ANALIZĂ "Adevărul" a analizat evoluţia atacanţilor din Liga I. Budescu a avut un sezon excelent, Hamza e cel mai eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 25 de ani, Constantin Budescu traversează cea mai bună perioadă a carierei lui, însă are probleme cu kilogramele în plus pe care le acumulează în mod regulat.

Budescu este un produs al Petrolului, dar soarta a făcut ca el să se lupte la titlu chiar contra formaţiei la care s-a consacrat. Căpitanul Astrei avea de mic veleităţi de golgheter. Juca la copii, în satul natală, manasia, de lângă Urziceni, şi înscria câte 7-8 goluri pe meci. A fost remarcat de unul dintre maseurii Petrolului la o ediţie a „Cupei Moş Crăciun” şi aşa a ajuns la Petrolul, unde Vivi Răchită l-a aruncat în joc, la echipa mare la numai 16 ani.
Budescu a jucat pentru „lupii galbeni” doar în liga secundă, deoarece în momentul în care clubul ploieştean a trecut în custodia Primăriei, foştii proprietari, Liviu Luca şi Florin Bercea, şi-au păstrat drepturile asupra a doi fotbalişti: Budescu şi Marinescu. Primul a fost vândut Astrei, iar cel de-al doilea Unirii Urziceni, fiecare pe câte 150.000 de euro. Cota lui Budescu a explodat însă în sezonul 2012-2013, când a ajuns de la 150.000 de euro la 1,5 milioane de euro, dar chiar şi aşa selecţionerul Victor Piţurcă n-a avut ochi pentru el.
Ce-i drept, la intervale regulate, fotbalistul are de furcă cu kilogramele, fiind bănuit că frecventează fast-foodurile şi adoră să bea coca-cola. „Dacă n-ar fi avut aceste probleme, Budescu ar fi jucat demult în străinătate. Are cele mai bune execuţii din fotbalul românesc”, a spus despre el patronul Ioan Niculae. Exceptând cele 19 goluri marcate în Liga I, Budescu mai are şase reuşite în sezonul de toamnă, în Cupa României şi Liga Europa, iar specialiştii l-au creditat cu golul campionatului, înscris de la jumătatea terenului în poarta lui Dinamo.
Eric a confirmat şi la Pandurii
Brazilianul Eric s-a transferat în vară de la Gaz Metan Mediaş la Pandurii, reuşind o jumătate de an foarte bună, care acum i-a adus un transfer în Arabia Saudită, la Al Ahli. Eric s-a adaptat foarte bine în fotbalul românesc, iar anul acesta urmează să primească cetăţenia, ceea ce l-ar face disponibil pentru echipa naţională. Va fi însă mult mai greu pentru el să joace pentru România din fotbalul arab, întrucât ar fi extrem de dificil de monitorizat.
Explozia lui Rotariu
Dorin Rotariu este unul dintre cei mai vânaţi tineri fotbalişti din România, Manchester United şi Chelsea ţinându-l sub observaţie. „De vină” sunt golurile reuţite, în urma unor execuţii pe care puţini fotbalişti de 18 ani le pot avea. Rotariu este cel mai bun marcator a lui Dinamo în sezonul de toamnă şi asta spune tot. El a beneficiat însă şi de retragerea lui Dănciulescu, care a eliberat un loc important în ofensiva „câinilor”. Danciu a începu sezonul ca jucător activ, dar a fost trecut pe linie moartă, din pricina vârstei, şi în noiembrie a devenit team-manager al clubului.
Eficientul Hamza şi „petarda” Camara


În compartimentul ofensiv, Petrolul are doi fotbalişti cu evoluţii diametral opuse. Tunisianul Younes Hamza este cel mai eficient fotbalist din Liga I. El a jucat în 11 meciuri (de şase ori ca titular) şi a marcat de 9 ori, având o medie de un gol la 70 de minute. Hamza a lipsit aproape două luni din cauza unei accidentări la genunchi, dar chiar şi aşa e pe un loc fruntaş în topul golgheterilor din România. La polul opus eficienţei lui Hamza (dreapta) este ineficienţa incredibilă a colegului său de la Petrolul, Abel Camara. Fost internaţional de tineret în echipa Portugaliei, Camara a ales să joace la seniori pentru ţara natală, Guineea Bissau. El a venit la Ploieşti sub formă de împrumut de la Beira Mar dar în tot sezonmul de toamnă n-a marcat niciun gol. A jucat de 9 ori în campionat şi de 6 ori în alte competiţii, cupă şi cupe europene, dar are un bilanţ dezastruos: zero goluri şi o mulţime de ratări. Cel mai probabil, Petrolul va renunţa la serviciile lui, posibil chiar din această iarnă, după ce venirea lui Mutu va deveni o certitudine.
 

hamza5

Steaua nu şi-a găsit golgheter

O explicaţie a scăderii de randament din jocul Stelei este şi faptul că echipa din Ghencea şi-a pierdut golgheterul. Steaua l-a vândut în vară pe Rusescu la Sevilla şi a încercat să suplinească plecarea acestuia cu aducerea italianului Piovaccari şi a grecului Kapetanos. Nici unul, nici celălalt n-au reuşit să-l facă uitat pe Rusescu, deşi Piovaccari s-a remarcat prin câteva goluri, demonstrând că are sânge de oportunist. Steaua a suferit şi prin faptul că Nikolici, Mihai Costea şi Tatu, ceilalţi fotbalişti din atac, au existat în lot doar teoretic, deoarece practic n-au realizat nimic.

Niciun atacant român din Liga I n-a fost convocat la naţională în toamna anului trecut

214 goluri în Liga I avea Ionel Dănciulescu când s-a retras de la Dinamo


Cei mai prolifici atacanţi
Eric (ex-Pandurii) 11 goluri
Budescu (Astra) 10 goluri
Hamza (Petrolul) 9 goluri
Szekely (ACS Poli) 9 goluri
Golubovici (Ceahlăul) 8 goluri

Cea mai bună cotă de piaţă
Eric (ex-Pandurii) 2,4 milioane
Hamza (Petrolul) 2,35 milioane
Budescu (Astra) 2,3 milioane
Piovaccari (Steaua) 2 milioane
Yazalde (Astra) 2 milioane
Sumele sunt exprimate în euro

Cele mai bune ofensive
Pandurii 25 goluri
Astra 20 goluri
Petrolul 14 goluri
CFR Cluj 14 goluri
Ceahlăul 13 goluri
Goluri marcate de atacanţi

Cei mai înalţi atacanţi
Jula (România- Ceahlăul) 1,92 m
Dore (Congo – Petrolul) 1,91 m
Tudorie (România – Ceahlăul) 1,90 m
Henrique (Brazilia- Oţelul) 1,87 m
Ogbu (Nigeria – CFR Cluj) 1,86 m

Golgheterii Ligii I în activitate
Nicolae Dică (Viitorul) 104 goluri
Mugurel Buga (FC Braşov) 82 goluri
Andrei Cristea (FC Braşov) 61 goluri
Romeo Surdu (FC Braşov) 61 goluri
Florin Costea (CFR Cluj) 57 goluri

Cei mai buni marcatori străini all-time
Wesley (ex-Vaslui) 61 goluri
Kapetanos (Steaua şi CFR Cluj) 48 goluri
Eric (ex-Pandurii şi Gaz Metan) 41 goluri
Demollari (ex-Dinamo) 36 goluri
Temwanjera (Vaslui) 35 goluri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite