Mircea Lucescu e campion în Ucraina. Titlul cel mai greu şi cel mai trist pentru „Il Luce”
0Pe un stadion neutru şi gol, Şahtiorul lui Mircea Lucescu a câştigat jocul cu Zorya Lugansk cu 3-1 şi a cucerit un nou campionat.
Pentru că militanţii ruşi au organizat duminică un referendum pentru independenţă la Lugansk, iar tensiunile din zonă sunt binecunoscute, meciul dintre echipa locală Zorya şi Şahtior s-a jucat în oraşul Cherkasi, fără spectatori în tribune.
Şahtior s-a impus cu 3-1, două goluri Luiz Adriano şi unul Eduardo, şi a pus mâna pe cel de-al 9-lea titlu din istoria clubului, al 8-lea cu Mircea Lucescu antrenor. Spre deosebire de anii precedenţi, „minerii” din Doneţk n-au putut să celebreze cu fast acest nou campionat, Estul Ucrainei fiind în plin conflict civil. De altfel, partida dintre echipele oraşelor Lugansk şi Doneţk, aflate în miezul disputelor, a fost mutată pe stadionul din Cherkasy, la peste 300 de kilometri de conflicte, şi s-a jucat fără spectatori în tribune.
În această atmosferă dezolantă, Il Luce a devenit campion în Ucraina pentru a 8-a oară, ultimele 5 titluri fiind consecutive. Succesul s-a conturat mai greu decât în anii precedenţi, Şahtiorul fiind la un moment dat la 3 puncte în spatele lui Dnepr. „Acela a fost momentul cel mai greu, pentru că nu mai depindeam de noi”, a recunoscut Lucescu. Bucuria de la finalul partidei cu Zorya a fost una reţinută pentru antrenorul român, şi nici jucătorii n-au făcut băi de şampanie, ca-n alţi ani.
Spune „adio” după 10 ani
Peste câteva zile, la 16 mai, se împlinesc fix 10 ani de când Mircea Lucescu a preluat echipa miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov. A fost un deceniu de „împliniri măreţe” pentru Şahtiorul lui Il Luce, echipă care a dominat ambele competiţii interne, a câştigat Cupa UEFA şi a jucat sferturi de finală în Liga Campionilor. Lucescu ar mai avea un an de contract cu Şahtior, dar situaţia mult prea încordată din zonă îl va alunga pe antrenorul de 68 de ani, care a avut şi probleme cu inima în trecut, spre o ţară mai liniştită. Iar Înalta Poartă s-a deschis deja pentru Mircea Lucescu, românul fiind văzut în continuare la Istanbul ca o garanţie a succesului, după ce a câştigat campionatul şi cu Beşiktaş, şi cu Galatasaray.
Joacă şi finala Cupei Ucrainei
Tehnicianul îşi va încheia „aventura” la echipa din Doneţk duminică, după meciul cu Volin Luţk din campionat, partidă la finalul căreia antrenorul şi „colonia” de brazilieni de la Şahtior se vor muta spre regiuni mai paşnice. Până să „abandoneze” regiunea Donbass, Lucescu va încerca să aducă în muzeul clubului şi Cupa Ucrainei. Finala cu Dinamo Kiev se va disputa joi, tot fără spectatori, pentru a evita nedorite conflicte între suporteri. Nu se ştie încă nici măcar locul de disputare al finalei, cert e că un succes ar aduce al 20-lea trofeu pentru Lucescu la Şahtior.
19 trofee a câştigat Lucescu la Şahtior: 8 campionate, 5 Cupe ale Ucrainei, 5 Supercupe şi Cupa UEFA
12 campionate a câştigat „Il Luce” în cariera sa: 8 cu Şahtior, câte unul cu Dinamo, Rapid, Galatasaray şi Beşiktaş
Păcat că acest meci s-a jucat fără spectatori, bucuria noastră a fost umbrită. Ar fi trebuit să asiste măcar oamenii din acest oraş. A fost cel mai greu titlu, dar e meritat cu prisosinţă. Nu mă întrebaţi acum ce fac, totul depinde de situaţia politică.
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior
Citeşte şi:
Dorinţa lui Mircea Lucescu pe final de carieră: „Aş mai antrena o dată naţionala“
În vârstă de 68 de ani, Mircea Lucescu antrenează de 10 sezoane Şahtior Doneţk, însă povesteşte cu nostalgie şi dorinţă de revenire despre echipa naţională a României.
„Il Luce” aplaudă decizia lui Mircea Sandu a de renunţa la postul de preşedinte al FRF şi se declară un admirator al noii generaţii de tehnicieni, de la Petrescu la Contra, de la Reghecampf la Olăroiu, în perspectiva schimbării lui Piţurcă.
Al 10-lea sezon european al lui Lucescu cu Şahtior pare este unul „normal“ pentru „mineri“. Marţi seară, după eşecul de pe Old Trafford, cu Manchester United, 0-1, gruparea ucraineană a părăsit grupele Ligii Campionilor, după ce-a încheiat doar pe locul 3. La fel ca în alte patru ediţii.
Echipa naţională a ratat calificarea la Mondialul din 2014, iar Steaua şi Pandurii au fost eliminate deja din cupele europene. Totuşi, în mijlocul acestor rateuri, sunt şi oameni care fac cinste României.
Opt fotbalişti şi doi antrenori români evoluează în prima ligă din Ucraina. Printre ei şi Lucian Burdujan, care joacă la Tavria, echipă din Simferopol, capitala Crimeei şi cel mai fierbinte loc din Estul Europei, în acest moment.