ANALIZĂ Olandezul Van Dijk a devenit cel mai scump fundaş din istoria fotbalului. Top 10 apărători pentru care cluburile "au spart banca"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Van Dijk
Virgil Van Dijk

“Cormoranii” au oficializat pe 27 decembrie transferul olandezului Virgil Van Dijk, care a devenit astfel cel mai scump fundaş din istoria fotbalului.

În Anglia s-a jucat fotbal de Crăciun, dar şocul sfârşitului de an nu a venit de pe terenurile din Albion, ci din birourile celor care conduc cel mai potent fotbal, la nivel financiar, din lume. Liverpool a dat lovitura pe piaţa transferurilor şi a investit o avere pentru transferul fundaşului olandez Virgil Van Dijk, cumpărat de la Southampton cu 75 de milioane de lire sterline, adică aproximativ 85 de milioane de euro. "Sunt încântat şi onorat să devin jucătorul lui Liverpool. Astăzi este o zi mare pentru mine şi familia mea, pentru că mă alătur unuia dintre cele mai mari cluburi din lume", a fost prima declaraţie a fotbalistului, după parafarea actelor. Presa din Anglia a şi explicat de ce Liverpool a dat lovitura, în ciuda faptului că preţul plătit pentru un fundaş este uriaş, cu 21 de milioane de lire sterline mai mare decât cel achitat de Manchester City pentru Kyle Walker, cel era cel mai scump apărător din lume. Ideea e că gruparea “cormoranilor” l-a deturnat pe Van Dijk chiar din drumul către City. Guardiola îl curta insistent pe oladez, iar Manchester City şi Southampton se înţeleseseră pentru transferul fotbalistului, contra a 60 de milioane de lire. Liverpool a supralicitat însă şi l-a luat pa Van Dijk, astfel că City a ratat ocazia de a-şi clădi o defensivă din cei mai scumpi fundaşi din istoria fotbalului.
170 de milioane de lire trimise la Southampton
Van Dijk este cel de-al şaselea jucător care ajunge de la Southampton la Liverpool din 2014 încoace. Olandezul, care va purta tricoul cu numărul 4 la gruparea de pe Anfield, a fost în discuţii cu Liverpool încă din vară, dar transferul s-a concretizat abia acum. El completează astfel lunga listă de jucători transferaţi de "cormorani" de la Southampton. Din 2014 încoace, au ajuns la Liverpool pe această filieră Lambert, Clyne, Lovren, Lallana, Mane şi Van Dijk. Trupa antrenată de Klopp a cheltuit nu mai puţin de 170 de milioane de lire pe jucători aduşi de la Southampton, din 2014 încoace. Southampton a făcut o super-afacere cu el, cumpărându-l cu 13 milioane de lire de la Celtic şi vânzându-l, după numai un an şi jumătate, la un preţ de aproape şase ori mai mare.

Cel mai scump olandez din istorie
Van Dijk va fi nu numai cel mai scump fundaş din istoria fotbalului, dar devine şi al doilea transfer ca valoare făcut de un club din Premier League, la egalitate cu cel al belgianului Romelu Lukaku, de la Everton la Manchester United, în vară, dar după transferul mijlocaşului francez Paul Pogba de la Juventus la Manchester United (105 milioane euro). Mai mult decât atât, apărătorul de 26 de ani este de acum şi cel mai scump olandez din toate timpurile. Preţul de transfer al lui van Dijk este de peste două ori mai mare decât cel plătit de FC Barcelona lui Arsenal pentru Marc Overmars, în 2000. În urmă cu 17 ani, "tunarii" au primit 40 de milioane de euro pentru Overmars, cel care devenea atunci cel mai scump fotbalist olandez din istorie.

A jucat cu România la Bucureşti
Virgil Van Dijk e un nume relativ nou în lumea mare a fotbalului. Născut la Breda, din tată olandez şi mamă surinameză, el a început fotbalul la Willem II, după care, la 19 ani s-a transferat la Groningen. A stat două sezoane acolo, iar apoi s-a mutat la Celtic, pentru următorii doi ani. Din 2015 este la Southampton, fiind titular indiscutabil la formaţia la care Florin Gardoş nu mai prinde nici măcar lotul. Van Dijk este un fundaş înalt (1,93 m) şi puternic, cu o bună lovitură de cap, dar şi cu abilităţi tehnice. Olandezul a jucat cu naţionala ţării sale în amical disputant şi câştigat de batavi la Bucureşti, cu 3-0, în luna noiembrie a acestui an. El are doar 16 selecţii la prima reprezentativă a Olandei, unde a debutat târziu, abia în 2015.


9,7 milioane de lire sterline va fi salariul anual a lui Van Dijk la Liverpool


City ripostează cu Dybala
După ce l-a pierdut la Van Dijk, Manchester City urmăreşte o altă lovitură. Cetăţenii au oferit 70 de milioane de lire sterline pentru transferul lui Paul Dybala, de la Juventus. Argentinianul a fost dorit şi de Barcelona, care nu a licitat însă atât de mult şi s-a reorientat pe pista Angel Di Maria, transferabil de la PSG pentru 40 de milioane de euro.

tabel


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite