Cazul Rapid. Cum ne-am făcut de râs în lume: culisele celui mai ruşinos episod din fotbalul românesc de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ prezintă filmul evenimentelor prin care Mircea Sandu, Dumitru Dragomir şi membrii Comitetului Executiv au pus Liga I pe butuci şi cere, în mod public, demisia lor.

„Ca-n filmele cu proşti“. Iată cea mai bună descriere pentru episoadele care, puse cap la cap, au dus la provocarea celui mai mare haos din fotbalul românesc de după Revoluţie. „Adevărul“ a urmărit firul evenimentelor al căror rezultat final a fost verdictul dat de TAS, vineri, la ora prânzului. Ca orice cutremur, decizia venită din Elveţia a produs nişte păgube imediate:

*Derby-ul etapei a treia, Steaua - Rapid, meci care ar fi trebuit să se joace, sâmbătă, 3 august, nu s-a mai disputat. Asta în condiţiile în care se vânduseră peste 10.000 de bilete pentru partidă.

*Meciurile FC Vaslui - Rapid (2-1) şi Rapid - FC Viitorul Constanţa (1-1) din primele două etape ale Ligii I s-au disputat degeaba. Ele vor fi reprogramate, FC Vaslui şi Viitorul Constanţa urmând să întâlnească Concordia Chiajna. 

Acesta e însă doar începutul unei situaţii catastrofale. Ca la orice cutremur, urmează replicile, care vor fi devastatore. De-a lungul anilor, şefii fotbalului românesc au comis-o de nenumărate ori. De această dată însă, s-au întrecut pe sine şi s-au făcut de râs la nivel internaţional! 

Sandu a fost „corupt“ de Dragomir

În acest moment, toată lumea îl arată cu degetul pe Mircea Sandu pentru hoasul creat. Asta deoarece Comitetul Executiv al FRF, al cărui preşedinte e Sandu, a inventat acel baraj ridicol de „supravieţuire“ între Rapid şi Concordia Chiajna pentru a stabili a 18-a echipă din Liga I. Totuşi, „Naşul“ a încercat să împiedice acest fiasco. 

Ştiind că, din cauza recesiunii, foarte multe echipe din România nu mai întrunesc condiţiile financiare pentru a juca în primul eşalon, şeful FRF a tot insistat pentru un campionat 2013-2014 cu 16 echipe, în loc de formatul actual care include 18 cluburi. Sandu s-a lovit însă de opoziţia vehementă a lui Dumitru Dragomir. 

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a invocat contractul pentru drepturile TV. „Televiziunile ne dau 34 de milioane de euro pe an pentru un campionat cu 18 echipe. Dacă acum, în ultimul an de contract, o să reducem numărul echipelor, o să fim daţi în judecată şi pierdem procesul. Dacă restrângi tu campionatul, atunci să fii pregătit să plăteşti şi daunele către televiziuni“, i-a transmis Dragomir lui Sandu.

Pe lângă ameninţarea lui Dragomir, ulterior, a mai apărut o situaţie care a „ucis“ propunerea lui Sandu cu 16 echipe: Universitatea Cluj a primit licenţa la TAS. Astfel, cu trei săptămâni înainte de startul noului campionat, 17 cluburi erau în prima ligă. De aici a început o serie de jocuri ruşinoase de culise pentru ca să ajugem cu orice preţ la 18 formaţii în primul eşalon.

Propuneri ridicole din partea LPF

Ca să o scoată la capăt cu 18 participante în Liga I, şefii fotbalului românesc au pus-o de un Comitet Executiv, acest făcător de „minuni“, la data de 6 iulie. Adică fix cu 14 zile înainte de prima etapă. După cum a recunoscut şeful LPF, Dumitru Dragomir, în cadrul Comitetului Executiv, Liga a venit cu două propuneri pentru mărirea numărului de echipe la 18:

A- Să fie păstrată Rapidul fără niciun meci de baraj, dacă giuleştenii obţin aprobarea planului de reorganizare, care e necesară unei societăţi în insolvenţă.

B- Să se joace un meci de baraj între primele două echipe retrogradate pe linia sportivă, care au luat licenţa, Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi, iar învingătoarea să joace în „A“.

Niciuna dintre aceste propuneri nu putea fi însă pusă în aplicare. Planul de reorganizare a Rapidului a fost respins deja, într-o prima fază, de un judecător sindic. Noul termen pentru aprobare sau respingere e 13 septembrie. Liga I a început la 20 iulie, deci giuleştenii nu puteau fi păstraţi în primul eşalon.   

Nici barajul Chiajna - Iaşi n-ar fi rezolvat problema, în condiţiile în care aşa ceva nu e prevăzut în regulament. 

S-a votat o soluţie 0% regulamentară

Cum propunerile LPF erau impracticabile, cei de la Comitetul Executiv au supus votului o aşa- zisă soluţie venită din partea lui Dumitru Costin, care e reprezentantul sindicatului fotbaliştilor în CEx. Costin a sugerat să se joace un baraj între Rapid şi Concordia Chiajna. Ideea sa a fost aprobată cu 7 voturi pentru şi unul contra. Votul a fost secret.

Imediat după acel Comitet Executiv, Mircea Sandu a dat o declaraţie care spune totul despre aberantul situaţiei: „Hotărâre echilibrată, 50% respectăm criteriul sportiv, 50% pe cel al licenţierii“. Şi 0% regulamentul, ceea ce avea să se întoarcă împotriva fotbalului românesc, precum un bumerang. 

Playoff-ul pentru „supravieţuire“ s-a organizat pe genunchi şi s-a jucat la 10 iulie, cu zece zile înainte de startul noului campionat. Rapid, reunită de o săptămână şi cu jucători adunaţi de unde s-a putut, a învins Concordia Chiajna, scor 2-1, după o confruntare care s-a decis în prelungiri, după 120 de minute. În sfârşit, cu chiu, cu vai, Liga I a ajuns la 18 echipe. Şefii fotbalului românesc erau mulţumiţi. 

Au crezut că cei de la Chiajna vor renunţa

Cel mai fericit era Dumitru Dragomir, care îşi vedea obiectivul, acela de a menţine Rapidul în primul eşalon, îndeplinit. Nu pentru că ar fi un fan al giuleştenilor, ci pentru că vedea în păstrarea lor în „A“ un mod de a mai salva, cât de cât, cota unei competiţii care şi aşa a scăzut drastic, după dispariţia unor cluburi de tradiţie precum Poli Timişoara şi Universitatea Craiova. 

De altfel, preşedintele LPF a fost cel mai virulent, atunci când aflat că cei de la Concordia Chiajna vor ataca la TAS decizia disputării unui baraj ilegal. „Chiajna a retrogradat sportiv, ce mai vrea? Cine retrogradează, nu mai are ce să caute în prima ligă! Am luat decizia, împreună cu FRF, să se joace acest meci de baraj ca să fie 18 echipe în campionat, aşa cum prevede regulamentul“, spunea Dragomir la 12 iulie.

Şeful Ligii, la fel ca şi ceilalţi membri ai Comitetului Executiv, au mizat pe faptul că ilfovenii vor renunţa la demersul lor la TAS. Socotelile lor au fost însă date peste cap acum, iar „nota de plata“ pentru acest fiasco va fi achitat, ca de obicei, de fotbalul românesc.

Hagi a oferit „perla“ zilei

Echipa lui Hagi, Viitorul, e afectată direct de decizia TAS, în condiţiile în care a jucat în etapa a doua cu Rapid (1-1). Acum, rezultatul va fi anulat, iar Viitorul va fi nevoită să joace cu Chiajna. Întrebat ce părere are despre această situaţie, Hagi, al cărui club evoluează tot la Chiajna, a dat un răspuns comic: „Decizia TAS e bună pentru Chiajna, pentru oamenii de acolo, vor avea Liga I în fiecare duminică“. Chiajna e o comună din judeţul Ilfov cu 8.000 de locuitori. 

Chiajna a avut avocat un fost oficial TAS, Federaţia nici nu s-a apărat

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a permis adoptarea unei decizii aberante în cadrul Comitetului Executiv, anume disputarea barajului Rapid – Chiajna, după care şi-a pus toate speranţele în două posibilităţi.

*Să câştige Chiajna barajul, iar Rapid, care oricum n-avea licenţă de Liga I şi nici nu s-a dus la TAS pentru a încerca obţinerea ei, să meargă liniştită în „B“.

*Chiajna, în cazul în care va pierde barajul, se va resemna, va ceda după ameninţările oficialilor fotbalului românesc care au tot insistat că ilfovenii n-au ce căuta în Liga I, şi va renunţa să meargă la TAS.

Ibarrola

Spre dezamăgirea celor de la FRF, a ieşit exact invers. Rapid a învins la baraj, iar Chiajna şi-a continuat demersul în Elveţia. Şi nu oricum, ci angajându-şi un superavocat, pe Jorge Esteban Ibarrola (foto). Acesta a lucrat patru ani, între 2003 şi 2007, chiar la TAS, unde, în calitate de manager şi de supervizor, s-a ocupat de peste 400 de dosare. 

Nici n-au făcut apel, deşi aveau acest drept

De partea cealaltă, ştiindu-se cu „chiloţii murdari“ şi conştientă că barajul n-a avut nicio bază legală, FRF nici nu s-a prezentat la TAS. Dacă cei de la Chiajna au fost reprezentaţi de Ibarrola, în schimb, federaţia n-a avut niciun avocat. 

Mai mult, după ce a venit verdictul de la TAS, care a anunţat retrogradarea Rapidului şi înlocuirea ei în prima ligă cu Chiajna, FRF n-a avut nicio reacţie. Asta în ciuda faptului că ar fi putut ataca decizia din Elveţia, fapt confirmat şi de avocatul LPF, Cătălin Ciubotă: „Decizia TAS e cu drept de recurs şi trebuie atacată la Tribunalul Federal din Elveţia“.

Numai că Ciubotă a insistat că Rapid ar fi trebuit să atace decizia TAS, ceea ce e o altă aberaţie. În speţa care a dus la retrogradarea Rapidului în „B“ şi la promovarea Chiajnei în Liga I, părţile implicate au fost FRF, în calitate de organizator al barajului, şi Chiajna, în calitate de club care a contestat barajul. Rapid n-a avut nicio legătură cu TAS, nu s-a dus niciodată în Elveţia, şi a fost doar o „victimă colaterală“ a hotărârii care a venit de acolo.

Eu am fost la Lausanne, am reprezentat clubul acolo, alături de armata de avocaţi excelenţi pe care i-am avut. Lumea ne-a luat la mişto, dar TAS ne-a dat dreptate. Ionuţ Chirilă antrenor Chiajna

Calendar sufocat: când se joacă restanţele?

Retrogradarea Rapidului a anulat derby-ul cu Steaua, iar după trei etape, formaţia din Ghencea are deja două restanţe! În plus, Vaslui şi Viitorul, adversarele Rapidului din primele două runde, vor trebui să joace acum cu Chiajna. Întrebarea e când se vor disputa toate aceste jocuri? Calendarul competiţional e deja extrem de aglomerat. Urmează meciurile din preliminariile CM 2014, eventual un baraj, plus că sunt şanse să continuăm în cupele europene cu trei-patru echipe! Aşa că găsirea unor date de disputare a acestor restanţe dă mari bătăi de cap oficialilor LPF.

CITEŞTE ŞI:

*Sandu şi Dragomir, colegi în „echipa ruşinii“: cerem demisia lor după cel mai jenant caz din fotbalul românesc

*INTERVIU Gică Popescu, despre situaţia ridicolă din cazul Chiajna-Rapid: „Cu mine nu s-ar fi ajuns aici“

*Din lac în puţ: TAS a anulat barajul, a scos Rapidul din Liga I, dar legal nici Chiajna nu poate evolua în primul eşalon

*Politica pumnului în gură: incompetenţii de la FRF au nenorocit Rapidul, iar acum o ameninţă cu dezafilierea. Cum a ajuns un club de tradiţie la un pas de dispariţie

*Ei ne conduc fotbalul de peste 20 de ani: filmul declaraţiilor tragicomice date de Dumitru Dragomir şi de Mircea Sandu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite