Războiul „clonelor“. Scandalul CSA Steaua - FCSB nu e unic. Ce s-a întâmplat în cazul celorlalte litigii care au bulversat existenţa unor cluburi de tradiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea fotbalului românesc continuă, simultan, pe toate fronturile: echipa naţională este doar o umbră a celei care scotea lumea în stradă în anii ’90, iar Liga I este tot mai puţin interesantă pentru microbişti, în primul rând din cauza dispariţiei echipelor de tradiţie.

Ultima pe această listă este Steaua. Echipa lui Gigi Becali a pierdut pe rând marca şi numele “Steaua” în instanţă, în favoarea Clubului Sportiv al Armatei, iar acum riscă să rămână şi fără palmares. “O să facem o adresă la UEFA şi o să întrebăm: «Am achimbat numele, din FC Steaua Bucureşti SA în Fotbal Club FCSB SA şi marca. Nu am făcut nicio altă schimbare juridică. Vă rog să ne spuneţi dacă influenţează, palmaresul, istoria şi ceoficientul?» Băgăm şi coeficientul ca să aibă sare şi piper întrebarea. Istoria înseamnă continuitate, palmaresul înseamnă continuitate, eu dacă continui, înseamnă că am palmaresul”, susţine latifundiarul din Pipera. Poveşti similare s-au petrecut şi cu alte grupări care au marcat istoria fotbalului românesc. “Adevărul” le-a trecut în revistă şi vă prezintă concluziile.

UNIVERSITATEA CRAIOVA. Adrian Mititelu, proprietarul FC Universitatea Craiova SA, societate în insolvenţă, se află din 2013 în litigiu cu Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Mititelu susţine că este deţinătorul de drept al palmaresului, siglei şi culorilor, în vreme ce oficialii Clubului Sportiv Univesitatea Craiova afirmă că acestea nu au părăsit patrimoniul său niciun moment. CS Universitatea Craiova argumentează că asociaţiile şi societăţile care au avut echipe de fotbal cu numele “Universitatea Craiova” nu au primit niciun document pentru a se putea folosi de palmares.

În iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis, printre altele, că: „Clubul Sportiv Universitatea Craiova este continuatorul Clubului Sportiv din 1948”, „Fotbal Club U Craiova SA şi intervenienţii Mititelu nu pot invoca cum că ar fi continuatori ai Clubului Sportiv Universitatea Craiova înfiinţat în 1948”, „Fotbal Club U Craiova SA nu a primit dreptul de folosire a sintagmei Universitatea Craiova şi nici drepturi asupa însemnelor şi culorilor Clubului”. Totuşi, Mititelu nu renunţă la luptă şi susţine că va arunca pe piaţă documente “incendiare” care vor dovedi că are dreptate.

UTA. După retragerea finanţatorului Nicolae Bara, în anul 2008, drepturile federative ale clubului au rămas ale asociaţiei fanilor, Suporter Club UTA. În urma falimentului FC UTA SA, grupare patronată de Giovanni Catanzariti şi Adrian Marţian, fanii au decis să se asocieze cu proiectul UTA “Bătrâna Doamnă”, aşa că actuala divizionară secundă este un caz fericit.

POLITEHNICA TIMIŞOARA. Scandalul „Poli” a început în 1999. Atunci, supăraţi pe Claudio Zambon, care nu investise în echipă suma pe care o promisese, edilii timişoreni au format o nouă echipă, AS Politehnica Timişoara. În 2002, clubul fondat de autorităţile locale a primit locul nou-promovatei Fulgerul Bragadiru, mutată de Anton Doboş, cu jucători cu tot, în Banat. Noua entitate, Poli AEK Timişoara, a devenit FCU Politehnica Timişoara, după ce a fost vândută către firma Balkan Petroleum, condusă de Marian Iancu, dar n-avea palmaresul.

În acest răstimp, echipa lui Zambon, mutată la Bucureşti, juca în anonimatul diviziilor inferioare. În 2010, Iancu şi Zambon s-au înţeles, iar italianul a cedat palmaresul în schimbul a 50.000 de dolari. După falimentul echipei lui Iancu, fanii şi-au făcut propria echipă, ASU Politehnica, ajunsă acum în Liga a II-a, în timp ce autorităţile locale au preluat formaţia ACS Recaş. Chiar şi după ce aceasta din urmă a intrat definitiv în posesia palmaresului, prin decizie judecătorească, Poli Timişoara, actuala prim-divizionară, joacă mai mult cu tribunele goale pe “Dan Păltinişanu”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite