Finala CM al Cluburilor: Real, faţă în faţă cu istoria şi cu echipa favorită a Papei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
San Lorenzo

Sâmbătă, de la 21.30, Real Madrid joacă finala CM al Cluburilor, contra grupării San Lorenzo. Meciul va fi arbitrat de o brigadă condusă de un central din Guatemala, după ce „fluieraşul“ desemnat iniţial de către FIFA a fost contestat de către echipa argentiniană.

Deşi are în palmares trei Cupe Intercontinentale, Real Madrid n-a câştigat niciodată titlul în actualul format şi titulatură, de CM al Cluburilor, care a luat naştere în 2004. 

Aşa că „galacticii“ sunt extrem de motivaţi să-şi pună în vitrină şi singurul trofeu care le lipseşte din fotbalul internaţional, dar şi să-şi continue seria victorioasă. 

Real a ajuns 21 de victorii consecutive, la doar trei în spatele recordului în picioare, al brazilienilor de la Curitiba (24, în 2011), şi la cinci meciuri de recordul absolut, stabilit de Ajaxul lui Johan Cruyff, Neeskens şi Rep, care în sezonul 1971-1972 a avut o serie de 26 de succese consecutive, în campionat, Cupă şi Cupa Campionilor. 

După ce au intrat direct în semifinalele competiţiei, unde s-au distat cu mexicanii de la Cruz Azul, pe care i-au învins cu 4-0, elevii lui Carlo Ancelotti se aşteaptă totuşi la un meci mai greu sâmbătă. 

San Lorenzo a câştigat Copa Libertadores, echivalentul Ligii Campionilor pe continentul sud-american, şi va avea parte de un sprijin ilustru de la distanţă, Papa Francisc fiind un fan declarat al echipei, chiar cu carnet de membru cotizant la gruparea din Buenos Aires

De-a lungul istoriei, tot timpul au existat momente controversate înainte sau în timpul finalei Cupei Intercontinentale sau a CM al Cluburilor, când se întâlneau o echipă europeană şi una sud-americană. Iar actuala ediţie n-a ieşit din tipar. 

FIFA a dorit ca ultimul act al să fie condus de portughezul  Pedro Proenca, ca o recunoaştere pentru un arbitru prestigios aflat la final de carieră, dar cei de la San Lorenzo au contestat delegarea unui central de pe „Bătrânul Continent“ (mai ales unul apropiat, ca naţionalitate, de unii jucători de la Real, dar şi de impresarul Jorge Mendes), solicitând un „fluieraş“ dintr-o zonă neutră. 

Aşa că FIFA a dat înapoi, a făcut alte propuneri, iar cea acceptată de ambele echipe se numeşte Walter Lopez (34 de ani), un arbitru din...Guatemala. Lopez a cunoscut mai ales în zoina CONCACAF (America Centrală, de Nord şi zona Caraibelor) şi a condus primul meci de la acest turneu, cel dintre Moghreb Tetouan şi Auckland.

Finala CM al Cluburilor se dispută sâmbătă, la Marrakech, între Real Madrid şi San Lorenzo, de la ora 21.30 (Eurosport 2). 

Vezi şi 

VIDEO San Lorenzo a cucerit Cupa Libertadores, pentru prima dată în istoria clubului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite