Secretele privatizării Stelei. De ce a rămas palmaresul la Clubul Sportiv al Armatei şi ce spunea Becali în 2008, când generalii din MApN i-au dezvăluit asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel i-a interzis omului de afaceri Gigi Becali să mai folosească numele „Steaua” şi „Steaua Bucureşti” în denumirea societăţii comerciale care administrează clubul său de fotbal, preluat în 2003, şi în cea a echipei FC Steaua, înscrisă la FRF şi LPF.

Clubul Sportiv al Armatei a deschis mai multe procese împotriva lui Gigi Becali, solicitând printre altele recuperarea unui prejudiciu în valoare de 37 de milioane de euro cauzat de folosirea ilegală a mărcii „Steaua Bucureşti” de către clubul de fotbal FCSB, finanţat de Gigi Becali, în perioada 2004 — 2014.

„Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele <Steaua>, <Steaua Bucureşti> sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive. Obligă pe pârâta ONRC la efectuarea radierii elementelor <Steaua Bucureşti> din cuprinsul denumirii comerciale a pârâtei SC Fotbal Steaua Bucureşti SA. Respinge cererea de acordare a daunelor cominatorii. Obligă pe intimate-pârâtă SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA la plata cheltuielilor de judecată către apelanta-reclamantă efectuate în primă instanţă şi apel, în sumă de 450 lei. Cu recurs”, se arată în soluţia Curţii de Apel.

Echipa lui Lăcătuş va juca în Liga a IV-a

Gruparea patronată de Gigi Becali a fost acţionată în instanţă în 2011 de către reprezentanţii Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. În aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti a respins cererea, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate, însă grupării finanţate de Ministerul Apărării Naţionale.  De atunci, cele două grupări nu au ajuns la un acord privind folosirea mărcii Steaua de către clubul patronat de Gigi Becali, iar echipa de fotbal a evoluat o perioadă sub numele de FCSB şi sub o altă emblemă. În luna mai, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care reclama faptul că societatea comercială care administra clubul lui Gigi Becali cuprinde marca Steaua. În urma acestei hotărâri, Gigi Becali a păstrat numele clubului, însă Clubul Sportiv al Armatei a făcut apel, pe care l-a câştigat în urma sentinţei de miercuri. Mai mult decât atât, Clubul Sportiv al Armatei a anunţat că va înfiinţa o echipă de seniori ce va evolua în Liga a IV-a, începând cu sezonul competiţional 2017-2018, director tehnic fiind Marius Lăcătuş.

„O să-i spun Fotbal Club Sportiv Becali”

„Dacă decizia e definitivă, schimb numele şi aia e. Nu mă afectează decizia instanţei. Schimb numele şi ce. O să-i zic FCSB, adică Fotbal Club Sportiv Becali. Poate oamenii vor zice: «Asta e Steaua noastră, Steaua lui Becali». Se va demonstra dragostea românilor faţă de mine. Vreau să văd dacă fanii se vor îndepărta de echipă. La fotbal, dacă ai performanţă ai suporteri, dacă nu ai performanţă nu ai suporteri. Indiferent cum te numeşti, faci echipă nouă, te duci în Liga Campionilor, dacă faci performanţă aduci Chelsea, Manchester, Barcelona şi vin oamenii să vadă”, a replicat Gigi Becali. „Oamenii nu sunt proşti. Minciuna nu poate atrage. Ăştia de la armată au acum lucrări satanice, ce ai tu cu societatea asta, nu ţi-a adus 25 de milioane de euro, nebunule?! Asta e o căruţă cu cai puternici care trage la căruţa României. Pentru ce o desfiinţaţi, nemernicilor? M-a afectat că se întâmplă în ţara mea, unde nu pot avea siguranţa justiţiei şi dreptăţii”, a spus Becali.

De ce este palmaresul la CSA Steaua?

Juristul Florin Talpan a explicat şi motivele pentru care palmaresul Stelei se află încă la Clubul Sportiv al Armatei şi nu la gruparea lui Becali. „Nu există niciun act prin care s-a cedat, cu titlu gratuit sau oneros, palmaresul Clubului Sportiv al Armatei privind fotbalul. Prin urmare, palmaresul aparţine prin lege Clubului Sportiv al Armatei, neexistând dovada cesiunii acestuia. Singurul act încheiat între Clubului Sportiv al Armatei şi Asociaţia Fotbal Club Steaua a fost acel protocol din 1999, care nu prevedea nimic în acest sens”, a spus Talpan. De altfel, Becali simţea că poate pierde palmaresul încă din decembrie 2008, când reprezentanţii MApN au mers la Liga Profesionistă de Fotbal pentru a cerceta actele referitoare la privatizarea echipei. „Ok, să-mi ia palmaresul şi numele, dar palmaresul până în 2003, că n-am nevoie de el. Doar n-or să vrea şi munca mea?”, spunea Becali la vremea respectivă.

Cum a ajuns Steaua de la MApN la Becali

* Aprilie 1998. S-a născut FC Steaua – prin desprinderea fostei secţii de fotbal din Clubul Sportiv al Armatei – Viorel Păunescu fiind ales preşedinte al Consiliului Director. MApN se alinia, astfel, la normele europene privind cluburile departamentale, dar, în acelaşi timp, păstra controlul asupra clubului, prin posesia neîntreruptă asupra celor mai importante elemente: cele nepatrimoniale (palmares, istorie, culori, embleme) şi cele patrimoniale (complexul Ghencea).

* Decembrie 1998. S-a luat decizia ca din Adunarea Generală, care avea 89 de membri conform hotărârii din aprilie, să facă parte doar cei care plătesc o taxă anuală de 1.200 de dolari. „Au rămas doar cei care sunt în graţiile actualilor conducători şi care nu ridică glasul”, dezvăluia Gheorghe Hagi în 2002.

* Martie 1999. Ministerul Apărării Naţionale „transmite dreptul de folosinţă gratuită pentru spaţiile şi terenurile destinate activităţilor sportive aflate în administrarea sa către Asociaţia Fotbal Club Steaua pe o perioadă de 20 de ani”, conform Hotărârii de Guvern nr. 66 din 04.02.1999.

* Ianuarie 2003. S-a votat transformarea clubului în societate pe acţiuni. Rezultatul a fost: Gigi Becali 51%, AFC Steaua 36%, Viorel Păunescu, fostul preşedinte, 6%, Victor Piţurcă 4% şi Lucian Becali 3%. Societatea Comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti prelua, conform acestei tranzacţii extrajudiciare, “locul din Divizia A, subrogându-se în toate drepturile asociaţiei (obţinerea de certificate sportive, înscrierea la Ministerul Tineretului şi Sportului, înlocuirea certificatului sportiv la FRF şi LPF, conform Legii  nr. 69/2000)”. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite