Cristi Chivu atârnă ghetele în cui după 17 ani prodigioşi ca fotbalist. Reperele carierei fostului căpitan al naţionalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Fostul căpitan al naţionalei, Cristian Chivu, se retrage din activitate la vârsta de 33 de ani. Fotbalistul lasă în spate o carieră presărată cu mari succese, dintre care cel mai important este câştigarea câştigarea Ligii Campionilor cu Inter Milano în 2010.

Cristi Chivu a început să joace fotbal la Reşiţa, oraşul său natal. A debutat ca fotbalist la CSM din localitate în anul 1996, echipă la care a evoluat până în 1998, când s-a transferat la Universitatea Craiova. După numai un an petrecut în Bănie, unde a devenit un adevărat idol pentru fanii olteni, fundaşul a fost ochit de scouterii lui Ajax Amsterdam, care l-au cerut insistent pe "Amsterdam ArenA". Chivu s-a transferat la echipa olandeză chiar în acel an, reuşind să se impună în cel mai scurt timp. În 2001 a devenit căpitanul lui Ajax, cu care a câştigat primul titlu de campion în 2002.

Evoluţiile bune în tricoul lăncierilor l-au propulsat spre Serie A, unde în 2003 a semnat cu AS Roma. Românul a avut evoluţii foarte bune şi la echipa din capitala Italiei, devenind jucător de bază ai formaţiei capitoline. După alţi patru ani petrecuţi la Roma, Chivu semnează în 2007 un contract cu Inter Milano, unde s-a consacrat ca jucător. Cu Inter românul a câştigat cele mai multe trofee: campionatul Italiei (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010), Cupa Italiei (2009/2010, 2010/2011), dar şi Liga Campionilor (în sezonul 2009/2010), pe atunci echipa fiind antrenată de Jose Mourinho.

A debutat la naţională la 19 ani

Chivu a debutat în echipa naţională la vârsta de 19 ani, pe atunci fiind jucătorul lui Ajax. La fel ca la echipa de club, s-a impus repede printre tricolori, devenind ulterior căpitanul primei reprezentative. A fost considerat liderul generaţiei sale din care au mai făcut parte Adrian Mutu, Bogdan Lobonţ sau Răzvan Raţ. La naţională a crescut pe lângă Viorel Moldovan, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu şi Gică Popescu, jucători alături de care a jucat la Euro 2008.  De altfel, Chivu a participat cu naţionala României la Campionatele Europene din 2002 şi 2008. Cel mai răsunător gol marcat de tânărul fundaş pe atunci a fost contra Angliei la Euro 2008:

În mai 2011, Chivu şi-a anunţat retragerea de la naţională, după 75 de meciuri disputate sub tricolor şi trei goluri marcate. Motivul oficial al retragerii a fost pus de jucător pe seama oboselii fizice şi a faptului că nu poate face faţă şi la echipa de club şi la prima reprezentativă. 

O carieră plină de accidentări

Cariera lui Cristi Chivu nu a avut numai părţi pozitive. Fundaşul a fost nevoit să treacă de mai multe ori prin momente de cumpănă din cauza accidentărilor suferite în cei 17 ani de activitate. La începutul lui 2010, românul a trecut prin momente de groază, după ce a suferit o fractură craniană la un meci din Serie A. El a fost operat de doctorii italieni şi de atunci a jucat mereu cu o cască de protecţie pe cap, scrie Mediafax.

În afară de accidentarea la cap, Chivu a mai suferit luxaţii la un deget al piciorului drept, care l-au ţinut departe de gazon luni întregi. Din cauza repetatelor accidentări, care au necesitat mai multe operaţii, românul a decis să se retragă din activitate la vârsta de 33 de ani, vârstă la care alţi fotbalişti încă joacă la cel mai înalt nivel. Din mai 2013, fundaşul nu a mai jucat niciun meci pentru Inter. 

Impresarul Victor Becali a anunţat că fostul căpitan al echipei naţionale îşi va rezilia contractul cu formaţia italiană, urmând să atârne ghetele în cui. "Cristian Chivu are probleme medicale şi doreşte să-şi încheie activitatea de jucător. În zilele următoare îşi va rezilia contractul cu Inter. Decizia lui cred că este definitivă, pentru că susţine că nu mai poate continua să joace. Nu este vorba de o negociere pentru a rezilia contractul, pur şi simplu se va întâmpla. În niciun caz nu se pune problema să mai continue la o echipă din ţară. Motivele retragerii sunt problemele medicale şi e clar că nu mai poate să mai joace nicăieri", a declarat Victor Becali, pentru Mediafax.

Cristian Chivu este căsătorit cu fosta prezentatoare TV Adelina Elisei, cu care are două fetiţe, Natalia şi Anastasia. Românul a fost desemnat de trei ori fotbalistul român al anului (2000, 2002 şi 2009) şi a fost inclus de UEFA în echipa anului 2002.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite