Roma, o performanţă monumentală: De ce calificarea italienilor în faţa Barcelonei echivalează cu un miracol fotbalistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecul Manolas a marcat golul calificării pentru AS Roma
Grecul Manolas a marcat golul calificării pentru AS Roma

În decurs de o săptămână, AS Roma a trecut de la o înfrângere zdrobitoare cu Barcelona, scor 1-4, la o victorie uriaşă, scor 3-0. Pentru prima dată după 34 de ani, romanii sunt în semifinalele Ligii Campionilor.

Cine ar fi zis, acum o săptămână, că AS Roma va fi capabilă de a elimina Barcelona, după bătaia cruntă pe care a primit-o pe „Nou Camp“, ar fi primit o recomandare de a se interna la spitalul de nebuni.

Exact asta s-a întâmplat însă marţi, într-o seară istorică pentru fotbalul european. Pentru a înţelege mai bine dimensiunile acestei calificări obţinute de Roma, merită să parcurgem nişte date statistice.

Barcelona luase doar trei goluri în Liga Campionilor

*Până la returul de pe „Olimpico“, Barcelona încasase doar trei goluri în acest sezon de Liga Campionilor în cele nouă partide disputate. Poarta catalanilor fusese perforată în victoriile cu Olympiakos (3-1) şi cu AS Roma (4-1), dar şi în remiza cu Chelsea (1-1). Marţi seara, Barcelona a mai luat trei goluri şi a părăsit Liga Campionilor.

*Nu există termen de comparaţie între Barcelona şi AS Roma în campionatele lor interne. În Spania, Barcelona e lider autoritar, având 11 puncte peste locul 2. În Italia, AS Roma e abia pe 4, la 21 de puncte de liderul Juventus.

*Barcelona a fost campioana Europei de cinci ori, ultima dată în sezonul 2014-2015. AS Roma are o singură finală pe vremea când competiţia se numea Cupa Campionilor Europeni. În sezonul 1983-1984, romanii au pierdut finala disputată acasă cu Liverpool, la penalty-uri.

*E doar pentru a treia oară când o echipă remontează un handicap de minimum trei goluri după meciul-tur în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. În sezonul 2003-2004, în sferturi, Deportivo a pierdut prima manşă cu AC Milan cu 1-4. A învins însă cu 4-0, acasă, în retur, şi s-a calificat. Apoi, în sezonul trecut, Barcelona a fost zdrobită în 16-imi de PSG, în deplasare, cu 4-0. Catalanii au tranşat însă returul cu 6-1 şi s-au calificat. 

*E pentru prima dată în istorie când Barcelona e eliminată din cupele europene, după ce câştigase la o diferenţă de trei goluri în tur.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO City, nedreptăţită grosolan: Echipa lui Guardiola e afară din Europa după o decizie scandaloasă

Gladiatorii s-au întors: Presa mondială e la picioarele Romei, după o calificare formidabilă. Barcelona, în stare de şoc

Linişte! Vorbeşte „zeul“ Manolas: Ce a spus grecul care a marcat golul calificării Romei într-o seară magnifică

VIDEO Asta e miracol, asta e ireal, dar asta s-a întâmplat: Barcelona, afară din Liga Campionilor!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite