O echipă cu jucători împrumutaţi se luptă cu forţele Europei sau obligaţie versus investiţie. Cu cine se ia la trântă Steaua în Liga Campionilor la tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portarul Valentin Cojocaru (19 ani) este văzut de mulţi specialişti drept viitorul Tătăruşanu. FOTO: Mediafax
Portarul Valentin Cojocaru (19 ani) este văzut de mulţi specialişti drept viitorul Tătăruşanu. FOTO: Mediafax

În premieră, din acest sezon, forul fotbalistic european a decis să organizeze un turneu „oglindă“ cu Liga Campionilor, la care să participe reprezentantele echipelor calificate în cea mai tare competiţie intercluburi.

Esenţa înfiinţării unei astfel de competiţii, „UEFA Youth League“ (Liga Campionilor la tineret) a fost explicată chiar de către Michel Platini, preşedintele UEFA: „Am creat o oportunitate competitivă pentru jucătorii tineri de a fi implicaţi în meciurile internaţionale, la nivel de club, dar sunt beneficii şi pentru cluburi, care vor putea reduce decalajul dintre prima echipă şi tinerii de perspectivă“. 

Vârsta maximă admisă este de 19 ani, iar pentru fiecare echipă calificată în Liga Campionilor furnizarea unei reprezentante în „UEFA Youth League“ era obligatorie. Proiectul sună bine, iar pentru multe cluburi europene vine ca o mănuşă. Mai ales pentru cele pentru care investiţiile în departamentele de copii şi juniori sunt parte esenţială a strategiei de viitor. Situaţia se schimbă însă în cazul fotbalului din România, unde acest capitol este la pământ. Nici Steaua nu face excepţie.

Cojocaru, remarcatul Stelei

În ultimii ani, Becali a închis robinetul care picura bani spre grupările de juniori, iar mai multe categorii de la fotbalul juvenil chiar au fost desfiinţare. Practic, gruparea din Ghencea a păstrat doar minimul impus de LPF la categoria licenţiere, cinci grupe de copii, aşa că încropirea unei formaţii competitive de tineret, în vara lui 2013, aducea mai mult a basm.

Salvarea roş-albaştrilor s-a numit Gică Hagi, patronul Viitorului Constanţa, finanţatorul şi mentorul academiei cu acelaşi nume. Din 2009, de când a început să funcţioneze, „Academia Hagi” are rezultate, iar în vară a fost chiar la apogeu, câştigând titlul în România la trei categorii, performanţă unică: juniori A (jucători născuţi după 1 ianuarie 1994), juniori B (jucători născuţi după 1 ianuarie 1996) şi junior C (jucători născuţi după 1 ianuarie 1998). 

Graţie relaţiei de rudenie dintre Hagi şi Gigi Becali, dar şi a simpatiei „Regelui“ faţă de fosta sa echipă, şase jucători de la Viitorul au fost împrumutaţi pentru un sezon şi fac parte din lotul echipei de tineret care va reprezenta Steaua în „UEFA Youth League“. Doi dintre aceştia, atacanţii Alexandru Târnovan şi Ionuţ Mitriţă, chiar au debutat în prima ligă în tricoul Viitorului. În plus, Steaua a împrumutat, tot pentru un sezon, şi un jucător de la o echipă din liga secundă, ASA Târgu-Mureş, un alt vârf, Răzvan Stoica.

Grosul e dat totuşi de jucătorii Stelei de la diverse categorii de vârstă, dintre care se remarcă goalkeeper-ul Valentin Cojocaru (19 ani), care a debutat şi el pe prima scenă, în mai, într-un meci oficial, cu Gloria Bistriţa. 

Antrenorul va fi Ion Toma, directorul adjunct al liceului Sportiv „Mircea Eliade“ şi cel care ocupă şi funcţia de şef al Centrului de Copii şi Juniori de la Steaua. Meciurile roş-albaştrilor de pe teren propriu se vor disputa la Mogoşoaia.

Echipă încropită versus forţe europene

Draxler. FOTO

Draxler (19 ani) este un produs al academiei lui Schalke. E deja cotat la 30 de milioane de euro. FOTO: welt.de

Cum „UEFA Youth League“ a copiat ţintarul şi programul meciurilor din Liga Campionilor, primul adversar pentru tineretul Stelei este Schalke. Campioana Germaniei în ultimii doi ani la categoria de vârstă de 19 ani, cu un buget de trei milioane de euro. În plus, academia „albaştrilor“ este una dintre cele mai tari în Germania, ultimul jucător de top propulsat în prima echipă fiind Julian Draxler (19 ani). Extrema stângă a lui Schalke a debutat în prima echipă la 17 ani,  acum este un obişnuit al naţionalei Germaniei şi e cotat la 30 de milioane de euro. 

Botezul Stelei în „UEFA Youth League“ va fi miercuri, de la ora 16.00 (ora României), pe arena „Stimberg-Stadion“, un stadion cu 15.000 de locuri din Oer-Erkenschwick, dintr-un orăşel aflat la 17 km de Gelsenkirchen. 

E greu de estimat cum se va comporta Steaua în „UEFA Youth League“, pentru că nu doar Schalke e de speriat. Basel are şi ea o academie foarte bună, iar bugetul lui Chelsea este de 12 milioane de euro, cât „înghite“ echipa de seniori a Stelei într-un an.

UEFA Youth League

-32 de echipe, reprezentantele grupărilor calificate în Liga Campionilor

-Exact aceleaşi grupe şi acelaşi ţintar al meciurilor, dar la ore şi locaţii diferite

- Primele două clasate din grupă se califică mai departe

-În faza eliminatorie, care urmează imediat grupelor, se dispută meciuri într-o singură manşă, pe teren neutru din sferturi

-Dacă rezultatul e egal, în faza eliminatorie, se execută direct lovituri de departajare

-Finala se dispută la Nyon, pe 14 aprilie

-Competiţia se numeşte şi trofeul „Lennart Johansson“ după numele preşedintelui onorific al UEFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite