VIDEO Real, în finala Ligii Campionilor, după ce i-a aplicat lui Bayern cea mai dură înfrângere în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramos a marcat două goluri în cinci minute. FOTO: Marca
Ramos a marcat două goluri în cinci minute. FOTO: Marca

După 0-1, în tur, la Madrid, Bayern a pierdut şi returul de marţi (0-4), de la München, după o primă repriză fabuloasă reuşită de gruparea lui Ancelotti. Sergio Ramos a marcat două goluri în patru minute, din faze fixe, iar Ronaldo a devenit cel mai bun marcator într-un sezon din istoria Ligii Campionilor. Prima finală după 12 ani pentru Real, cel mai dur eşec, acasă, în cupele europene, pentru Bayern.

Bayern a pierdut calificarea în finala Ligii Campionilor în minutul 85 al partidei tur, la 1-0 pentru Real, când Mario Götze, jucătorul „furat" cu 37 de milioane de euro din curtea Borussiei, a ratat o ocazie uriaşă.

Ar fi fost un gol pentru un egal care ar fi însemnat avantaj pentru echipa lui Guardiola şi ar fi adus gruparea lui Ancelotti în situaţia de a ataca. A rămas însă 1-0 pentru Real, un rezultat care aproape că o condamna pe Bayern. 

Pentru că la retur, pe „Allianz Arena", germanii urmau să aibă în faţă „cea mai bună echipă de contraatac din lume", cum a recunoscut-o şi Guardiola. Şi chiar în postura care o avantaja cel mai mult. 

Sergio Ramos FOTO Getty Images / uefa com

Sergio Ramos, autorul unei duble în poarta lui Neuer. FOTO: Getty Images

Răzbunarea lui Sergio Ramos

Pep a făcut o singură schimbare faţă de primul „11" de la Madrid, Muller, titular, în locul lui Javi Martinez, pentru mai multă imaginaţie. Iar Ancelotti cu Bale titular, refăcut după răceala din tur, pentru o completare, din primul minut, a tripletei ofensive care a speriat Spania şi Europa. 

Se părea că marea problemă a lui Pep era cum opreşte BBC-ul (Bale-Benzema-Cristiano), trei jucători cu cifre incredibile. În plus, golul din tur venise din gheata atacantului francez, la capătul unui contraatac, în singurul moment, în 90 de minute, când acesta a şutat din interiorul careului lui Neuer. Dilema lui Guardiola era alta de fapt...Cum va marca Bayern trei goluri, un scor necesar (teoretic) pentru calificare, pentru că era imposibil ca apărarea bavarezilor să scape fără gol încasat? Se pare că răspunsul nu l-a găsit, dar şi că acea corecţie suferită recent de bavarezi în faţa Borussiei, a doua, probabil, cea mai bună echipă de contraatac din lume, după Real, n-a fost un simplu accident.

Concentrată pe blocarea BBC-ului, Bayern a încasat lovitura decisivă de unde şi de la cine nu se aştepta: din faze fixe şi de la Sergio Ramos. În doar patru minute (16, 20), fundaşul Realului şi al naţionalei Spaniei a marcat două goluri, după un corner şi o lovitură liberă, cu capul, de lângă omul său de marcaj, atacantul Mandzukici! Două momente care au rezolvat practic calificarea, şi între care brazilianul Dante (17) putea fi eliminat pentru o intrare urâtă la Ronaldo. 

image

2/3 din BBC. Ronaldo, stânga, lângă Bale. Portughezul a devenit primul jucător din istoria Ligii Campionilor cu 16 goluri marcate într-un sezon 

Golul 3: finalul unui contraatac pornit din careul Realului

Portughezul s-a răzbunat însă în minutul 34, când a marcat după o fază tipică a „galacticilor", executată perfect. Realul a recuperat un balon de pe linia careului mare, a plecat devastator pe contraatac, iar Bale i-a pasat lui Ronaldo, pentru o formalitate, din 10 metri. O repriză perfectă a Realului şi un singur motiv de supărare: galbenul încasat de Xabi Alonso (38), după un fault inutil asupra lui Schweinsteiger, în urma căruia mijlocaşul spaniol va rata finala.

La 0-3 la pauză şi 0-4 la general, calificarea pentru Bayern ţinea de domeniul SF. Guardiola l-a schimbat pe Mandzukici cu Javi Martinez, Muller a trecut vârf, dar zarurile erau aruncate. Bayern a măcinat în gol, a avut prima ocazie mai importantă abia în minutul 57, un şut puţin pe lângă buturi al lui Robben, în timp ce jucătorii Realului, pasibili de suspendare, păreau mai preocupaţi să nu mai încaseze vreun avertisment şi să rateze finala. 

De alfel, „eroul" Ramos, şi el într-o situaţie de acest gen, a şi fost schimbat de Ancelotti, cu Varane, cu un sfert de oră înainte de final. La penalty-urile de departajare din semifinala din 2012, dintre cele două echipe, Ramos a trimis un balon în peluză, fiind luat, la mişto, după meci, de Neuer. „Nu ştiam că poate trimite atât de mult peste poartă", glumea atunci goalkeeperul neamţ. Doi ani mai târziu, fundaşul spaniol şi-a executat perfect răzbunarea. 

Ronaldo i-a depăşit pe Messi şi Altafini

Ce se mai putea întâmpla? O lovitură liberă execută de acelaşi Ronaldo, în minutul 90, atipic, pe sub zid, pentru un 0-4 neverosimil. Şi pentru al 16-lea gol într-un sezon de Liga Campionilor, noul record al competiţiei, peste cele 14 goluri reuşite de Messi (2011-2012) şi Altafini (1962-1963). Iar CR7 mai are un meci la dispoziţie, finala, pentru a ridica ştacheta.

Primele trei goluri ale partidei

Lovitura liberă executată de Ronaldo

„Blestemul" Ligii Campionilor 

Bayern a gustat o porţie din medicamentul pe care i l-a oferit Barcelonei regretatului Vilanova, în sezonul trecut. Plecată din postura de outsider, echipa bavareză, cu Heynckes la timonă, a demolat-o atunci pe Barca, scor 7-0, la general. Acum Real şi-a răzbunat marea rivală, într-o manieră asemănătoare. Şi i-a aplicat lui Bayern cea mai usturătoare înfrângere din istorie, pe teren propriu, din Europa. Precedenta ruşine data din 1963, un 1-4 cu Dinamo Zagreb, în Cupa Inter-City! O lovitură serioasă şi cel mai dur eşec din carieră şi pentru Guardiola, venit la doar câteva zile după moartea bunului său prieten şi fost colaborator, Tito Vilanova.  

Blestemul Ligii Campionilor (nicio echipă, după Milan, în 1990, nu şi-a mai apărat titlul în anul următor) a lovit-o şi pe Bayern, în timp ce Realul e tot mai aproape de visul numit „La Decima", a 10-a Ligă a Campionilor, un trofeu pe care nu l-a mai câştigat din 2002. 

Deocamdată e în finala de la Lisabona, din 24 mai, unde o aşteptă pe Atletico sau pe Chelsea (0-0 în tur, returul e miercuri). Oricum ar fi, se anunţă două partide superbe. Fie un derby local, fie un „meci" cu Mourinho, fostul antrenor, care nu s-a despărţit în relaţii bune de mulţi dintre jucătorii Realului. 

Trei imagini memorabile suprinse la finalul partidei de una dintre televiziunile care-a transmis partida: madrilenii cu tricourile deja pregătite pentru finală, inscripţionate cu mesajul „por la decima" (pentru a 10-a Ligă a Campionilor), şi două discuţii: între Neuer şi Ramos, care-şi reglau probabil vechiul conflict, şi cu Xabi Alonso lângă Schweinsteiger, povestindu-i cum acel fault l-a costat finala.  

Echipele de start: 

Bayern: Neuer - Lahm, Dante, Boateng, Alaba - Schweinsteiger - Robben, Muller, Kroos, Ribery - Mandzukic

Real Madrid: Casillas - Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Coentrao - Xabi Alonso, Modric, Di Maria - Bale, Benzema, Ronaldo

13 finale de Cupa/Liga Campionilor are Real Madrid în palmares, nouă câştigate. Ultima a fost cucerită în 2001-2002

Vezi şi 

VIDEO Real - Bayern 1-0: Guardiola a muşcat din plin „momeala“ lui Ancelotti. Cum a fost păcălit antrenorul nemţilor

VIDEO Atletico Madrid - Chelsea 0-0: a ieşit cum a vrut Mourinho. Fotbalul a fost „ucis“, iar jucătorii au căzut pe capete

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite