VIDEO Căpitan la naţionala Scoţiei, mijlocaş la Manchester United şi luptător cu o boală care-l „macină“ zilnic. Povestea lui Darren Fletcher

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe unii jucători din Liga I îi vezi „terminaţi“ pe teren după doar 20 de minute. Ori parcă aterizaţi pe dreptungiul verde după o noapte de nesomn. În alte campionate sunt fotbalişti care strâng din dinţi, luptă cu oboseala (din alte motive), şi câştigă bătălii, sau războaie, în lupta cu diverse boli. Un scenariu din filmul vieţii unui „Braveheart“, scoţianul Darren Fletcher.

Fotbal, aproape un an de pauză, iar puţin fotbal, iar aproape un an de pauză. Cursul vieţii lui Darren Fletcher (29 de ani), din decembrie 2011 încoace. Un mijlocaş defensiv, sau fundaş central „la nevoie“, obişnuit al duelurilor tari la centrul terenului, dar care în ultima perioadă se luptă mai mult cu boala. 

Prezenţă importantă în echipa lui United, începând cu sezonul 2003-2004, şi un produs al academiei de tineret a „diavolilor“, Fletcher a dispărut din prim plan de la sfârşitul lui 2011. N-a fost vorba însă de vreo accidentare gravă, ci de o bătălie cu o colită ulcerativă

O boală inflamatorie a intestinului, ce produce ulceratii la nivelului intestinului gros, şi ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute încă. Durerile abdominale, febra şi anemia sunt printre simptomele cele mai „uşoare“. Nu e chiar viaţa ideală pentru un fotbalist. 

Iniţial, Fletcher nu ştia exact originea problemelor sale de sănătate. Verdictul medicilor l-a aflat însă în decembrie 2011. Şi-a luat imediat o pauză îndelungată de pe teren, pentru a se lupta cu această boală cronică, iar până la sfârşitul lui decembrie 2012 n-a mai prins pe teren decât vreo 13 meciuri. 

În ianuarie 2013, Darren Fletcher a suferit o operaţie la intestin, „o procedură planificată, efectuată la timpul optim“, necesară pentru ca jucătorul lui Manchester United să-şi continue cariera profesionistă. În mai, când Sir Alex Ferguson s-a despărţit de United, după 26 de ani, nu l-a uitat pe fostul său jucător şi compatriot şi l-a menţionat în discursul de după ultimul său meci, de pe „Old Trafford“, urându-i lui Fletcher „însănătoşire grabnică şi întoarcere la fotbal“.

Revenirea mijlocaşului n-a fost însă aşa rapidă. Au mai trecut câteva luni de recuperare, şi abia pe 15 decembrie 2013 Fletcher a jucat primele sale minute în garnitura „diavolilor“, după aproape un an, în victoria cu Aston Villa (3-0). 

Fletcher, aplaudat de fanii lui United, la primele minute după aproape un an de pauză. A intrat în locul lui Giggs, în minutul 70, în victoria cu Aston Villa

Pe 26 decembrie, scoţianul a bifat şi primul meci ca titular în Premier League, 3-2 cu Hull, după 360 de zile de absenţă. 

„A fost greu. Din fericire, am o mare familie pe lângă mine, soţia mea, copiii, mama, tata şi surorile mele. O familie minunată, fără de care nu m-aş mai fi aflat astăzi aici. M-au susţinut permanent, m-au încurajat, m-au motivat şi nu m-au dezamăgit niciodată. Toate acestea au contribuit din plin la faptul că mă aflu azi aici, pe drumul spre recuperare“, le-a povestit Fletcher jurnaliştilor britanici, la revenirea pe gazon. 

Mijlocaşul a avut cuvinte de laudă şi pentru clubul din United, de la Sir Alex Ferguson la noul antrenor, David Moyes, sau la David Gill, fost preşedinte executiv până în vară. „Sprijinul din partea clubului a fost fantastic“, a dezvăluit Fletcher. 

Cu Hull a fost titular şi a jucat 60 de minute. Deşi a simţit că poate juca mai mult, (planul iniţial era doar de o oră de joc), scoţianul a fost schimbat de Moyes şi pentru „a nu-i supăra pe medici“. 

În următorul meci al „diavolilor“, pe 28 decembrie, a intrat doar pe final (86), în succesul din deplasare cu Norwich (0-1), iar acum se pregăteşte de confruntarea cu Tottenham, echipa lui Chiricheş, din prima zi a noului an. 

Citeşte şi 

„30 de secunde a fost mort. Credeam că l-am pierdut”. Poveştile celor care au văzut moartea cu ochii, dar s-au întors mai puternici

VIDEO Adevărul Live. În contul  Fundaţiei lui Mihai Neşu, campania: „Pentru tine o monedă, pentru ei un viitor”

Drumul lui Messi, de la injecţii zilnice în picior în copilărie, la superstarul de astăzi. Borne pe parcurs: ajutor, talent uriaş şi o voinţă la fel de mare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite