Ce s-a ales de fotbalul românesc la 20 de ani de la Mondialul din 1994: la ce echipe jucau românii atunci şi unde ajung acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hagi s-a transferat la Barcelona după CM 1994. FOTO: Guliver
Hagi s-a transferat la Barcelona după CM 1994. FOTO: Guliver

La două decenii de la Mondialul care l-a propulsat pe Hagi la formaţia blau-grana, „Adevărul“ face o comparaţie între ce a fost şi ce a ajuns echipa naţională.

Pe lângă rezultatele la nivel de cluburi şi prima reprezentativă, mai nou, şi perioadele de transferuri ne arată cât de jos a ajuns fotbalul românesc. 

Vremurile în care cluburile din Occident se băteau pe jucătorii cei mai buni din Liga I par acum dintr-o altă viaţă. Acum, românii care joacă în cele mai tari campionate ale Europei – nu cei care stau pe băncile de rezerve – încap pe degetele unei singure mâini.

La 20 de ani de la cel mai frumos moment al fotbalului românesc la nivel de echipă naţională, Mondialul din 1994, „Adevărul“ a făcut o comparaţie între lotul deplasat în America, cel folosit la ultimul turneu major la care ne-am calificat, Euro 2008, şi grupul cu care Victor Piţurcă ar putea ataca preliminariile pentru Euro 2016.

Concluzia, pe scurt? Lipsa rezultatelor a prăbuşit inclusiv cota jucătorilor români, care acum sunt căutaţi doar în zona arabă sau de cluburi de mâna a doua şi a treia din Europa. 

Filmul s-a rupt la Chivu

Înainte de CM 1994, România avea deja jucători care evoluau în campionatele puternice ale Europei, iar după parcursul din America, numărul acestora a şi crescut. În anii ce au urmat, fotbaliştii români au împânzit Europa şi, la un moment dat, ajunseserăm în situaţia fericită de a avea mai mulţi stranieri în lot decât jucători din campionatul intern.

Lucrurile s-au schimbat însă, treptat, odată cu retragerea componenţilor Generaţiei de Aur. Cristi Chivu a fost ultimul român care a realizat ceva remarcabil la nivel de cluburi cu o echipă importantă. Fostul căpitan al tricolorilor a fost un om de bază în marea echipă a Inter-ului cu care Mourinho a făcut „tripla“ în 2010: titlul în Serie A, Cupa Italiei şi Liga Campionilor.

Tânjesc după Asia şi Azerbaidjan

Acum, fotbalul românesc are o imagine atât de proastă, încât jucătorii din Liga I visează la transferuri în zona arabă, în Azerbaidjan sau la cluburi obscure, dar cu bani din Rusia. Torje, considerat, la un moment dat, cea mai mare speranţă din noul val de fotbalişti, a ajuns la Konyaspor (locul 11 în prima ligă turcă, în sezonul trecut). Coleg cu el va fi Ciprian Marica, atacantul care, în goana după bani, a plecat din Spania. 

Devenit liber de contract după despărţirea de Dinamo, Cristi Bălgrădean, aşteaptă un semn din Azerbaidjan, acolo unde deja avem o legiune românească formată din Scarlatache şi Piţ (Khazar Lankaran), Pulhac, Ropotan şi Andrei Cristea (Qabala).

„Abonaţi“ la bancă în Occident

Şi puţinii români care mai prind câte un contract în Europa se confruntă, de cele mai multe ori, cu probleme de adaptare, sfârşind prin a sta pe banca de rezerve. Exemplele Lobonţ (AS Roma), Torje (Espanyol), Rusescu (Sevilla) şi Alexe (Sassuolo) provin din sezonul trecut şi sunt elocvente.

Avem doar „distrugători“ de valoare

O altă problemă care afectează şi echipa naţională e faptul că fotbalul românesc nu prea mai produce jucători ofensivi de valoare. Cu excepţia lui Maxim (Stuttgart), cel mai bine cotaţi fotbalişti din lotul actual sunt nişte portari şi fundaşi. E o situaţie diametral opusă faţă de 1994, atunci când lotul era plin de fotbalişti tehnici, precum Hagi, Panduru, Dumitrescu sau Răducioiu, iar până şi fundaşul Belodedici impresiona prin eleganţa sa în joc.

Pentru Marica e mai bine în campionatul Turciei, unul în progres, decât să meargă la arabi. Daniel Pancu atacant Rapid   Marica şi Torje sunt la Konyaspor? Asta e valoarea fotbalului românesc în momentul de faţă. Marica ar fi trebuit să stea lângă mine, ar fi jucat şi acum la o echipă precum Şahtior.  Mircea Lucescu antrenor Şahtior

Ce a făcut România la turneele finale din ultimii 20 de ani

Competiţie Rezultat

CM 1994 Sferturi

Euro 1996 Eliminat în grupe

CM 1998 Optimi

Euro 2000 Sferturi

CM 2002 Nu s-a calificat

Euro 2004 Nu s-a calificat

CM 2006 Nu s-a calificat

Euro 2008 Eliminat în grupe

CM 2010 Nu s-a calificat

Euro 2012 Nu s-a calificat

CM 2014 Nu s-a calificat

Cel mai bine cotat român nici nu joacă la naţională

Într-o perioadă în care România duce lipsa unor fotbalişti de valoare, cel mai bine cotat român, Ştefan Radu, nici nu joacă la naţională. Fundaşul de 27 de ani, legitimat la Lazio din 2008, şi-a anunţat retragerea de la prima reprezentativă în aprilie 2013. Motivele au fost dezvăluite de impresarul său la vremea respectivă, Ioan Becali. „Probabil, s-a simţit stingher, nu are prieteni în lot. E un alt tip de om, care vrea să-şi trăiască viaţa într-un alt mod, trebuie înţeles. Probabil nu se simte capabil să joace pentru echipa naţională. El oricum n-a contribuit la echipa naţională şi cu asta basta, închidem capitolul“, a spus Becali. Între 2006 şi 2013, Radu a bifat doar 14 selecţii şi a ratat multe convocări din cauza unor probleme medicale.

Lot
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite