REPORTAJ La Budapesta, în casa lui Vasile Miriuţă. Fiul antrenorului conduce afacerea familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Miriuţă, unul dintre cei mai iubiţi români din Ungaria, nu mai are timp de afaceri de când a decis să vină să antreneze în România.

După o scurtă încălzire la Ceahlăul Piatra Neamţ, “Loţi” - cum îi spun maghiarii-  a preluat CFR Cluj. Este mai aproape de casă, însă tot în România îşi petrece mare parte din timpul său. Aşa se face că a lăsat pe mâna fiului său, Marco, afacerea din Ungaria, cu franciza greceasă Chillbox.

L-am vizitat pe Marco Miriuţă la reşedinţa familiei de la Tőrőkbalint, înainte de meciul România-Ungaria, din preliminariile Campionatului European. Tőrőkbalint este un oraş cu 12.000 de locuitori şi face parte practic din zona metropolitană a Budapestei, fiind una dintre cele mai bogate localităţi. Se află la 16 kilometri de capitala Ungariei, iar vila familiei Miriuţă (foto jos) e în cartierul nou, unde se spune că locuiesc numai milionarii.

Vasile Miriuţă şi soţia sa tocmai plecaseră în România, pentru că tehnicianul avea antrenament cu jucătorii săi de la CFR Cluj. L-am găsit însă pe Marco, băiatul lor. Tânărul are acum 22 de ani, iar până nu cu mult timp în urmă a fost o speranţă a fotbalului maghiar. Asta pentru că lumea se aştepta să calce pe urmele tatălui său, realizat ca fotbalist în Ungaria, în a cărei naţionale a şi bifat nouă selecţii şi pentru care a marcat şi un gol într-un amical cu Spania.


Casa familiei Miriuţă de la Tőrőkbalint

Marco şi-a agăţat deja ghetele în cui, după o carieră începută pe când era copil. „Eu m-am născut în 1992, la Győr, oraş unde tatăl meu era jucător. De atunci am tot călătorit. Am fost dus peste tot pe unde juca tata. Ne-am dus în Franţa, apoi am revenit în Ungaria, am stat la Székesfehérvár, Budapesta, din nou Győr, apoi în Germania, la Cottbus, apoi din nou Budapesta. A fost o perioadă în care eram şi în Germania şi în Ungaria. Acum tind să cred că ne-am mutat definitiv aici”, îşi începe povestea Marco Miriuţă.

Tânărul a evoluat ca fotbalist la toate nivelurile de copii şi juniori. Spune că primul club la care a jucat a fost Ferencevaros, la cea mai îndrăgită echipă din Ungaria. „Aveam şase ani când am început să joc fotbal. Am început la Ferencvaros, când şi tata era legitimat acolo. Dar apoi am jucat tot timpul acolo unde se transfera el”, a declarat Marco.

Cinci ani antrenat de Vasile

Vasile Miriuţă a jucat în Germania între anii 1998-2002, la Energie Cottbus, iar apoi încă un an la MSV Duisburg. A revenit la final de carieră în Ungaria, la Győri ETO şi Honved Budapesta, ultimul club pentru care a jucat.

„Tata a rămas în relaţii foarte bune cu cei de la Cottbus, de pe vremea când era jucător. Preşedintele clubului, Ulrich Lepse, l-a rugat să vină acolo ca antrenor secund la prima echipă. Până la urmă a devenit principal la echipa Under 19, acolo unde jucam şi eu. Apoi a antrenat echipa Under 21 şi echipa a doua. Practic mi-a fost antrenor şi mie în toată această perioadă”, a dezvăluit Miriuţă junior.
Întrebat cum a fost Vasile Miriuţă ca antrenor, Marco s-a cam strâmbat. „Nu e uşor să fie tatăl tău antrenor. Dacă ai un meci prost, lumea zice că din cauza părintelui ai fost în teren. Pentru mine a fost mai greu decât pentru alţii, nu mă menaja deloc, din contră. Este un antrenor sever. M-a pregătit cinci ani”, a spus Marco.

Cât timp a jucat la tineretul  lui Energie Cottbus, Miriuţă jr şi-a câştigat singur banii. „Aveam un salariu de 400 de euro pe lună, însă mai făceam bani după rezultate: 300 de euro la victorie şi 100 de euro la egal. Se strângea ceva dacă băteam de două ori pe lună”, a povestit el.

image

Atunci când Vasile Miriuţă a decis să vină să antreneze în România, la Ceahlăul Piatra Neamţ, în 2013, Marco a rămas la Tőrőkbalint. Susţine că şi-a căutat echipă, atât în Germania, cât şi în Ungaria, dar nu a găsit nimic care să îl motiveze.

„Nu am găsit nimic de calitate. Atunci am zis că decât să joc prin liga a II-a, mai bine mă las de fotbal. Am mai jucat la echipa locală Tőrőkbalint, care e în Divizia C, dar am decis să renunţ şi să mă apuc de altceva cât timp sunt tânăr. Aş fi putut juca până la 28-30 de ani în Ungaria, dar nu avea rost să pierd vremea cu fotbalul. Acum fac ceva pe cont propriu. Dacă nu va merge, mă voi apuca de altceva”, a mai spus fiul lui Miriuţă.

Vrea să se extindă în Slovacia şi Austria


Marco Miriuţă conduce un BMW sport

Un prieten grec al lui Vasile Miriuţă i-a propus o afacere inedită. Acesta dorea să ia o franciză din Grecia, numită Chillbox. Este un concept inedit în care se vinde iaurt-îngheţată cu numeroase arome. Sunt peste 80 de gelaterii Chillbox în lume. 

image

„Prima îngheţatărie a fost deschisă în martie, într-un centru comercial la Budaőrs, o altă zonă metropolitană a Budapestei, vecină cu Tőrőkbalint. În vară am mai deschis un punct de vânzare într-un mall din Budapesta. Acum avem două, dar vrem să mai deschidem. Vreau să ne extindem şi în Slovacia, suntem în discuţii cu un partener şi din Austria. Deocamdată afacerea merge foarte bine. Şi de abia acum începe să se vândă ca lumea, pentru că vara oamenii nu intră în mall-uri, preferă să stea afară”, se laudă Marco Miriuţă.

Nu-i place în România

Marco Miriuţă nu are prea multe legături cu România. Când era copil a fost de câteva ori la bunicii de la Baia Mare, însă cam atât. A mers să vadă trei meciuri la Piatra Neamţ, însă oraşul moldav nu l-a încântat prea tare. „Ca să fiu diplomat, spun doar că nu este un loc în care eu aş locui”, punctează Marco. La Cluj i-a plăcut, dar tot nu ar schimba Ungaria cu România. „Şi la Cluj am fost de trei-patru ori. Am fost la meciul de debut cu Târgu Mureş, la cel cu Jagodina, din cupele europene, la cel cu Steaua, şi la meciul cu Vaslui. Nu e echipă rea, dar nu mai e cea care a jucat acum câţiva ani în Liga Campionilor. Am stat şi 2-3 zile la Cluj, am umblat prin mall, prin centrul vechi. E mai frumos ca la Piatra Neamţ, dar tot nu modelul meu de oraş”, a mai declarat proaspătul om de afaceri. 

Ţine cu maghiarii

Întrebat dacă este fan al Româniai sau al Ungariei, Marco Miriuţă a fost sincer. „Ţin cu Ungaria. Eu m-am născut aici, nu am avut multe legături cu România, deşi acasă nopi vorbim româna. Prietenii mei sunt unguri, locuiesc în Ungaria, sunt cetăţean al acestei ţări. E normal să ţin cu ei”, afirmă Marco Miriuţă, chiar dacă recunoaşte că România are echipă mai bună: „Naţionala României are jucători mai valoroşi. Ungurii, în afară de Dzudzak şi Szalai, nu prea joacă la echipe bune”.

A fost la un turneu în SUA

Marco Miriuţă nu mai are un program de sportiv, astfel că îşi trăieşte viaţa ca orice tânăr de vârsta lui. Îi place să umble prin cluburile din Budapesta, dar mai joacă fotbal de plăcere, cu amicii săi. Printre ei se află şi vecinul său, fostul internaţional maghiar Vilmos Sebők (ex. Ujpest, Bristol, Mannheim, Cottbus, Maccabi Nazareth), acum candidat la alegerile locale, pe listele de consilier local la Tőrőkbalint.  

Cei doi prieteni au revenit, chiar săptămâna trecută, din America, unde au fost invitaţi să joace câteva meciuri de fotbal alături de comunitatea maghiară din SUA. Marco Miriuţă conduce o maşină sport, marca BMW, care are nunere de Germania. Spune că e luată de acolo în leasing. Nu demult familia sa a renunţat la casa pe care o avea în chirie la Cottbus, în landul Brandenburg. Cât timp Vasile Miriuţă se află la Cluj, în sarcina lui Marco intră şi îngrijirea câinelui „Logo”. 

„Este un câine de 12 ani care a mers peste tot cu noi. Este sufletul lui tata. Pe el îl ascultă cel mai mult”, a mai spus tânărul.


Miriuţă jr. alături de "Logo", prietenul drag al familiei

Are vânzătoare din Vietnam

De la micuţa vilă a familiei Miriuţă, de la Tőrőkbalint, am plecat cu maşina la Budaőrs, un fel de Pipera, unde se află primul Chillbox. Acesta a fost deschis într-un mare centru comercial, un fel de mall în care se află însă şi mai multe renumite hipermarketuri. Vânzătoartea de la gelaterie este o tânără din Vietnam. 

image

„Marco este un şef bun, chiar îmi face plăcere să lucrez aici. Cât despre produse, oamenii se servesc singuri de la dozator. Sunt patru feluri de îngheţată-iaurt: „natural”, „cookie”, „strowberry” şi „chocolate”. Vin cu el la cântar şi apoi au o serie de produse speciale pe care le pot presăra singuri pe încheţată. O porţie de Chillbox costă 500 de forinţi (n.r. aproximativ 7 lei)”, spune Petra, tânăra din Vietnam.

“Loţi” vrea să antreneze Ungaria

Vasile Miriuţă a jucat de nouă ori în naţionala Ungariei

image

Vasile Miriuţă a fost coleg de naţională cu portarul maghiarior Gabor Kiraly, care a fost titular în meciul cu România. Au jucat nouă meciuri împreună şi sunt prieteni buni. Şi cu Gera a fost coleg de echipă, iar visul cel mare al lui Miriuţă este să antreneze naţionala Ungariei, dar s-ar mulţumi şi cu postul de tehnician  la Gyor sau Ferencvaros, favoritele lui din Ungaria.B

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite