ şi patru ani în „B“. Chiar dacă activează de un deceniu în primul eşalon, Comănescu n-a fost niciodată arbitru internaţional. De meserie profesor de sport, el a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, la Bacău. Între 2001 şi 2003, Comănescu a fost adjunctul Marianei Târcă în conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Vâlcea. Apoi, a devenit director al instituţiei, în perioada 2003-2010. În 2015, el a ţintit şefia AJF Vâlcea, însă dosarul său de candidatură a fost respins. Căsătorit din 2014 cu Mihaela Bălaşu, Comănescu are o fetiţă şi poate arbitra în Liga I până în aprilie 2019, atunci când va împlini 45 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite