Bani pentru campioni: cum se împart indemnizaţiile de la MTS şi ce sportivi beneficiază de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Bellu şi Mariana Bitang vor primi câte 7200 de lei pe lună
Octavian Bellu şi Mariana Bitang vor primi câte 7200 de lei pe lună

Ministerul Sportului a decis acordarea unei indemnizaţii lunare de 1800 de lei sportivilor cu performanţe. Antrenorii pot ajunge până la 7200 de lei neimpozabili.

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, adoptarea unei măsuri fără precedent: acordarea unor „salarii” de 1800 de lei sportivilor care au dovedit că pot face performanţă la nivel înalt şi care se pregătesc de Olimpiada de la Rio 2016.


De aceşti bani vor beneficia sportivii care au venit pe locurile 1-6 la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, pe 1-4 la Campionatele Mondiale şi pe 1-3 la Europenele disputate în 2013, fiind luate în calcul doar sporturile olimpice. Ca o excepţie, naţionala de polo a intrat şi ea în programul ministerului.


Aprovimativ 110 sportivi vor beneficia de generozitatea MTS, plus alţi 465 de oameni care fac parte din colectivul tehnic: antrenori, medici, kinoterapeuţi. De altfel, antrenorii sunt cei mai câştigaţi, având posibilitatea de a încasa până la 7200 de lei lunar, adică patru indemnizaţii aferente sportivilor pe care-i pregătesc. În această ipostază sunt, de exemplu, Octavian Bellu şi Mariana Bitang (gimnastică), Mihai Covaliu (sabie) sau Mircea Roman (canotaj).

Împiedică retragerile premature

Pe lângă cei cu „certificat” de campioni, mai sunt alţi 1180 de sportivi care fac parte din loturile naţionale ale României, cu perspectiva de a ajunge la Rio 2016. Ei vor primi 900 de lei pe lună.
„Una dintre măsurile care ne bucură foarte mult este faptul că am rezolvat o problemă: până acum, nu puteam plăti antrenorii şi sportivii de performanţă. Nu încurajam decât rezultatele trecute, nu şi pe cei care sunt în activitate”, a afirmat ministrul Nicolae Bănicioiu. Prin acordarea acestor sume, se doreşte stoparea retragerii premature a sportivilor care erau nerăbdători să primească renta viageră.

Premierea ţine cât un ciclu olimpic!

Secretarul de stat Carmen Tocală a explicat mecanismul. „Banii nu vin dintr-o alocaţie bugetară, ci îi luăm din veniturile MTS, din accize, loterie, pronosticuri sportive. Sunt scutiţi de impozit. Vom analiza pas cu pas activitatea fiecărui sportiv. Dacă unul are acţiune la lotul naţional şi nu se prezintă, va da toţi banii înapoi! Toate rezultatele obţinute la Mondiale şi Europene vor fi cuantificate până la Jocurile Olimpice de la Rio. După Olimpiadă, o luăm de la zero!”, a spus Carmen Tocală.


Aceşti bani sunt ca o bursă lunară. Lucrăm de opt luni la acest plan

Carmen Tocală, secretar de stat MTS


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite