Dolce Liga, amar Digi: RCS&RDS, fără crema fotbalului. Culisele afacerii care afectează peste trei milioane de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a rămas fără campionatul românesc, furnizorul de cablu cu cei mai mulţi abonaţi îşi vede oferta sportivă „subţiată“ şi mai mult: a rămas fără Liga Campionilor şi Liga Europa, care au ajuns la Telekom. „Adevărul“ arată cum vor fi împărţite transmisiunile sportive.

Raportul de forţe se schimbă radical pe piaţa media din România. Marii perdanţi: Digi Sport şi TVR. Marii câştigători: Dolce Sport şi Pro TV.

„Bomba“ a explodat marţi, la prânz: Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a câştigat drepturile exclusive pentru TV, online, si aplicaţii mobile pentru meciurile din Liga Campionilor şi Liga Europa, în perioada 2015-2018. Drepturile includ difuzarea tuturor meciurilor, inclusiv Supercupa Europei, în direct sau în reluare, precum şi rezumatele de la miezul nopţii din fiecare competiţie şi magazinele săptămânale.

LC revine la Pro TV după şapte ani

Dacă până acum, confruntările din Liga Campionilor puteau fi urmărite şi pe Digi Sport şi pe Dolce Sport şi pe TVR, începând din vara anului viitor, postul deţinut de RCS&RDS şi cel public nu vor mai transmite meciurile. 

TVR a ieşit din afacere din motive financiare, iar opţiunea „free to air“, care, în mod obligatoriu, trebuie să fie preluată de un canal difuzat la liber, le-a revenit celor de la Pro TV. Astfel, cea mai tare competiţie intercluburi din lume revine la postul din Pache Protopopescu după şapte ani. În 2008, la licitaţia pentru sezoanele 2009-2010, 2010-2011 şi 2011-2012, Pro TV a pierdut Liga Campionilor în dauna celor de la TVR. Iar de atunci postul public a păstrat opţiunea „free to air“.

Culisele unei exclusivităţi

Dacă Pro TV a beneficiat de abandonul TVR-ului, în schimb, pentru opţiunile care le revin canalelor „pay-per-view“ s-a dat o luptă dură între Digi Sport şi Dolce Sport.

Până acum, partidele din Liga Campionilor şi Liga Europa au putut fi urmărite pe ambele posturi. Asta deoarece la licitaţia pentru perioada 2012-2015, Romtelecom (rebranduit Telekom, între timp) şi RCS&RDS au participat cu o ofertă comună, astfel încât efortul financiar să fie mai mic pentru fiecare firmă. 

Acum, fiecare companie a participat pe cont propriu la licitaţie, iar câştig de cauză a avut Telekom, care deţine Dolce Sport.

Vor fi afectaţi peste trei milioane de români

Faptul că Telekom a obţinut exclusivitate pe meciurile din Liga Campionilor (mai puţin opţiunea „free to air“, care a ajuns la Pro TV) şi Liga Europa e o mare pierdere pentru RCS&RDS. Cel mai mare furnizor de cablu din România, cu peste trei milioane de abonaţi, rămăsese deja fără Liga I, însă a minimalizat această pierdere, promovând intens confruntările din cele două competiţii europene.

Din vara anului viitor însă, atunci când va intra în vigoare exclusivitatea obţinută de Dolce Sport, oferta celor de la Digi Sport se va „subţia“ şi mai mult. 

Dolce nu dă niciun meci la Digi

După lovitura primită marţi, prima reacţie neoficială a celor de la Digi Sport a fost că poate vor reuşi să achiziţioneze ceva meciuri din fiecare etapă europeană chiar de la Dolce Sport. Totuşi, surse din cadrul Telekom Romania Communications au dezvăluit pentru „Adevărul“ că nu se pune problema de aşa ceva: „Nu vom sublicenţia niciun meci din Liga Campionilor şi Liga Europa“.

65 de milioane de euro ar fi plătit Telekom Romania Communications pentru meciurile din Liga Campionilor şi Liga Europa.
Ne bucurăm enorm că am obţinut exclusivitate pentru TV, online şi aplicaţii mobile. Astfel, am vrut să-i punem clientului nostru totul pe tavă. Marian Vişu PR Dolce Sport

Cum pot vedea meciurile abonaţii RCS&RDS?

Internetul va fi salvarea celor care nu mai pot vedea Liga Campionilor şi Liga Europa pe Digi Sport. Partidele vor fi transmise prin live streaming full HD pe site-ul dolcesport.ro. În acest moment, cel mai scump pachet, care include toate programele Dolce Sport, costă 11 lei pe lună.

Cum îşi vor recupera investiţia? TVR a pierdut 500.000 de euro pe meci

Telekom a făcut un efort financiar uriaş pentru a avea exclusivitate pe Liga Campionilor (mai puţin opţiunea „free to air“) şi Liga Europa. Acum însă, rămâne de văzut cum îşi va amortiza investiţia? Liga Campionilor, cât a fost la TVR, a însemnat o „gaură neagră“ pentru bugetul postului public. Fiecare meci a adus venituri de 25.000 – 30.000 de euro şi pierderi de 500.000 de euro! Cu siguranţă, cei de la Telekom mizează pe faptul că, rămaşi fără Liga I, Liga Campionilor şi Liga Europa, mulţi dintre abonaţii RCS&RDS vor „migra“ spre Telekom, pentru a recepţiona Dolce Sport, canal care transmite toate competiţiile menţionate mai sus, dar şi multe altele.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite