Cum a răzbunat-o Maribor pe Legia Varşovia. Slovenii, cu doi jucători care au trecut prin Liga I, au ajuns, după 15 ani, în grupele Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vršiči (stânga), fost jucător la Poli, se bucură după reuşita lui Tavares (centru), care a calificat-o pe NK Maribor în grupele Ligii Campionilor, 1-0 cu Celtic.
Vršiči (stânga), fost jucător la Poli, se bucură după reuşita lui Tavares (centru), care a calificat-o pe NK Maribor în grupele Ligii Campionilor, 1-0 cu Celtic.

Celtic Glasgow a devenit prima echipă eliminată de două ori, pe teren, în preliminariile Ligii Campionilor, în acelaşi sezon, după ce-a pierdut, marţi, în Scoţia, returul play-off-ului cu Maribor (0-1, 1-1 în tur). La sloveni evoluează Dare Vršič şi Jean-Philippe Mendy, doi jucători cu ştate vechi în Liga I.

Spulberată de Legia Varşovia, 6-1 la general, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, Celtic a fost trimisă totuşi în play-off-ul competiţiei de rigiditarea celor de la UEFA, care au judecat cazul „Bereszynski“ în litera legii şi nu în spiritul ei. După 4-1 la Varşovia, Legia a învins cu 2-0 şi la Glasgow, dar nu s-a calificat mai departe. În finalul partidei retur, când calificarea era demult decisă, polonezii au făcut o eroare imensă. L-au trimis pe teren pe fundaşul Bartosz Bereszynski, despre care oficialii echipei erau siguri că-şi ispăşise o suspendare mai veche. 

Eliminat în sezonul precedent, fundaşul n-a evoluat două meciuri europene pentru Legia, dar n-a fost trecut şi pe foaia de joc, potrivit regulamentului. Culmea, cazul a fost sesizat de un jurnalist polonez, preluat rapid de scoţieni şi judecat urgent de UEFA, mai ales că a doua zi urma tragerea la sorţi. Forul european a acordat 3-0 la masa verde, în retur, pentru Celtic. Scorul regulamentar, în astfel de situaţii, şi exact cel necesar pentru ca „alb-verzii“ să se califice mai departe. 

„A câştigat fotbalul“

Aşa că, în loc de Legia Varşovia, în play-off-ul Ligii Campionilor a ajuns Celtic, căreia soarta i-a scos în cale gruparea slovenă FK Maribor. Teoretic, o misiune facilă pentru „catolici“, mai ales după un 1-1 în deplasare. Marţi seară, pe „Celtic Park“, fotbalul a reparat „dreptatea“ strâmbă făcută de UEFA. La capătul unui meci în care a irosit cele mai mari ocazii, Maribor a dat lovitura în retur, cu golul căpitanului Marcos Tavares (75), un fotbalist care a fost foarte aproape de un transfer, în trecut, la Unirea Urziceni. La finalul victoriei cu 1-0, care a consfiinţit şi calificarea lui Maribor, după 15 ani, în grupele Ligii Campionilor, s-au bucurat şi cei de la Legia. „A câştigat fotbalul“, a fost mesajul scurt, de pe Twitter-ul oficial al echipei poloneze. Culmea, răzbunarea ar putea fi completă mâine, la tragerea la sorţi a grupelor Ligii Europa. Legia şi Celtic sunt în urne diferite şi s-ar putea întâlni iarăşi. 

Din Liga I, în Liga Campionilor

Înfiinţată în 1960, Maribor e cea mai titrată grupare din Slovenia (12 titluri, 8 Cupe, 4 Supercupe), şi singura din ţara ex-iugoslavă care a ajuns în grupele Ligii Campionilor. În sezonul 1999-2000, la prima participare, „violeţii“ au detonat „bomba“, în ultimul tur preliminar, învingând-o pe Lyon (3-0 la general), dar au încheiat pe ultimul loc într-o grupă cu Lazio, Dinamo Kiev şi Leverkusen. Actuala echipă e antrenată de Ante Šimundža (42 de ani) şi are printre titulari doi jucători care cu ani buni de evoluţii în Liga I. 

Jean Mendy

Jean Mendy a fost transferat la Dinamo în 2006, după ce-a fost ochit de Rednic la un amical cu Evian. La Maribor voluează din 2013

Vršiči, ex- Poli, Mendy ex-Dinamo

Mijlocaşul sloven Dare Vršiči (29 de ani) a jucat trei ani la Poli Timişoara (2007-2010), iar golul său de debut în naţionala Sloveniei (13 meciuri în total, trei reuşite) l-a marcat într-un eşec cu România,  scor 1-2, în preliminariile lui Euro 2008. Vršiči a ajuns la Maribor în această vară, după două sezoane la Austria Viena. Cunoscut fanilor fotbalului din România este şi Jean-Philippe Mendy (27 de ani). Atacanul francez cu origini senegaleze, la Maribor din 2013, a evoluat în Liga I la Dinamo (2006-2010), adus de Rednic, fiind împrumutat şi la Petrolul (2007-2008). Cariera din România a lui Mendy a fost însă marcată de accidentări, francezul nereuşind în tricoul „câinilor“ decât un gol, în 12 meciuri, într-o partidă cu Tottenham, scor 1-3, în grupele Cupei UEFA. 

Şi Marcos Tavares (30 de ani), actualul căpitan şi starul lui Maribor, a fost foarte aproape de Liga 1. În 2009, atacantul şi-a dat acordul, iniţial, pentru un transfer la Unirea Urziceni, dar mutarea nu s-a mai perfectat din cauza unei mici diferenţe între cererea şi oferta salarială, deşi Mihai Stoica a negociat chiar în Slovenia cu jucătorul. Tavares evoluează din 2008 la Maribor, anul trecut a obţinut şi cetăţenia slovenă şi e golgheterul all-time al echipei (125 de goluri în 315 meciuri). 

Rezultate play-off Liga Campionilor

Zenit – Standard 3-0 (1-0 în tur)

APOEL – Aalborg 4-0 (1-1)

BATE – Slovan Bratislava 3-0 (1-1)

FC Porto – Lille 2-0 (1-0)

Celtic – NK Maribor 0-1 (1-1)

În această seară se joacă Malmö – Salzburg (1-2 în tur), Ludogoreţ –STEAUA (0-1), Arsenal – Beşiktaş (0-0), Leverkusen – Copenhaga (3-2), Bilbao – Napoli (1-1). 

Echipele subliniate s-au calificat în grupele Ligii Campionilor. 

Tragerea la sorţi are loc joi, de la ora 18.45 (TVR 1, Eurosport, DigiSport). 

Vezi şi 

Legia Varşovia, ţinută la distanţă de Champions League. Clubului polonez i-a fost respinsă cererea de reincludere

Steaua, norocoasă şi nu prea: a scăpat de Legia Varşovia, dar a dat de Ludogoreţ în play-off-ul Ligii Campionilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite