Dispar patronii din fotbalul românesc. Doar opt echipe mai au finanţatori unici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul românesc şi, în general sportul din România, nu oferă cadru legal pentru investitori şi din acest motiv oamenii de afaceri nu se înghesuie să şi bage banii în acest fenomen.

Mare parte din succesul Petrolului, care a câştigat Cupa României şi a terminat pe locul 3 în campionat, se datorează omului de afaceri Florian Walter. Cu o avere de aproape 40 de milioane de euro, Walter a renunţat anul trecut la U Cluj şi a venit la Ploieşti cu 15 jucători, punând bazele echipei care a avut o ascensiune spectaculoasă în acest sezon. Motivaţia acestei mutări a finanţatorului a fost şi promisiunea fostului primar al oraşului, care îi promisese în schimbul sponsorizării, un contract avantajos pentru  firma Romprest, care asigură servicii de salubritate şi curăţenie urbană.  Între timp însă, polii de putere în politică s-au schimbat la Ploieşti, iar contractul visat de Walter s-a risipit. Primăria a încheiat un contract cu FC Petrolul în care s-a angajat să plătească un bonus de performanţă: două milioane de euro pentru clasarea pe locurile 1-4 şi un milion de euro pentru câştigarea Cupei României. Pentru finanţator, nimic însă. Deşi ignorat de autorităţi, Walter a susţinut echipa în baza unui contract de sponsorizare, plătind 1.4 milioane de euro în acest an, dar a dat semnale că vrea să se retragă. Ceea ce s-a şi întâmplat ieri, când a renunţat oficial la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului ploieştean. El spune că va mai rămâne un an ca sponsor la Petrolul, pe aceelaşi contract de publicitate al firmei Romprest, dar că vrea să aibă tot mai puţine tangenţe cu fotbalul. Dincolo de promisiunea neonorată de Primărie, Walter s-a şi săturat de fotbal. Soţia lui, fosta prezentatoare tv Rebecca Walter, a acuzat nişte probleme de sănătate destul de grave, iar finanţatorul Petrolului vrea să scape de stressul fotbalului. Plecarea sa dintr-o funcţie oficială de la club, l-a ridicat în locul lui pe Dan Capră, un apropiat de-al său, în fapt chiar omul lui de încredere, pe prima poziţie a clubului, acesta urmând a conduce în continuare clubul.
Au rămas doar 8 patroni
Preconizata dispariţie a lui Florian Walter din fotbalul românesc face ca numărul patronilor de club să fie tot mai mic. Practic, în acest moment în Liga 1 au rămas doar opt oameni care susţin exclusiv din resurse proprii echipele pe care le deţin. Cel mai potent este proprietarul Astrei, Ioan Niculae, care are o avere impresionantă dar care, din 1998, de când a intrat în fotbal, n-a câştigat absolut niciun trofeu, singura lui realizare fiind calificarea în preliminariile Ligii Europa, calificare datorată şi victoriei Petrolului în finala Cupei României. Celălalt mare perdant al Ligii I este Adrian Porumboiu, care susţine Vasluiul de zece ani şi e tot zero la trofee.  Echipa lui a avut însă cinci prezenţe în competiţile continentale intercluburi, una chiar în grupele Ligii Europa. De departe, cei mai câştigaţi din fotbal sunt Arpad Paszkany şi Gigi Becali, care au câştiguri frumoase de pe urma participării în Liga Campionilor, a vânzării de jucători, dar şi de bilete, în cazul Stelei.
Petrolul a adus încasări mari Federaţiei
FRF a reuşit să scoată bani frumoşi prin faptul că una dintre finalistele Cupei României a fost Petrolul Ploieşti. „Lupii” au vândut doar la stadionul lor 25.000 de bilete, plus alte câteva mii în Bucureşti şi au adus în conturle FRF în jur de 125.000 de euro, spre deosebire de CFR Cluj care n-a vândut decât vreo 500 de bilete. Petrolul a încasat însă şi o primă substanţială din partea FRF, care a răsplătit câştigătoarea Cupei cu 200.000 de euro, în vreme ce finalista a luat doar 70.000 de euro.


Patronii din Liga 1
Echipă Proprietar Avere
Steaua  Gigi Becali 140 milioane
Astra Ioan Niculae 1 miliard
FC Vaslui  Adrian Porumboiu 160 milioane
Dinamo  Ionuţ Negoiţă 90 milioane
FC Braşov  Ioan Neculaie 50 milioane
CFR Cluj  Arpad Paszkany 30 milioane
Oţelul  Dan Adamescu 700 milioane
Viitorul  Gheorghe Hagi 20 milioane
Sumele sunt exprimate în euro, iar averile sunt conform topului Forbes pe 2012


Investitori care au dispărut din fotbal

Marian Iancu Poli Timişoara
George Copos  Rapid
George Bosânceanu  Farul
Cornel Penescu  FC Argeş
Adrian Mititelu Univ. Craiova
Gheorghe Florea  Rocar
Costel Bucur  Gloria Buzău
Cristi Borcea Dinamo
Nicolae Badea   Dinamo
Vasile Turcu  Dinamo
Dinel Staicu  Univ.Craiova
Gigi Neţoiu  Dinamo, Univ.Craiova
Viorel Păunescu  Steaua

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite