ANALIZĂ Internaţional român, caut echipă! 11 fotbalişti de naţională sunt şomeri de lux şi aşteaptă oferte
0O întreagă echipă naţională stă pe tuşă şi aşteaptă oferta care nu mai vine. În cauză sunt fotbalişti care au jucat în străinătate, s-au obişnuit cu un anume salariu, care să conţină minimum cinci zerouri, şi care le-a asigurat traiul la un standard înalt.
Cei mai mulţi nici măcar nu iau în calcul varianta de a reveni acasă, unde probabil şi-ar găsi echipe, pe bani mult mai puţini. Pentru că exceptând Steaua, Astra şi Petrolul în România nu mai sunt echipe cu medii salariale între 8.000 şi 10.000 de euro.
Cristian Săpunaru - 30ani (9 selecţii/0 goluri) – e din 2008 în străinătate, activând la Porto, Zaragoza şi Elche. Spaniolii i-au reziliat contractul acum câteva zile, după ce în sezonul trecut a jucat doar opt meciuri. Săpunaru încearcă un transfer în Italia, la Verona, declarând că ar vrea să-şi continue cariera în fotbalul mare.
Cristian Pulhac – 30 ani (3 selecţii/3 goluri) – în ultimii doi ani a evoluat în Azerbaidjan, la Qabala, dar sezonul trecut a fost numai rezervă. Mai jucase o jumătate de an, în 2010, la Alicante, în liga a doua spaniolă. Şi-a încheiat conturile cu azerii şi a revenit acasă, unde aşteaptă o ofertă tentantă, dar nu are nimic concret.
Costin Lazăr – 33 ani (32 selecţii/2 goluri) – era om de bază la naţională şi în ultimii trei ani a jucat la PAOK Salonic. I s-a terminat angajamentul în vară şi de atunci tot îşi caută echipă. Lazăr susţine că a avut oferte, din Turcia, Grecia, Cipru şi Arabia Saudită, însă niciuna nu l-a satisfacut financiar. Nu vrea să se întoarcă în Liga I.
Adrian Cristea – 30 ani (9 selecţii/0 goluri) – anul trecut pe vremea asta era caracterizat ca fiind fotbalistul „care va renaşte sub tricoul Stelei”. Nu doar că n-a renăscut, dar a fost o deziluzie totală, sfârşind prin a fi dat afară. Cristea, care a jucat şase luni la Standard Liege, în 2013, a încercat acum un transfer în Israel şi a dat probe la Rapid, unde a fost refuzat de antrenor.
Dacian Varga – 29 ani (4 selecţii/ 0 goluri) – a promovat cu CSU Craiova în această vară, după care a solicitat să plece, pretinzând că are oferte bune din Rusia şi Cipru. Nu s-a concretizat nimic şi a rămas şomer, situaţie în care a mai fost de câteva ori în cariera sa. În 2011 a avut un sezon bun la Kuban Krasnodar, experienţă din care trăieşte şi acum.
Bănel Nicoliţă – 29 ani (37 selecţii /1 gol) – a declarat că sub 500.000 de euro nu semnează cu nimeni şi de atunci tot aşteaptă. A fost transferat de St. Etienne în 2011, dar anul trecut a jucat sub formă de împrumut la Nantes. A apărut la un moment dat informaţia că ar fi dorit în Brazilia, de Independiente Porto Alegre, dar nu s-a confirmat informaţia.
Gicu Grozav – 23 ani (17 selecţii/3 goluri) – de când a plecat de la Petrolul la Terek Groznîi a fost eternă rezervă, evoluând şapte meciuri într-un sezon. Ruşii vor să scape de el, dar nu au unde să-l dea. Grozav ar vrea să se întoarcă la Petrolul, sau măcar la U Cluj, însă ţine ca ruşii să-i plătească în continuare salariul de aproape 400.000 de euro pe an.
George Florescu – 30 ani (11 selecţii/1 gol) – era într-o vreme numărul 10 al naţionalei. În ultimii zece ani a jucat numai în străinătate, cu excepţia unei experienţe nereuşite la Astra, de şase luni, şi ultima dată a fost în lotul lui Dinamo Moscova, care l-a îndepărtat în această vară. Încearcă un transfer în MLS, campionatul nord-american, unde a ajuns şi prietenul său Răzvan Cociş.
Daniel Niculae – 31 ani (39 selecţii/9 goluri) – visează de mai bine de un an la un contract afară, dar din 2013 doar Rapid l-a căutat şi a acceptat să joace câteva luni pentru giuleşteni în liga secundă. Niculae a evoluat şase ani în Franţa, la Auxerre, Monaco şi Nancy, şi a făcut greşeala vieţii transferându-se în Rusia, unde n-a jucat. Din când în când se mai antrenează cu Rapid, care-l vrea în continuare la echipă.
Marius Niculae – 33 ani (43 selecţii /15 goluri) – ia în calcul orice ofertă bună din ţară, exceptând Steaua şi Rapid. Niculae semnase cu o echipă din liga a doua turcă în luna iulie, dar a rupt contractul deoarece nu i-a plătit întreaga primă de instalare. „Până la urmă a fost ok, am încasat nişte bani şi am făcut şi pregătirea de vară”, a comentat el.
Raul Rusescu – 26 ani (5 selecţii/0 goluri) – e cel mai ghinionist jucător român şi plăteşte pentru faptul că a fost transferat la Sevilla peste capul antrenorului principal. Anul trecut a fost împrumutat o jumătate de sezon la Braga, acum i se caută echipă şi până atunci se pregăteşte separat. „Deocamdată nu mă gândesc să mă întorc acasă”, a spus el.
Ionuţ Mazilu – 32 ani (16 selecţii/2 goluri) – a fost şase ani la echipe din Ucraina, dar Arsenal Kiev, ultima la care a jucat, s-a desfiinţat la începutul anului. Mazilu şi-a manifestat disponibilitatea de a juca chiar şi în România, dar n-a avut nicio ofertă concretă, deşi e unul dintre cei mai buni marcatori din istoria Ligii I, cu 98 de goluri marcate.
225 de selecţii la naţionala României au internaţionalii români fără echipă
Mihai Costea, un an pe tuşă
Un alt fotbalist cu mari probleme este Mihai Costea. El n-a mai jucat din iulie 2013, de când a fost exclus din lot de Steaua, pentru indisciplină. Costea a încercat de curând un transfer la o echipă din Polonia, care a eşuat. E plătit în continuare de Steaua, de unde încasează 12.000 de euro pe lună.