Politica pumnului în gură: incompetenţii de la FRF au nenorocit Rapidul, iar acum o ameninţă cu dezafilierea. Cum a ajuns un club de tradiţie la un pas de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cristescu nu ştie cum să treacă peste situaţia dezastruoasă care a apărut după retrogradarea echipei FOTO Cosmin Iftode
Nicolae Cristescu nu ştie cum să treacă peste situaţia dezastruoasă care a apărut după retrogradarea echipei FOTO Cosmin Iftode

Aruncaţi în „B“, giuleştenii vor da în judecată FRF, însă au fost ameninţaţi că vor avea soarta Craiovei. Mai mult, CSMS Iaşi a anunţat că se va duce la TAS, dacă bucureştenii vor fi lăsaţi să evolueze în liga secundă.

După ce a contribuit la dispariţia unor cluburi de tradiţie precum Poli Timişoara şi Universitatea Craiova, FRF se poate „mândri“ că e pe cale să realizeze hattrick-ul, punând umărul şi la dispariţia Rapidului.

Imediat după finalul campionatului trecut, noii conducători ai clubului, dar şi suporterii erau împăcaţi cu gândul că, neavând licenţă, Rapid va juca în „B“. Trezindu-se în Liga I, Zamfir şi Cristescu au făcut un lot de prima ligă, oferind contracte pe măsură unor fotbalişti consacraţi precum Alex Păcurar şi Tibi Bălan. 

Acum, aceste contracte ar trebui onorate, teoretic, în liga a doua, unde veniturile sunt aproape inexistente, în condiţiile în care cluburile nu mai primesc milioane de euro de pe urma drepturilor TV. 

Au dat prime de 3.000 de euro pentru baraj

Imediat după decizia TAS, Nicolae Cristescu s-a plâns de acest cutremur care a lovit Rapidul. „Puneţi-vă în situaţia noastră. Am făcut nişte investiţii pentru prima ligă, am luat jucători consacraţi pe care nu poţi să-i aduci pe doi lei. Toate cheltuielile pe care le-am făcut, le-am făcut de pomană. Ce se întâmplă cu acele prime pe care le-am dat pentru meciul de baraj?“, a întrebat Cristescu, referindu-se la faptul că fiecare titular al giuleştenilor a încasat 3.000 de euro pentru victoria cu Chiajna.

Cer daune de trei milioane de euro

Afectaţi de haosul provocat de o decizie ilegală luată de Comitetul Executiv, rapidiştii vor contraataca pe cale legală, solicitând daune de trei milioane de euro. 

„Clubul va acţiona în judecată Federaţia Română de Fotbal pentru prejudiciile cauzate de deciziile nelegale adoptate de organismele FRF. Voi reprezenta Rapidul în procesul cu Federaţia şi cu Liga. Regulamentul interzicea posibilitatea ca un club care a retrogradat sportiv să evolueze în Liga I dacă un alt club n-a luat licenţa. Marea problemă e că s-a admis această acţiune a Chiajnei şi s-a desfiinţat acea hotărâre“, a anunţat avocatul Rapidului, Dan Idiţa. 

Soluţie: campionat cu 20 de echipe

Acesta a şi propus, mai în glumă, mai în serios, o soluţie de compromis prin care şi Rapid, şi Chiajna, dar şi CSMS Iaşi, echipă retrogradată, dar cu licenţă, să joace în noua ediţie a Ligii I care a început la 20 iulie. 

„Rapidul are şanse mici să rămână în Liga I, dar are şanse mari să primească daune de la Federaţie. Nu văd de ce nu i s-ar face şi Rapidului o invitaţie să joace în Liga I, cum s-a întâmplat cu Craiova, care a primit loc în liga secundă. Facem o ligă cu 20 de echipe, invităm şi CSMS Iaşi, şi Chiajna“, a spus Idiţa. 

Există trei variante horror

Dincolo de astfel de propuneri fantasmagorice, există trei variante alarmante pentru viitorul Rapidului. 

*În primul rând, clubul riscă dezafilierea, la fel ca în cazul Craiovei, dacă va chema în instanţă FRF şi LPF. „Dacă rapidiştii ne dau în judecată, dispar, se duc în Liga a cincea“, a spus Dumitru Dragomir. „Dacă acţionezi FRF sau LPF în instanţă de drept comun, potrivit regulamentelor aflate în vigoare, rişti să fii exclus“, a adăugat şi avocatul LPF, Cătălin Ciubotă.

*Rapid ar trebui să joace, teoretic, în „B“, însă termenul de înscriere, 15 iulie, a trecut. CSMS Iaşi, care a retrogradat în liga a doua în ultimul sezon, a anunţat, prin vocea preşedintelui Florin Prunea, că va merge la TAS şi va contesta dreptul Rapidului de a evolua în noul sezon al ligii secunde dacă giuleştenii vor fi primiţi în „B“. 

*Chiar dacă va primi o derogare pentru a evolua în liga secundă, Rapid poate fi exclusă şi de acolo după primele două etape. La 13 septembrie, un judecător sindic va analiza, din nou, planul de reorganizare al Rapidului, societate aflată în insolvenţă. Planul a fost respins deja, într-o prima fază, şi sunt şanse mari să se întâmple la fel şi la 13 septembrie. Motivul? Banii din drepturile TV nu vor mai veni, deoarece echipa a retrogradat. Fără aceşti bani, Rapid n-are cum să-şi achite restanţele. Dacă planul de reorganizare va fi respins din nou, atunci Rapid va intra în faliment şi echipa va dispărea. Se poate înfiinţa un nou club, după modelul Glasgow Rangers, însă acesta va fi înscris în competiţie în liga a cincea.

Am vorbit la telefon cu Cristescu şi l-am simţit speriat. Mi-e teamă că există riscul ca Rapidul să dispară de tot. În insolvenţă trebuie să respecţi şi să plăteşti anumite lucruri. Nicolae Manea fost antrenor Rapid   Buget ca să ţinem echipa în Liga a II-a avem, dar nu ştim cu ce jucători vom continua. Dacă ni se vor pune beţe în roate cu înscrierea în <<B>>, atunci vom sta un an pe tuşă şi o vom lua de la capăt din sezonul viitor. Adrian Zamfir acţionar Rapid  

LPF le-a dat 200.000 de euro şi nu mai poate recupera banii

Un alt episod jenant şi în acelaşi timp ilegal a fost dezvăluit de Dumitru Dragomir. Chiar dacă Rapid n-avea statut definitiv de echipă de Liga I, fiind în aşteptare verdictul TAS, LPF a virat 200.000 de euro în conturile giuleştenilor, adică o primă tranşă din drepturile TV. Auzind că rapidiştii vor acţiona LPF în instanţă, Dragomir a izbucnit, făcând şi un autodenunţ: „De ce să ne dea în judecată Rapid, că i-am dat 200.000 fără să aibă dreptul?“. Preşedintele Ligii a admis că banii nu mai pot fi recuperaţi, fiindcă Rapid e în insolvenţă şi nu poate fi executată silit! Probabil, suma va fi trecută la pierderi şi scăzută din ce au de încasat celelalte echipe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite