Avanpremieră Franţa: Dragoş Grigore se pregăteşte de duelurile cu Ibrahimovici. PSG e favorită la titlu, Monaco a slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut am avut şase români la startul campionatului din Franţa. Acum sunt doar doi, ambii la Toulouse. Marea favorită la câştigarea titlului este, şi în acest an, PSG, care l-a adus pe David Luiz, de la Chelsea, pentru o sumă-record.

La începutul ediţiei 2013-2014, şase români evoluau pe prima scenă din Franţa: Adrian Mutu, Ştefan Popescu (ambii Ajaccio), Aurelian Chiţu (Valenciennes), Bănel Nicoliţă (Saint-Etienne), Mihai Roman (Toulouse) şi Claudiu Keşeru (Bastia). 

Până la jumătatea sezonului, doar Nicoliţă şi Roman au mai rămas în Hexagon, însă mai mult pe „hârtie“. 

Primul a ajuns la Nantes, împrumut, dar n-a convins, iar în acest moment este liber de contract, al doilea a fost lovit de un ghinion teribil, după ce o accidentare suferită chiar în iulie 2013 l-a scos din circuit. Mihai Roman (29 de ani) a terminat sezonul cu doar 83 de minute jucate în campionat, dar acum e refăcut complet.  

image

Mihai Roman

Din iunie 2014 i s-a alăturat la gruparea „violetă“ şi Dragoş Grigore (27 de ani). Fostul fundaş central al lui Dinamo a semnat pe doi ani cu Toulouse, a avut evoluţii apreciate în meciurile amicale din presezon, iar antrenorul Alain Casanova îl vede titular în sezonul care stă să înceapă. Sezonul trecut, gruparea din sud-vestul Franţei a încheiat pe locul 9, dar acum are ambiţii mai mari. 

PSG  a luat deja Supercupa

Anul trecut, ora exactă în Franţa s-a dat de la Paris, de pe „Parc des Princes“. PSG a luat campionatul (al doilea consecutiv), şi Cupa Ligii, şi a dat şi golgheterul (Ibrahimovici, cu 26 de reuşite şi 11 pase de gol). Şi sunt semne că hegemonia va fi una de durată. Parizienii au început deja noul sezon cu dreptul, după ce-au câştigat Supercupa (2-0 cu Guingamp) şi l-a adus pe David Luiz, de la Chelsea, cel mai scump fundaş din istoria fotbalului (49,5 milioane de euro). 

PSG s-a întărit, alţii, în schimb, au slăbit, aşa că gruparea antrenată de Laurent Blanc este marea favorită şi a caselor de pariuri (1,25 la câştigarea titlului, Monaco, următoarea pe listă, având cota 7!).  

Ibrahimovici, cu Supercupa Franţei, trofeul cu care PSG a deschis noul sezon. FOTO: Reuters

Monaco, în regres. Celelalte nu contează

Singura echipă care părea capabilă să oprească marşul lui Ibrahimovici&Co. spre alte trofee, Monaco, gruparea care a încheiat sezonul trecut pe locul 2, la nouă puncte în spate, şi-a pierdut „giuvaerul“. 

După un Mondial fabulos, încheiat în postura de golgheter, James Rodriguez (23 de ani) a fost acontat de Real Madrid pentru 80 de milioane de euro! Şi există speculaţii în presa franceză că şi Radamel Falcao i-ar călca în scurt timp pe urme coechipierului său de la naţionala Columbiei. 

În momentul de faţă, Falcao e refăcut după accidentarea gravă din cauza căreia a ratat Mondialul, pe 2 august a revenit într-un amical cu Valencia (2-2), primul meci după şase luni de pauză, iar, dacă-l vor păstra, monegascii speră ca atacantul să aibă un procentaj mai bun de reuşite decât cel din sezonul trecut (17 meciuri/9 goluri).

E clar însă că miliardarul rus Ribolovlev a ridicat piciorul de pe acceleraţia transferurilor. În vara trecută, a investit 180 de milioane de euro în jucători, dar titlul l-a luat PSG. Acum, „roş-albii“ au cumpărat de 24 de milioane şi au vândut de 86 de milioane. Plus că, între timp, Ribolovlev a devenit probabil mai atent cu finanţele, după ce a cedat fostei soţii, în mai 2014, suma de 4,5 miliarde de dolari, în cel mai scump divorţ din istorie.

Şi nici mutarea de pe banca tehnică nu impresionează. Ce n-a reuşit Ranieri, ajuns ]ntre timp la naţionala Greciei, va încerca Leonardo Jardim (40 de ani), dar portughezul care a condus-o pe Sporting, sezonul trecut, n-are un CV de calibru.

Restul „contracandidatelor“? Lille, o echipă solidă sezonul trecut, locul 3 şi a doua defensivă a sezonului, după PSG, l-a vândut pe belgianul Origi la Liverpool, dar „cormoranii“ l-au mai lăsat pe atacant, împrumut, la echipa franceză, încă un sezon. Iar Marseille şi Lyon se bat, teoretic, doar pentru locurile de Liga Campionilor. Nicio grupare nu pare însă capabilă să producă marea surpriză, câştigarea titlului de sub nasul lui PSG. 

49,5 milioane de euro a plătit PSG pentru transferul lui David Luiz, de la Chelsea. Transferurile însumate ale celorlalte 19 echipe din prima ligă franceză reprezintă 62 de milioane de euro

Cele mai scumpe transferuri în această vară din Franţa

Jucător De la La Sumă (mil.euro)

David Luiz Chelsea PSG 49,5

Aymen Abdennour Toulouse Monaco 13

Tiemoune Bakayoko Rennes Monaco 8

Michy Batshuayi Standard Marseille 6

Roman Alessandrini Rennes Marseille 5

Câştigătoare titlu Franţa 

Echipă Nr. campionate

Saint – Etienne 10

Marseille 9

Nantes 8

Monaco 7

Lyon 7

Reims 6

Bordeaux 6

Nice 4

PSG 4

Lille 3

Programul primei etape

Vineri, 8 august

Reims – PSG 21.30 DigiSport 1, DolceSport 1

Sâmbătă, 9 august

Bastia – Marseille 22.00 DigiSport 1, DolceSport 2

Evian – Caen 22.00

Guingamp – Sait-Etienne 22.00

Lille – Metz 22.00

Montpellier – Bordeaux 22.00

Nantes – Lens 22.00

Nice – Toulouse 22.00

Duminică, 10 august

Lyon – Rennes 18.00 DigiSport 1

Monaco – Lorient 22.00 DigiSport 3, DolceSport 2

VIDEO Au pierdut, dar au devenit campioni. PSG a câştigat pentru a doua oară consecutiv titlul în Franţa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite