Francezii admit: „Germania e coşmarul nostru“. De ce istoria apasă gazda Euro 2016 înaintea semifinalei de la Marsilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olivier Giroud (în albastru)
Olivier Giroud (în albastru)

Germania se simte ca peştele în apă, atunci când ajunge în semifinalele marilor competiţii. Recordul nemţilor, de-a lungul anilor, vorbeşte de la sine. Diseară (ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport), Franţa va avea de înfruntat şi istoria, nu doar echipa pregătită de Joachim Low.

De şapte ori, „Mannschaft-ul“ a fost în careul de aşi şi de cinci ori a ajuns în finală. Doar Olanda, la Euro 1988 şi Italia la Euro 2012 au reuşit să oprească marşul nemţilor spre ultimul act. 

Iar acest bilanţ al Germaniei în semifinale mai ascunde un amănunt îngrijorător pentru francezi: în patru turnee diferite de Campionat European, de fiecare dată în semifinale, nemţii au eliminat ţara gazdă:

*Begia în 1972

*Iugoslavia în 1976

*Suedia în 1992

*Anglia în 1996

Şi, ca şi cum aceste statistici nu erau suficiente pentru ca „les bleus“ să aibă insomnii, mai există un istoric al întâlnirilor Franţa – Germania deloc favorabil gazdelor Euro 2016. Cele două naţionale s-au confruntat de patru ori în turneele finale, după cum urmează:

*Finala mică de la Mondialul din 1958: Franţa – Germania 6-3.

*Semifinala de la Mondialul din 1982: Franţa – Germania 3-3. Nemţii s-au impus după loviturile de departajare, scor 5-4.

*Semifinala de la Mondialul din 1986: Franţa – Germania 0-2.

*Sferturile Mondialului din 2014: Franţa – Germania 0-1

„Nemţii sunt coşmarul nostru, chiar dacă i-am mai învins în amicale. E mult mai greu să câştigi împotriva lor în meciuri oficiale“, a spus atacantul Olivier Giroud.

Statisticile care încurajează Franţa

Şi, totuşi, nu toate datele statistice sunt împotriva „cocoşilor“. În primul rând, Giroud şi compania se pot motiva prin faptul că Franţa n-a pierdut nici una din ultimele 17 partide pe care le-a jucat acasă în turneele finale pe care le-a găzduit. Bilanţul: 15 victorii şi două remize. Datorită acestei serii, „les bleus“ au ridicat deaspura capului trofeele la Euro 1984 şi Mondialul din 1998.

Apoi, Marsilia e un oraş de la care naţionala Franţei are amintiri plăcute. Acum 32 de ani, pe „Stade Velodrome“, condusă de Platini, ţara gazdă trecea chiar în semifinalele de la Euro 1984 de Portugalia, scor 3-2. Germania a jucat o singură dată în faţa Franţei, la Marsilia, în 1968, într-un amical încheiat la egalitate, scor 1-1.

Echipe probabile

Germania: Neuer - Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector - Kroos, Schweinsteiger - Draxler, Özil, Götze - Müller.

Franţa: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet - Giroud.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite