Moştenirea lui Tito Vilanova, unul dintre “părinţii” tiki-taka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tito Vilanova va fi înmormântat luni
Tito Vilanova va fi înmormântat luni

Tito Vilanova, fostul antrenor al Barcelonei, a murit la 45 de ani. Va fi amintit ca unul dintre “părinţii” sistemului tiki-taka, un prieten loial şi un antrenor cerebral.

Vilanova a prins un singur an ca antrenor principal la Barcelona, îndeajuns pentru a cuceri titlul de campion în Spania cu record de puncte – 100 din 114, şi record de goluri  - 115.
Jucătorul. Ca fotbalist, Tito Vilanova n-a avut parte de un talent ieşit din comun. După trei ani petrecuţi în La Masia şi doar două amicale în tricoul echipei mari a Barcelonei, mijlocaşul şi-a căutat un loc în formaţii mai mici din Spania, precum Figueres, Celta, Mallorca sau Elche. Totuşi, şi-a căpătat porecla “Marchizul”, pentru eleganţa din teren. La Mallorca, în Segunda, a fost coechipier timp de un an cu românul Costel Gâlcă, echipa reuşind în acel sezon, 96-97, promovarea în Primera. CE SPUNE GÂLCĂ DESPRE VILANOVA
Messi. Prima misiune ca antrenor a lui Tito a fost să conducă echipa Under 14 a Barcelonei, din care făceau parte Messi, Pique sau Fabregas, iar Vilanova este întâiul tehnician care i-a oferit micului Leo libertatea de a “zburda” pe teren. Nu întâmplător, atunci când Vilanova a fost luat în calcul ca înlocuitor pentru Guardiola, Messi, al cărui cuvânt devenise extrem de important în vestiarul Barcei, s-a declarat perfect de acord. Cu Vilanova antrenor, Lionel a punctat recordul de 91 de goluri într-un sezon.
Tiki-taka. Tito Vilanova va fi mereu amintit ca unul dintre părinţii celebrului sistem de joc prin care Barcelona şi-a răpus adversarii. Guardiola obişnuia să spună că el e doar “vocea” acestor idei de joc, pe care el şi Tito le-au construit împreună.
Guardiola. Pep şi Tito au fost prieteni la cataramă de când împăţeau vestiarul Masiei, academia de fotbal a Barcelonei. După ce s-au lăsat de fotbal, Guardiola, Vilanova, Jordi Roura şi alţi foşti jucători obişnuiau să se strângă la o miuţă, botezându-şi autoironic grupul “Los Glotones”, glutonii fiind mamifere asemănătoare urşilor. O singură fractură a apărut în relaţa dintre ei. După operaţia suferită la New York, pentru Tito a urmat o perioadă de două luni de recuperare, timp în care a aşteptat o vizită din partea lui Guardiola, care n-a mai venit. “Rana” s-a vindecat repede.

Mourinho.  Tito Vilanova a “sărit în ochii” presei internaţionale pentru prima dată cu ocazia unui meci dintre Real Madrid şi Barcelona. Un conflict între băncile de rezerve a degenrrat după ce ţâfnosul Mourinho i-a aplicat un deget în ochi lui Vilanova. La conferinţa ce a succedat meciul, arogantul Mou i-a stâlcit prenumele, din Tito în Pito, ceea ce în argoul spaniol înseamnă penis. Peste ani, portughezul a găsit puterea de a-i cere scuze.

Familie. Tito a cunoscut-o pe Montse Chaure pe când avea doar 18 ani, iar căsătoria a venit 6 ani mai târziu, în 1992. Artist grafic de profesie, Montse şi-a urmat soţul pe la toate echipele. Carlota şi Adria sunt cei doi copii, băiatul de 14 ani fiind, bineînţeles, jucător la academia Barcelonei. “Singurul sfat pe care i l-am dat a fost să se bucure de fotbal”, spunea Tito.


Guardiola nu făcea nimic la Barcelona fără să-l întrebe pe Tito
David Villa, fost atacant Barcelona

Francesc “Tito” Vilanova i Boya
1968. S-a născut în oraşul catalan Bellcaire d’Emporda
1986. A fost admis la academia de fotbal a Barcelonei, la Masia, unde a stat 3 ani.
1990 – 2001. A jucat peste 300 de meciuri la echipe din Spania: Figueres, Celta, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche, Gramenet
2002. A început cariera de antrenor la formaţia Under 14 a Barcelonei. A mai pregătit echipele din ligile inferioare Palafrugell, Figueres şi Terrassa.
2006. A fost numit secund al lui Guardiola la Barcelona B.
2008-2012. Ca secund al echipei „mari”, a câştigat 14 trofee importante.
2012. A devenit „principal” la Barcelona şi a cucerit titlul cu record de puncte . În iarnă, şi-a întrerupt serviciul pentru o perioadă de 4 luni, timp în care s-a operat de cancer la glanda parotidă.
2013. La finalul campionatului, a renunţat la orice activitate pentru a lupta cu boala, care recidivase.
2014. Tito Vilanova moare pe 25 aprilie.

Dramă şi în curtea Stelei> Un fost junior a murit la doar 20 de ani. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite