Beijing intră în istorie: capitala Chinei va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă. Câţi bani vor cheltui asiaticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China

Într-un moment în care Occidentul fuge de astfel de evenimente costisitoare, chinezii pun la cale o investiţie colosală. Ei au câştigat votul Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) după o luptă dură cu singurul oraş rival care a îndrăznit să candideze.

Jocurile Olimpice, mai ales cele de Iarnă, sunt din ce în ce mai evitate de Occident şi de America de Nord, deoarece implică nişte costuri uriaşe, generând, în schimb, venituri relativ mici.

Ultimul exemplu: Soci 2014 pentru care ruşii au cheltuit 50 de miliarde de dolari! O investiţie nerentabilă, totul fiind, în realitate, o propagandă a lui Vladimir Putin. Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 au fost acordate deja oraşului sud-coreean Pyeongchang, iar vineri, Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat numele oraşului care va organiza ediţia din 2022.

Iniţial, trei oraşe, Oslo (Norvegia), Alma-Ata (Kazahstan) şi Beijing (China) s-au înscris în cursă. Pe parcurs însă, norvegienii s-au retras. Vineri, chinezii şi-au învins rivalii din Kazahstan, rezultatul votului fiind 44-40. Astfel, Beijing va intra în istoria sportului: e primul oraş care reuşeşte să fie gazdă atât pentru o ediţie de vară, cât şi pentru una de iarnă. De asemenea, Beijing va deveni cel mai mare oraş care a găzduit vreodată JO de Iarnă, record care e deţinut, în acest moment, de Vancouver, gazdă în 2010.

În 2008, chinezii au cheltuit 43 de miliarde dolari pentru Jocurile Olimpice de Vară. Acum, bugetul anunţat pentru evenimentul din 2022 e de 3,9 miliarde de dolari. Victoria Beijingului înseamnă că, începând cu 2018, Jocurile Olimpice se vor muta în Asia:

2018 - Jocurile Olimpice de Iarnă - Pyeongchang (Coreea de Sud)
2020 - Jocurile Olimpice de Vară - Tokyo (Japonia)
2022 - Jocurile Olimpice de Iarnă - Beijing (China)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite