Povestea nefardată a clubului Astra Giurgiu. Noua campioană a României a fost înfiinţată un magnat olandez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henri Deterding
Henri Deterding

După trei ediţii consecutive în care a fost câştigat de Steaua Bucureşti, titlul de campioană a României a revenit în provincie, formaţia pregătită de Marius Şumudică reuşind să-şi adauge astfel în palmares cel de-al treilea trofeu, după Cupa României şi Supercupa României, ambele cucerite în sezonul 2013-2014.

Astra s-a aflat în fruntea clasamentului din etapa a şaptea şi până la final, iar Giurgiu devine astfel al 13-lea oraş care dă campioana în România, după Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Arad, Craiova, Cluj-Napoca, Piteşti, Oradea, Braşov, Reşiţa, Urziceni şi Galaţi. Titlul cucerit cu Astra Giurgiu este primul trofeu din cariera de antrenor pentru Marius Şumudică, care a mai bifat trei performanţe ca jucător, în tricoul echipei sale de suflet, Rapid Bucureşti: un titlu de campion, în 1999, respectiv două Cupe ale României, în 1998 şi 2002. „Nu am trăit astfel de momente, este prima oară în viaţă. Este meritul jucătorilor. A fost un an greu, am format un grup puternic. Cred că nu poate fi pusă la îndoială campioana. Cred că Astra a practicat cel mai frumos fotbal în acest an. Este meritul băieţilor, iar într-un colţişor va fi scris şi numele meu, pe lângă cei 25 de jucători pe care i-am antrenat”, a declarat Şumudică.

Victoria giurgiuvenilor este cu atât mai meritorie cu cât clubul a avut mari probleme financiare în acest sezon, jucătorii fiind neplătiţi cu lunile. Criza financiară acută a Astrei a început în aprilie 2015, după ce patronul Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană. De altfel, pentru a putea supravieţui, Astra a fost nevoită în iarnă să-şi vândă „omul-cheie” din prima parte a sezonului. Constantin Budescu a ajuns la o echipă modestă, Dalian Yifang, din liga a doua chineză, motivul principal pentru care Astra a acceptat această ofertă fiind acela că asiaticii au fost de acord să plătească cei 1,2 milioane de euro într-o singură tranşă. În absenţa lui, în cea de-a doua parte a sezonului greul din avanposturi a căzut pe umerii lui Denis Alibec, care s-a achitat însă cu brio de sarcini. „Este cel mai frumos sentiment din viaţa mea. Sper să încununez acest sezon şi cu o prezenţă la Campionatul European, dar asta depinde de nea Puiu Iordănescu”, a declarat Alibec.

Alibec

Doar trei jucători din lotul giurgiuvenilor au mai trăit acest sentiment de-a lungul carierei: Daniel Niculae (un titlu cucerit cu Rapid în 2003), Florin Lovin (două titluri cu Steaua, în 2005 şi 2006), respectiv Adrian Scarlatache (un titlu cu Dinamo în 2007). „Bucuria e de nedescris. Sunt sentimente unice în cariera unui fotbalist. Echivalează cu îmbrăcarea tricoului echipei naţionale. Ultimii ani din cariera mea au fost cu jumătăţi de măsură, voi vedea dacă voi mai continua, important este să prind pregătirea de vară. Acum trebuie să ne bucurăm de acest titlu”, a declarat Niculae. „Sunt la al treilea campionat, este un titlu pe deplin meritat. La golul Pandurilor a explodat camera, s-au rupt paturile, este o bucurie imensă, puţin umbrită de faptul că nu avem prea mulţi fani. Au fost probleme, am trecut peste ele şi meritul este a lui Marius Şumudică. Sper că ne vom califica în Liga Campionilor”, a declarat şi Lovin.

Clubul Astra Giurgiu este continuatorul unei grupării apărute la 18 septembrie 1921, ca secţie sportivă a societăţii „Astra Română”, înfiinţată de teribilul „rechin” al petrolului de la începutul secolul al XIX-lea, Henri Deterding. Gruparea era compusă din funcţionari englezi, americani şi olandezi, după cum anunţa atunci săptămânalul „Ecoul Sportiv”. În vara anului 1934, s-a organizat, pentru prima dată, Cupa Societăţilor “Astra Română” la fotbal, având ca scop „strângerea rândurilor sportivilor acestor societăţi petrolifere”. Singura echipa a acestor rafinării, care a fost afiliată la Liga de Sud şi a participat la întrecerea districtuală din ultimul sezon, a fost Astra Română din Câmpina. În mai 1937, s-a organizat Cupa Societăţilor „Astra Română” din întreaga ţară. Dupa desfăşurarea competiţiei s-a hotărât, la nivel de conducere a societăţii, ca din aceste trei formaţii care purtau numele de Astra, din Prahova, să se alcătuiască una singură, care să fie înscrisă la întrecerile districtuale. Astfel, cele trei au fuzionat la data de 29 mai 1937, formând Astra Română Ploieşti.

Abia în 1992 a ajuns în Divizia C

Ulterior, echipa a jucat în campionatul districtual şi sub numele de Columbia. În luna mai, a anului 1945, Astra Română Ploieşti a susţinut două jocuri de baraj, tur – retur, pentru promovare în «Cupa Victoriei», numele principalului campionat al districtului Ploieşti, câştigate cu 3-1 şi 4-1 în faţa celor de la Concordia Gura Ocniţei. După mai bine de 25 de ani de activitate în campionatul municipal Ploieşti, în vara lui 1987 echipa, denumită Rafinorul Ploieşti, a făcut „pasul” în campionatul judeţean. În 1990, echipa devine Astra, promovând doi ani mai târziu în Divizia C. În 1996 a fuzionat cu Danubiana Bucureşti, din care a rezultat AS Danubiana Ploieşti , divizionară B , locul Astrei din Divizia C fiind luat de Victoria Floreşti. După doar un sezon, se revine la denumirea tradiţională de Astra, care promovează în prima divizie, cu antrenorul Gabriel Stan. A fost pentru prima oară când Ploieştiul avea două echipe în Divizia A. În 2003, Astra şi Petrolul au fuzionat, însă echipa a fost reînfiinţată apoi de Ioan Niculae, doi ani mai târziu, în Liga a III-a, sub numele de CSM Ploieşti. În iunie 2009, echipa a promovat în Liga I şi a revenit la denumirea istorică, iar începând din sezonul 2012-2013, formaţia s-a mutat la Giurgiu, pe arena „Marin Anastasovici”.

Campioanele din Liga I

26 de titluri – Steaua Bucureşti
18 – Dinamo Bucureşti
8 – Venus Bucureşti
6 – UTA, Chinezul Timişoara
4 – Universitatea Craiova, Petrolul Ploieşti, Ripensia Timişoara
3 – Rapid Bucureşti, CFR Cluj
2 – FC Argeş Piteşti, Colentina Bucureşti, Olympia Bucureşti
1 – Unirea Tricolor Bucureşti, CA Oradea, Prahova Ploieşti, United Ploieşti, Colţea Braşov, UD Reşiţa, Româno-Americana Bucureşti, Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi, Astra Giurgiu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite