Povestea lui "Tata" Martino, noul antrenor al Barcelonei. Vine din oraşul lui Leo Messi şi a lui Che Guevara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerardo Martino îi va pregăti pe "extratereştri"
Gerardo Martino îi va pregăti pe "extratereştri"

După Guardiola şi Vilanova, croiţi de aceeaşi mână, Barcelona intră într-o nouă eră. Cea a lui Gerardo Martino, un tehnician argentinian cvasi-necunoscut în Europa, dar cu carte bună de vizită în America de Sud, continent pe care a fost desemnat antrenorul anului 2007

Faţă de concurentul său, Luis Enrique, Martino a avut avantajul de a fi liber de contract, după ce s-a despărţit în luna mai de Newell s Old Boys, pe care a făcut-o campioană a Argentinei şi a dus-o până în semifinalele Copei Libertadores.
 Martino s-a născut în 1962 la Rosario, oraşul care i-a dat lumii pe Che Guevara şi pe Leo Messi. Acasă el, Gerardo a fost jucătorul fanion al echipei oraşului, jucând 505 meciuri oficiale pentru Newell s, în 16 ani. Era un mijlocaş harnic şi organizat, dar a avut ghinionul să fie contemporan cu Maradona şi Burruchaga şi tocmai de aceea nu şi-a făcut loc în naţionala Argentinei, campioană mondială în 1986 şi vice-campioană în 1990. Martino a prins o singură selecţie pentru „pume”, şi-a încercat norocul şi pe bătrânul continent, o jumătate de an la Tenerife, dar cariera lui a avut sens în Argentina natală.
S-a remarcat în Paraguay
Ca antrenor, Gerardo Martino s-a consacrat însă în Paraguay. A câştigat cinci titluri de campioană şi a pregătit cinci sezoane naţionala „guarani”, calificând-o până în sferturile Mondialului din Africa de Sud. Cum a ajuns însă Barcelona la el? Martino a fost un antrenor urmărit în Spania, Real Madrid, Sociedad şi Malaga, avându-l în diverse momente pe lista lor. Apoi, stilul său e asemănător celui pe care l-a lansat Marcelo Bielsa, argentinianul care a ridicat Atletico Bilbao, şi care l-a fascinat până şi pe Guardiola. Nu în ultimul rând, Martino a avut recomandarea concetăţeanului său, Leo Messi, fotbalist cu un cuvânt greu la Barcelona.
E profesor în fotbal
Noul antrenor al „extratereştrilor” e considerat un muncitor neobosit, un tip afectuos faţă de jucători, un om care ştie când să fie precaut şi când să ia decizii îndrăzneţe. A fost poreclit Tata, deoarece e genul care se ocupă de toate în cel mai mic detaliu. Se spune despre el că este un bun strateg şi un fin psiholog, care ştie să motiveze jucătorii foarte uşor. Ca stil tactic, cere multă agresivitate, vrea posesie şi mizează pe un 4-3-3, aşezarea specifică Barcelonei. Apropiaţii îl pe Martino ca fiind un tip inteligent, dar umil, un adevărat profesor, tobă de fotbal, dar modest în comportament. Înaintea fiecărui meci el ţine o şedinţă de 20 de minute în vestiarul echipei, în care mizează pe ce trebuie să facă echipa lui şi extrem de puţin pe ce nu trebuie să facă adversarul.
Debutează sâmbătă la echipă
Numirea lui Tata Martino face ca Barcelona să ajungă din nou pe mâinile unui argentinian după 30 de ani. Predecesorul său a fost Luis Cesat Menotti, care în 1983-1984 n-a reuşit să câştige decât Supercupa Spaniei, avându-l în echipă pe Maradona. Acum, Martino, cu Messi lângă el, are ca scop să redea Barcelonei strălucirea umbrită de acel halucinant 0-7, scor general, în faţa lui Bayern Munchen, dar şi să continue supremaţia catalanilor pe plan intern. Noul antrenor al catalanilor îşi va începe mandatul la finalul săptămânii, când Barcelona joacă un amical în Norvegia, contra celor de la Vaalerenga. Până atunci, azi, de la ora 19.30, în direct la sport.ro, Barca joacă un amical cu Bayern, la Munchen, meci în care echipa va fi condusă de pe bancă de secundul Jordi Roura.

Gerardo Martino e căsătorit şi are trei copii, două fete şi un băiat, care e fotbalist


„Martino este un antrenor desăvârşit, un antrenor pe gustul meu, care face orice ca echipa să joace frumos şi eficient”
Leo Messi, jucător Barcelona

Fan club oficial în România
Barcelona îţi lansează astăzi în România primul său fan-club oficial. Evenimentul va avea loc la ora 13.00, Vox Maris Grand Resort, din Costineşti, în prezenţa lui Hagi şi Gică Popescu, dar şi a unor oficiali ai clubului catalan.


Cele mai multe trofee
Josep Guardiola 15
Johann Cruyff 11
Frank Rijkaard 5
Louis Van Gaal 4
Booby Robson,  Udo Lattek 3

Argentinieni pe banca Barcelonei
Helenio Herrera (1958-1960, 1980, 1980-1981)
Roque Olsen (1965-1967)
Cesar Luis Menotti (1983-1984)

Antrenori străini la cârma Barcelonei
Anglia 7
Olanda 5
Argentina 4
Ungaria 2
Austria, Irlanda, Iugoslavia, Germania, Cehoslovacia, Serbia 1

Body

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite