Cel mai scump divorţ din istorie: un oligarh rus trebuie să îi plătească fostei soţii 3,3 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul rus Dmitri Ribolovlev şi
Elena Ribolovleva au avut un mariaj de 24 de ani şi un proces în
instanţă ce a durat şase ani FOTO AFP
Oligarhul rus Dmitri Ribolovlev şi Elena Ribolovleva au avut un mariaj de 24 de ani şi un proces în instanţă ce a durat şase ani FOTO AFP

Cel scump divorţ din istorie s-a consemnat în Elveţia acolo unde un tribunal a hotărât că miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, patronul echipei de fotbal AS Monaco, trebuie să îi plătească fostei soţii suma de 3,3 miliarde de euro, în urma unui proces care a durat şase ani.

Oligarhul rus Dmitri Ribolovlev, în vârstă de 47 de ani, patron al echipei de fotbal AS Monaco, trebuie să îi plătească fostei sale soţii, Elena Ribolovleva (47 de ani), suma de aproape trei miliarde trei sute de milioane de euro, în urma unui proces de divorţ care a durat nu mai puţin de şase ani. Decizia a fost luată în urmă cu o săptămână de Tribunalul de Primă Instanţă din Geneva, dar nu a fost făcută publică până de curând. Hotărârea prevede ca miliardarul rus să îi plătească Elenei Ribolovleva jumătate din întreaga sa avere, care se ridică la aproximativ şapte miliarde euro, ceea ce face ca acesta să fie cel mai scump divorţ din istorie. Chiar şi aşa, fosta soţie ar putea să obţină cu greu suma de bani din moment ce judecătorii i-au îngheţat activele lui Ribolovlev din Elveţia şi de peste hotare.

O lovitură de ciocan“

Omul de afaceri, care poate ataca decizia instanţei elveţiene, a declarat că suma astronomică pe care ar trebui să o plătească este ca „o lovitură de ciocan“. Marc Bonnant, avocatul fostei soţii a rusului, a spus că „soluţionarea a venit pe cale amiabilă“, chiar dacă miliardarul, aflat pe locul 147 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, „a opus o rezistenţă puternică“ şi a încercat să îşi ascundă banii, în ultimii ani, în paradisuri fiscale, arată „Daily Mail“. „Din câte ştiu eu, niciodată nu a fost pronunţată în Elveţia o asemenea condamnare. Niciodată un oligarh n-a fost nevoit, pe cale judiciară, să se achite de o asemenea datorie la adresa soţiei sale“, a mai spus Bonnant.

Dmitri Ribolovlev foto afp

Dmitri Ribolovlev, alături de o femeie necunoscută, în timpul unui meci al echipei AS Monaco FOTO AFP

O mare parte din averea lui Dmitri Ribolovlev a venit în urma vânzării, în 2010, a acţiunilor pe care le deţinea la compania de îngrăşăminte Uralkali, unul dintre cei mai mari producători mondiali de potasiu. Suma la care s-a ridicat tranzacţia a fost de 4,7 miliarde de euro. Cei doi foşti soţi îşi dispută termenii divorţului încă din 2008, iar odată cu decizia instanţei Elena a câştigat şi custodia fiicei în vârstă de 13 ani, Anna. Cei doi s-au întâlnit pe vreme când erau studenţi în Rusia, căsătorindu-se în 1987.

Acuzat de asasinare

Elena i-a fost alături lui Dmitri în cursul transformării de la statutul de medic, la cel de antreprenor, în cei 24 de ani petrecuţi împreună. În 1996, oligarhul rus a fost acuzat de asasinarea patronului unei societăţi concurente, dar după 11 luni în arest a fost eliberat deoarece procurorii nu i-au putut dovedi vinovăţia. Autorităţile i-au ordonat să poarte vestă antiglonţ şi să se mute cu familia în Elveţia. Rusul a rămas uimit atunci când a aflat că Elena depusese, în apropiere de Anul Nou, în 2008, actele de divorţ. În petiţia sa, Elena scria că nu mai poate suporta infidelităţile soţului ei, descriind petrecerile cu diverse tinere de pe iahturile sale private, alături de alţi oligarhi.

În dosarul depus de Elena Ribolovlev şi în Statele Unite ale Americii se precizează că fostul soţ s-a folosit de proprietăţile maritale pentru a cumpăra active printr-o multitudine de trusturi şi societăţi cu răspundere limitată. Printre aceste bunuri se numără dreptul majoritar de proprietate al clubului francez de fotbal AS Monaco, achiziţionat în 2011, sau o casă cumpărată de la magnatul Donald Trump, în Florida.

Dmitri Ribolovlev daily mail

Casa din Florida FOTO „Daily Mail“

Rusul mai deţine un conac, în Hawaii, cumpărat de la actorul Will Smith, în valoarea de 14 milioane de euro şi o vilă în Monaco, în care trăieşte, pentru care a plătit 218 milioane de euro. El mai are o proprietate în sudul staţiunii Saint Tropez, dar şi o colecţie de artă, printre care picturi de Picasso, Van Gough şi Monet. Mai mult, Ribolovlev a cumpărat insula elenă Skorpio, unde este îngropat magnatul Aristotelis Onassis, şi mai deţine şi un castel în Elveţia, estimat la 232 de milioane de euro.

insula elenă Skorpio

Alte divorţuri celebre şi costisitoare

Până acum, cel mai scump divorţ din istorie fusese cel dintre Alex Wildenstein şi fosta lui soţie, Jovelyne, dependentă de operaţii estetice. Omul de afaceri francez, care a murit în 2008 din cauza unui cancer de prostată, a trebuit să îi plătească acesteia suma de 1,8 miliarde de euro.

În 1999, mogulul media Ruperth Murdoch a avut cel mai costisitor divorţ, atunci când s-a separat de ce-a de-a doua soţie, Anna, după o relaţie de 32 de ani. El a trebuit să îi plătească fostei partenere 1,2 miliarde de euro. În 2009, Mel Gibson şi-a atras faima unuia dintre cele mai scumpe divorţuri din istoria Hollywood-ului, după ce fosta lui soţie, Robyn, a câştigat 310 milioane de dolari, cu câteva luni înainte ca Oksana Grigorieva, amanta starului la acea vreme, să o nască pe fiica actorului. O altă vedetă cunoscută, Madonna, a rămas, în urma căsătoriei cu regizorul britanic Guy Ritchie, cu doi copii, Rocco şi David Banda, dar şi cu 73 de milioane de euro mai puţin din averea totată de 562 de milioane de euro.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite