ANALIZA Simona Halep, faţă în faţă cu „tractorista“ terenurilor de tenis. De ce a fost numită Caroline Wozniacki aşa şi care ar trebui să fie planul româncei azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep vs Caroline Wozniacki
Simona Halep vs Caroline Wozniacki

Simona Halep joacă azi la Singapore, de la ora 14.30, contra Carolinei Wozniacki, în al doilea său meci din Grupa Roşie a Turneului Campioanelor.

Simona şi Wozniacki au învins în prima fază a grupelor şi sunt două jucătoare care se cunosc bine. Bilanţul meciurilor directe este 3-2 în favoarea danezei, ultima lor dispută având loc anul acesta la Eastbourne, unde Wozniacki s-a impus în trei seturi.

Disputele dintre Halep şi Wozniacki au fost mai mereu echilibrate, pentru că cele două jucătoare au un stil de joc destul de asemănător. Dincolo de asta, sunt legate şi de faptul că deşi ambele au stat pe fotoliul de lider WTA (Simona este în prezent, Wozniacki a fost 67 de săptămâni în 2010 şi 2011), niciuna n-a câştigat vreun Grand Slam. Ba, mai mult, ambele au câte două finale pierdute, Halep la Roland Garros (2014 şi 2017), Wozniacki la US Open (2009 şi 2014).

Îşi epuizează adversarele

Similitudinele dintre ele merg mai departe, şi din punct de vedere al stilul lor de joc. Simona şi Wozniacki sunt două maratoniste, jucătoare capabile să alerge extrem de mult şi să retuneze în continuu. După ultimul meci direct, cel de la Eastbourne, Cristian Tudor Popescu puncta la obiect: "Simona a avut în faţă o adevărată tractoristă a terenurilor de tenis. Wozniacki este de o tenacitate şi de o rezistenţă extraordinară". Întradevăr, stilul danezei este unul bazat pe alergat şi recuperat mingi. Nu e o jucătoare spectaculoasă, dar e o jucătoare pe care multe colege de circuit ar prefera să nu o întâlnească. Pentru că ea nu are nicio problemă din a-şi epuiza fizic adversarele şi a le îndemna să rişte, într-un joc al nervilor din care adesea iese învingătoare. Wozniacki tranşează destule puncte în favoarea ei după 14-15 schimburi de mingi, pentru că e răbdătoare şi are un joc de anduranţă. Pe această calitate s-a axat şi revenirea ei, deoarece anul trecut în vară cazuse până pe locul 74 în lume, iar anul acesta a revenit în Top 10 WTA.

Şase finale pierdute în 2017

Statistica de la ultimul ei meci, 6-2, 6-0 cu Elina Svitolina n-are nicio relevanţă, ucraineanca find o victimă sigură şi uşor de devorat. Ce se desprinde însă din parcursul ei în 2017? În primul rând, acea rezistenţă de care vorbeam. Wozniacki a jucat 22 de turnee anul acesta, Halep doar 17. Wozniacki a evoluat în 76 de meciuri (56 victorii-20 înfrângeri), Halep doar în 60 de meciuri (45 victorii -15 înfrângeri). Daneza a triumfat o singură dată, la Tokyo, un turneu sub nivelul Madridului, unde a câştigat Halep. Wozniacki a bătut şi a pierdut la oricine. Le-a învins pe Halep, Muguruza, Pliskova, Cibulkova, Svitolina, Pavliucenkova, Kuzneţova, dar a şi pierdut la jucătoare, gen Carbrera (134 WTA), Sakkari (52 WTA), Sinaikova (50 WTA), Shelby Rogers (59 WTA). Totuşi, per ansamblu, ea a dovedit o consistenţă în rezultate mult peste ce realizase în ultimii ani. S-a dovedit o nucă greu de spart, cu un parcurs în care a adunat puncte săptămână de săptămână şi a trecut peste dezamăgirea celor şase finale pierdute.

Psihic puternic şi răbdare

Simona Halep va avea nevoie azi în primul rând de un psihic extraordinar şi de răbdare. Nu puţine au fost cazurile în care ea a încercat să tranşeze în forţă  disputa cu unele jucătoare, adepte ale stilului numit popular ţaca-ţaca. Adică, tu la mine, eu la tine! Suprafaţa de la Singapore este una lentă, care opreşte mingea - fapt reclamat de majoritatea jucătoarelor- astfel că o atitudine pripită de forţă ar putea fi o carte necâştigătoare. Wozniacki nu are nici un serviciul fabulos, nici retururi formidabile, dar e oricând dispusă să macine nervii celei de partea cealaltă a fileului. În acest context, respectarea unui plan stabilit clar cu Darren Cahill, e un aspect foarte important. Simona ar trebui să nu uite faptul că la ultimul meci contra Carolinei, cel din iunie de la Eastbourne, a avut 7-5 şi 3-0 şi a pierdut cu 7-5, 4-6, 1-6. Vorba lui Gary Lineker despre nemţi: "Eşti sigur că i-ai bătut doar după ce îi vezi în autocar!". Sigur, Wozniacki nu e nemţoaică, e daneză născută din părinţi polonezi, dar rigurozitatea ei şi mecanica loviturilor pot fi socotite de natură germană.

VIDEO Cum a fost pictată Caroline Wozniacki în pielea goală

Părăsită la altar! Lovitura dură pe care a primit-o Caroline Wozniacki şi care era să-i ruineze cariera

26 de turnee are în palmares Caroline Wozniacki, faţă de numai 15 câte a câştigat Simona Halep

Analiză tehnică: Halep vs Wozniacki în 2017

Aşi: 89-196

Duble greşeli: 140-164

Procentaj de reuşită primul serviciu: 67,9 % - 67,8 %

Puncte câştigate după primul serviciu: 64,7 % -64,8 % 

Mingi de break salvate: 58% -58,1%

Mai jos este statistica ultimului meci dintre Halep şi Wozniacki

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite