Ne trebuie cinci goluri în faţa unei naţionale, Estonia, de cinci ori mai slab cotată decât cea a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kavlan e căpitanul Estoniei
Kavlan e căpitanul Estoniei

România întâlneşte în ultimul meci din grupă reprezentativa Estoniei, o naţională care în momentul tragerii al sorţi părea mult mai puternică decât s-a dovedit a fi în realitate.

De ce părea mai puternică? Pentru că în preliminariile pentru Euro 2012, Estonia a terminat pe locul doi într-o grupă cu Italia, Serbia, Slovenia, Irlanda de Nord şi Feroe, acumulând 16 puncte. Balticii au pierdut însă barajul cu Irlanda, irosind şansa de a participa la primul lor turneu final din istorie. În actualele preliminarii, Estonia a avut însă evoluţii palide şi n-a bătut decât Andorra, în ambele meciuri, scoţând şi un egal, acasă, cu Olanda, într-un moment în care batavii erau ca şi calificaţi.
În varianta pesimistă, cea a unei victorii a turcilor în faţa Olandei cu 1-0, România trebuie să bată la cinci goluri diferenţă naţionala baltică, pentru a prinde barajul. Obiectivul e realizabil ţinînd cont de cotele de piaţă ale celor două echipe. Tricolorii sunt evaluaţi, conform transfermarkt.de, la 55 de milioane de euro, în vreme ce estonii la numai 11 milioane de euro.  Deci de cinci ori mai puţin, exact diferenţa de care am avea nevoie. Acestea sunt însă calcule teoretice, prea puţin importante în meciul de diseară.
Naţionala Estoniei nu mai este demult o echipă de pescari, cum s-ar putea crede. În lot se regăsesc numai patru jucători din campionatul intern, restul activând în străinătate. Căpitanul Ragnar Klavan joacă în Germania, la Augsburg, iar colegul său din defensivă Jaager, în Belgia, la Lierse. Klavan este cel mai bine cotat fotbalist eston, fiind evaluat la două milioane de euro. Ceilalţi internaţionali provin din Rusia, Ucraina, Polonia, Scoţia ori Suedia, dar şi din campionatul nord-american, unde Lindpere evolueză pentru Chicago Fire. Golgheterul estonilor este Vassilijev, care are 17 goluri în 65 de partide şi joacă în Rusia, la Amkar Perm.
Istoria confruntărilor noastre cu Estonia consemnează trei întâlniri directe. Balticii ne-au învins în 1937, într-un amical disputat la Tallin, unde România a ajuns greu, cu trenul. În 1999 i-am bătut la Bucureşti cu 2-0, într-un meci de pregătire (două goluri Ionel Ganea), iar anul trecut am învins la Tallin, tot cu 2-0 (goluri Torje şi Marica). Contra naţionalelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania), România a jucat 18 partide, câştigând 15, remizând într-una şi pierzînd două (cu Estonia şi Lituania).

5 goluri a mai luat Estonia în aceste preliminarii de la Ungaria, scor 1-5 la Budapesta
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite